Nemačka: Prava jagma za inženjerima

Nemačkoj nedostaje nekoliko stotina hiljada inženjera, matematičara i informatičara. Preduzeća očajnički traže stručnjake i vodi se "rat" za mladim talentima.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2012.

13:41

Default images

U Nemačkoj, zemlji koja se proslavila svojim izumima, u ovom trenutku čak oko 100.000 inženjerskih radnih mesta nije popunjeno.

Preduzeća očajnički traže stručnjake, na tržištu rada vodi se pravi rat za mladim talentima, kaže Goran Barić iz konsultantske kompanije Michael Page.

"To mogu sto posto da potvrdim. I to najviše osećamo u inženjerskoj i IT-branši. Ne radi se dakle o medijskoj propagandi, već o nemačkoj realnosti", kaže Goran Barić. Zbog manjka inženjera Nemačka privreda je u prošloj godini izgubila oko osam milijardi evra prihoda. To ugrožava kontinuirani rast i zbog toga je vlada Nemačke nedavno olakšala pritisak privrede dolaskom mladih stručnjaka - najvažnija je kvalifikacija, a što se tiče znanja jezika engleski je često dovoljan, prednost je naravno ako se zna i nemački.

Barićeva firma Michael Page trenutno ima pune ruke posla. Po nalogu nemačkih poslodavaca, njegovi saradnici traže odgovarajuću radnu snagu. Inženjeri su danas u Nemačkoj toliko traženi da praktično mogu da biraju gde žele da rade.

Najomiljenije su kompanije čija se sedišta nalaze u metropolama sa visokim stepenom kvaliteta života. Srednje velike firme iz provincije inženjere privlače atraktivnim radnim zadacima, a misli se i na njihove porodice.

"Poslodavci tako plaćaju mesto u vrtiću za decu, ulaže se u dodatno obrazovanje i stručnjaka, a i njihovih supruga, pomaže se u pronalasku kuće, organiziraju se klubovi za bračne drugove, a sve sa ciljem da u novoj sredini brzo organizuju život", kaže on.

Na nemačkom tržištu rada nedostaju i elektrotehničari, mašinci, arhitekate i matematičari. Najgore je ipak stanje kod inženjera. "Ranije smo za neko radno mesto firmama mogli da predstavimo po pet-šest kandidata, a danas smo sreći kada im možemo predstaviti samo jednog", kaže Barić.

Manjak radne snage u Nemačkoj ne mogu da pokriju pridošlice iz drugih zemalja Evropske unije. Goran Barić se zato nada da će Nemačka uskoro u potpunosti otvoriti tržište rada i za specijaliste iz ostatka sveta. Ipak upozorava da ne treba gajiti iluzije o Nemačkoj kao zemlji u kojoj teku med i mleko, gde se zarađuju basnoslovne svote i vozi službeni auto.

"To bi bilo lepo. Takve mi je priče pričao i moj otac koji je kao gastarbajter iz BiH stigao u Nemačku početkom 60-ih godina. To naravno ni tada nije bila istina, baš kao što ni sada nije. Mnogi se ljudi iznenade da se u Nemačkoj radi ceo dan i da privatni život pati. Ne želim nikoga da obeshrabrujem, ali u Nemačkoj se mora biti izuzetno talentovan i kvalifikovan da bi se dobila šansa da se zaradi za takav život", kazao je Barić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: