EU zahteva: Veći kavezi za kokoške

Češka je od početka godine vratila Poljskoj i Mađarskoj 2,7 miliona jaja iz odgoja koji ne ispunjavaju evropske standarde o veličini kaveza.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2012.

13:05

Default images

Gajenje koka nosilja u većim kavezima je u zemljama Evropske unije obavezno od početka ove godine.

Propis o tome donet je još pre 13 godina, ali se ne poštuje u polovini zemalja EU. Evropska komisija je u januaru zapretila tim zemaljama kaznom ukoliko ne poprave stanje.

EK ističe da Francuska, Španija, Belgija, Bugarska, Kipar, Mađarska, Italija, Litvanija, Malta, Holandija, Poljska, Portugalija i Rumunija, imaju u starim, neodgovarajućim kavezima oko 51 milion "zatočenih" kokošaka. Jaja iz neodgovarajućeg odgoja ne smeju da se izvoze i mogu da se koriste samo za proizvode od jaja u zemlji porekla.

"Zemlje se dele na one koje poštuju standarde i one koje je 'baš briga'. Ukoliko bi se jaja ovih drugih pustila na tržište, onda bi oni koji su ispunili norme investirali u nove kaveze i čija je proizvodnja skuplja bio bi u nepovoljnijem položaju", kazao je predsednik Poljoprivredne komore Jan Veleba.

Portparol češke Državne veterinarske uprave Josef Duben kaže da "jaja, naravno, nisu štetna po zdravlje, ali naš zadatak je takođe da nadgledamo ispravnost oznaka i normi".

Originalne mere se, prema nekim vestima, sprema da uvede Belgija, koja namerava da jaja iz neodgovarajućeg odgoja - farba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: