Nemačkoj fali 100.000 stanova

U deset najvećih nemačkih gradova trenutno nedostaje više od sto hiljada stanova za iznajmljivanje.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2012.

13:54

Default images

Ukoliko ne budu preduzete konkretne mere, ovaj broj će se konstantno povećavati.

Samo u Minhenu nedostaje 30.000 stanova. Za razliku od Minhena, u Frankfurtu nedostaje 17.500 stanova, dok je situacija u Hamburgu "podnošljivija" jer nedostaje 15.000 stanova. Manjak stanova za iznajmljivanje se svake godine drastično povećava. Da bi se potrebe za stanovima bar malo zadovoljile, u Nemačkoj će se u sledeće četiri godine izgraditi 825.000 stanova.

Ovo se između ostalog navodi u aktuelnom istraživanju Pestel instituta u Hannoveru koje je sprovedeno u sklopu kampanje "Impuls za gradnju stanova" koju su pokrenule vodeće organizacije građevinske branše i trgovine nekretninama.

Inače, razlika cena po kojima se iznajmljuju stanovi u pojedinim regionima i gradovima su velike. Mesečna stanarina u Nemačkoj po kvadratnom metru u proseku iznosi 6,04 evra u što nisu uračunati troškovi grejanja.

Međutim, stanovi u Minhenu su 60 odsto skuplji, dok su stanovi u Frankfurtu, Štutgartu ili Kelnu, u odnosu na prosek, skuplji 30 odsto. Najniža cena kvadratnog metra stana za iznajmljivanje je na istoku zemlje, u Dresdenu - iznosi 5,50 evra.

U Nemačkoj se svake godine povećava broj domaćinstava koja žive u iznajmljenom stanu. Isto tako je u ovoj zemlji sve veći broj i domaćinstava kojima mesečna stanarina predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje.

"Plate i troškovi stanovanja nikada nisu usklađeni", kaže Matias Gunter iz Pestel instituta.

S jedne strane su drastično porasle cene stanarina i režija, as druge strane se povećao broj domaćinstava koja nisu u dobroj finansijskoj situaciji. Stručnjaci kažu da se trenutno ne nazire kraj ovakvom razvoju događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: