Cela Južna Amerika na istom putu?

Bolivijski predsednik Evo Morales nacionalizovao je glavnu elektroenergetsku kompaniju u Boliviji, u vlasništvu španske energetske korporacije Red Electrica.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2012.

15:30

Default images

To se dogodilo samo dve nedelje nakon što je Argentina preuzela svog najvećeg proizvođača nafte u vlasništvu španskog Repsol-a.

Morales je izjavio da nacionalizacija španske Red Electrica Corp (Ree), daje naciji kontrolu nad električnom mrežom, kao i da energija mora biti pod kontrolom Vlade, odobravajući potez argentinske predsednice Kristine Fernandez Kirhner da nacionalizuje naftnog giganta YPF iz matičnog španskog Repsol-a (REP). "Ova kompanija je bila naša i pre i mi smo nacionalizovali ono što je bilo naše", rekao je Morales u Vladinom saopštenju.

Morales je naredio vojsci da uđe i zauzme sve prostore TDE-a, koji je kao podružnica REE-a posedovao i upravljao sa 85 posto bolivijske električne mreže. Preuzimanje je, kaže Morales, učinjeno u čast bolivijskog naroda koji se bori za zadržavanje svojih prirodnih bogatstava.

Baš kao i u slučaju Argentina - Repsol, i ovde se kao glavni razlog nacionalizacije navodi nedovoljno ulaganje Španaca u infrastrukturu.

Morales je na proslavi Praznika rada kazao kako je od privatizacije bolivijske električne mreže 1997. godine u nju investirano samo 81 milion dolara.

Morales, 52-godišnji saveznik venecuelanskog predsednika Uga Čaveza, nije prvi put objavio nacionalizaciju u čast 1. maja - Međunarodnog praznika rada. Naime, 1. maja 2010, on je nacionalizovao četiri energetske kompanije, uključujući i Rurelec Plc iz Velike Britanije i francusku kompaniju GDF Suez SA.

Podsetimo, nakon revolucionarnog zakona koji prirodi doslovno daje jednaka prava kao i ljudima, Bolivija je prva zemlja koja je zatvorila sve McDonalds fast food restorane u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: