Nemci šalju poreznike u Grčku?

Više od 160 nemačkih poreznika prijavili su se da kao volonteri rade u Grčkoj, kako bi pomogli toj zemlji u efikasnijoj naplati poreza.

Svet

Izvor: B92

Subota, 25.02.2012.

20:18

Default images

Ova ponuda mogla bi da dodatno naljuti Grke, koji su već burno negodovali povodom nemačkog prijedloga za imenovanje “budžetskog komesara” koji bi nadgledao rad grčke Vlade u oblasti finansija.

Nemački mediji objavili su vest o mogućoj poreskoj misiji dva dana prije glasanja u nemačkom parlamentu o isplati paketa pomoći od 130 milijardi evra Grčkoj. Nemačka Vlada saopštila je da želi da pomogne Grčkoj u izgradnji moderne poreske administracije i zato je počela da regrutuje volontere za rad u toj zemlji.

Za ovaj posao prijavilo se više od 160 nemačkih poreznika koji govore engleski jezik, a desetak ih govori i grčki, izjavio je portparol nemačkog Ministarstva finansija.

Magazin “Virtšaftsvohe” citirao je ministre finansije dve nemačke pokrajine, Severne Rajne-Vestfalije i Hesea, koji su rekli da su spremni da pošalju nemačke poreznike u Grčku, iako nije jasno da li je takva pomoć potrebna.

“Današnji problemi Grčke veći su od problema sa kojima se suočila bivša Istočna Nemačka 1990. godine”, izjavio je Norbert Valter Borjans, ministar finansija Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Krtike koje su u prethodnom periodu stizale iz Nemačke otvorile su stare rane u Grčkoj i sećanja na Drugi svetski rat.

Demonstranti u Atini spalili su nemačku zastavu ranije ovog meseca, a nemačkog kancelara Angelu Merkel prikazali u nacističkoj uniformi.

Portparol nemačkog Ministarstva finasija rekao je da se pripreme za savetodavnu poresku misiju odvijaju pod okriljem EU i Međunarodnog monetarnog fonda, ali nije mogao da kaže da li će i kada nemački službenici krenuti na put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: