Svet 1

29.04.2024.

14:12

Najavljen kraj rata?

Palestinska grupa Hamas saopštila je u nedelju da ne vidi ozbiljan problem sa najnovijim predlogom Izraela za sporazum o prekidu vatre i oslobađanje talaca u pojasu Gaze.

Izvor: Klix.ba

Najavljen kraj rata?
Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Podeli:

Delegacija Hamasa doputovaće u Egipat da dostavi svoj odgovor na izraelski predlog.

"Atmosfera je pozitivna sve dok nema novih izraelskih prepreka. Komentari i pitanja Hamasa o sadržaju nacrta ne ukazuju na ozbiljne probleme", rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Izraelska vlada je pod intenzivnim pritiskom stranih saveznika da postigne sporazum o prekidu vatre u ratu u Gazi, za koji humanitarne grupe kažu da je palestinsku enklavu doveo na ivicu gladi i podstakao strah od šireg sukoba.

Egipat, Katar i SAD pokušavaju da posreduju u novom prekidu vatre od prošlog novembra u kojem je Hamas oslobodio 80 izraelskih talaca u zamenu za 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Poslednjih dana intenzivirani su diplomatski napori. Egipat je ove nedelje poslao delegaciju u Izrael da oživi zaustavljene pregovore.

Američka veb stranica Akios, pozivajući se na dva izraelska zvaničnika, izvestila je da najnoviji izraelski predlog predviđa spremnost da se razgovara o "obnavljanju održivog mira" u Pojasu Gaze kada se oslobode preostali taoci.

Kako prenosi Aksios, izraelski zvaničnici su prvi put u skoro sedmomesečnom ratu nagovestili da su otvoreni za pregovore o njegovom okončanju.

Neimenovani zvaničnik Hamasa rekao je za AFP da je pokret otvoren za "pozitivnu" diskusiju o novom predlogu i "želi da postigne sporazum koji garantuje trajni prekid vatre, slobodan povratak raseljenih lica, prihvatljiv sporazum o razmeni (zatvorenika) i kraj opsade".
 

Pročitajte i:

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: