Slim najbogatiji, Gejts "preti"

Meksički magnat Karlos Slim se i dalje nalazi na prvom mestu godišnje liste najbogatijih ljudi sveta časopisa Forbs.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

00:52

Default images

Njegovo bogatstvo procenjeno je na ukupno 69 milijardi dolara, ispred Amerikanaca Bila Gejtsa i Vorena Bafeta, teških 61 milijardu odnosno 44 milijarde dolara.

Slim zauzima čelnu poziciju na toj listi već treću godinu zaredom, a bogatstvo je zaradio uglavnom u sektoru telekomunikacija.

Na listi časopisa Forbs za ovu godinu se nalazi rekordan broj milijardera, njih 1,226, od kojih svaki raspolaže sa prosečno 3,7 milijardi dolara.

Najveći broj milijardera, njih 425, dolazi iz SAD, dok je na drugom mestu došlo do promene u odnosu na prošlu godinu, pa je Rusija pretekla Kinu sa 96 milijardera prema kineskih 95. Najviše milijardera živi u Moskvi - njih 78, a slede Njujork sa 58 i London sa 39.

Sedamdesetdvogodišnji Slim, koji je bogatstvo zaradio u telekomunikacijama, sada posluje i u sektoru maloprodaje, finansija, sirovina i energetike. Poslednjih godina je taj meksički magnat kupio velike udele u inostranim kompanijama.

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts je smanjio prednost Slima u odnosu na prošlu godinu, budući da se procenjeno bogatstvo Meksikanca smanjilo sa 74 na 69 milijardi dolara, dok je Gejtsovo poraslo sa 56 na 61 milijardu dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: