I big mek indeks kaže: Evro prejak

Cene proizvoda najvećeg svetskog lanca restorana brze hrane Mekdonaldsa služi i kao dokaz o precenjenosti kursa evra, tvrdi list Ekonomist u najnovijoj analizi.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

10:33

Default images

Svake godine, počev od 1986, Ekonomist objavljuje takozvani "big mek indeks", listu cena najpoznatijeg proizvoda Mekdonaldsa, "big meka", u 50 zemalja sveta.

Početkom ove godine, cena popularnog hamburgera kretala se od 1,23 evra u Indiji do 6,69 evra u Venecueli, dok je u evrozoni 3,59 evra, prenosi francuski Parizjen.

S obzirom na to da je vrlo teško porediti potrošačku korpu od jedne do druge zemlje, ovaj indikator daje precizniju informaciju o stvarnoj kupovnoj moći po zemljama. Kretanje cena ovog proizvoda je jednako pokazatelj odnosa nacionalnih valuta. Na primer, "big mek" je početkom 2013. u Americi koštao 4,37 dolara, a samo 2,57 dolara u Kini, što nagoveštava da je kineski juan potcenjen 41 odsto, navodi se u istraživanju.

Što se tiče evrozone, Pjer Moskovisi, francuski ministar ekonomije, bi mogao biti potuno u pravu u pogledu precenjenosti kursa evra, navodi list.

S prosečnom cenom od 3,59 evra početkom 2013, "big mek" je skuplji u evrozoni u odnosu na većinu drugih zemalja u svetu.

Samo nekoliko država, kao što je Australija ili Turska, imaju sličnu cenu kao u evrozoni. U SAD-u cena je na početku ove godine bila 3,22 evra, u Kini 1,90 evra.

Studija nema pretenzije da ima naučni karakter, već je reč o jednoj pojednostavljenoj, lakše shvatljivoj analizi valutnih kurseva, ali njenoj ozbiljnosti ipak doprinosi činjenica da je "big mek indeks" korigovan iznosom BDP po stanovniku.

I na taj način se potvrdjuje da je evro precenjen, zaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: