Rusiju "vuče" industrija

Bruto domaći proizvod Rusije je u januaru 2012. godne povećan za 3,9 procenata u poređenju sa istim mesecom lane.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

08:21

Default images

U odnosu na decembar je, međutim, isključujući sezonske faktore, opao za 0,1 procenat, ocenjuje rusko ministarstvo za ekonomski razvoj.

"Privredni pad je rezultat negativne dinamike u građevinarstvu, trgovini, poljoprivredi uz značajno opadanje investicione tražnje i negativne dinamike realnih primanja stanovništva. Pozitivan uticaj na ekonomski rast imala je industrijska proizvodnja, koja međutim, nije kompenzovala pad u drugim privrednim granama", rekla je ministarka za ekonomski razvoj Elvira Nabiulina. Tempo rasta BDP Rusije je prošle godine ubrzavao sa 3,4 odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju 2011. godine, na 4,8 odsto u trećem i 4,9 procenata u četvrtom kvartalu, podseća agencija RIA Novosti.

U prvom ovogodišnjem mesecu industrijska proizvodnja je zabeležila povećanje od jedan odsto, zahvaljujući ubrzanju rasta u prerađivačkoj delatnosti i obnavljanjem rasta proizvodnje i distribucije struje,gasa i vode.

Na ruskom tržištu rada i dalje je pozitivna situacija, stopa nezaposlenosti je u januaru bila na nivou od 5,9 procenata u odnosu na 6 procenata u decembru, navodi ministarstvo za ekonomski razvoj.

Na dinamiku BDP negativno je uticao i poljoprivredni sektor, koji je u januaru zabeležio pad od 3,4 odsto u poređenju sa decembrom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: