Rusi jedini dali Kipru jeftin zajam

Rusija je odobrila Kipru 2,5 milijardi evra vredan kredit, o kojem su u Moskvi sporazum potpisali predstavnici vlada dve zemlje.

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.12.2011.

13:10

Default images

Prva kreditna tranša Nikoziji će se transferisati do 31. decembra ove godine, a kako je ranije objavljeno iznosiće 590 miliona evra, saopštila je informativna služba kiparskog ministarstva finansija, prenosi ruski poslovni dnevnik "RBK daily".

Pregovori oko kredita pokrenuti su u septembru, a u oktobru je vlada u Nikoziji prihvatila uslove kredita vrednog 2,5 milijarde evra koji će otplaćivati 4,5 godine uz kamatu od 4,5 odsto godišnje. Kredit će biti doznačen u tri tranše.

Predstavnici kiparske vlade su istakli da je predložena kamata značajno niža od kamata koju su tražili drugi potencijalni kreditori iz evropskih zemalja (15 procenata godišnje).

Kipru je finansijska pomoć preko potrebna nakon što je zemlja praktično izolovana sa medjunarodnog kreditnog tržišta sredinom 2011. godine. Prinosi kiparskih obveznica su naglo skočili zbog budžetske nestabilnosti i usmerenosti lokalnog bankarskog sektora na Grčku, koja je u predbankrotnom stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: