Kameron: Merkel je manje tvrdoglava

Šefovi država i vlada zemalja članica EU okupili su se danas na neformalnoj večeri kako bi razmotrili predloge za okončanje dužničke krize i stabilizaciju evra.

Svet

Izvor: B92, Beta

Sreda, 23.05.2012.

20:31

Default images

Očekuje se da će se na večeri, koja je počela u šest popodne, najviše diskutovati o predlogu francuskog predsednika Fransoa Olanda da se uvedu evro-obveznice.

Njima bi se dugovi prezaduženih zemalja poput Grčke, Španije i Portugalije objedinili, a za njih garantovala Evropska centralna banka.

Ovom predlogu dosad se najglasnije protivila nemačka kancelarka Angela Merkel, s obzirom da bi u slučaju usvajanja takvog predloga najveći teret snosila Nemačka. Ona je, međutim, nakon, sastanka G8 u Kemp Dejvidu prošlog vikenda donekle popustila i najavila da bi evro-obveznice mogle biti prihvatljive pod odredjenim uslovima.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je uoči samita da je Merkel "još uvek tvrdoglava", ali da ima znakova da je počela da popušta.

On je pozvao zemlje članice evrozone da izađu sa odlučnim i konkretnim planom akcija za spasavanje prezadužene Grčke i apelovao da 17 zemalja, koje kao valutu koriste evro, preduzmu dugoročne akcije, kojima bi, pored ostalog, bilo dozvoljeno Evropskoj centralnoj banci (ECB) da stabilizuje jedinstvenu valutu koja je u problemima.

"Ono šta nam je potrebno jeste odlučan plan za Grčku, kao i konkretni planovi da bismo pokrenuli evropsku ekonomiju", rekao je Kameron novimarima u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: