Italijane voz prevozi 360km na sat

Šef Ferarija Luka di Montecemolo predstavio je prvi privatni voz velikih brzina kojim kompanija NTV planira da preuzme italijanski državni monopol u tom sektoru

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

13:24

Default images

“Konačno će to biti jedan period nadmetanja, vreme izbora za putnike, za građane“, kazao je Di Montecemolo prilikom predstavljanja novog voza u utorak pred oko 1.000 zaposlenih u francuskoj kompaniji Alstom koja ga proizvodi.

Voz Italo se kreće brzinom od oko 360 kilometara, ima panoramske prozore i sedišta koja su prostranija od klasičnih francuskih TŽV vozova. Deo je najnovije generacije železničkih vozova velikih brzina i predstavlja "namoderniji voz u Evropi“, opremljen malim bioskopom i internet vezama.

Kompanija NTV poručila je 20 vozova Italo za ukupno 1,5 milijardi evra, uključujući i 30-godišnje održavanje. Novi voz još nije dobio formalnu dozvolu od država, ali predstavnici kompanije kažu da će to biti vrlo brzo.

Francuska nacionalna železnička kompanija SNCF poseduje 20 odsto akcija u firmi NTV, koju predvodi grupa italijanskih biznismena, među kojima je i Di Montecemolo, predsednik NTV i Dijego Dela Vale, šef poznatog proizvođača cipela Tod.

Voz će dnevno ostvarivati 51 vezu dnevno i prelaziti više od 12,3 miliona kilometra godišnje. Predstavnici kompanije kažu da će ući u upotrebu u martu 2012. godine.

Povezivaće sedam italijanskih gradova - Bolonju, Firencu, Milano, Napulj, Rim, Palermo, Salerno i Torino.

Inauguracija novog voza obavljena je u velikom hangaru u Noli, gde kompanija ima servis za održavanje.

Di Motecemolo je rekao da će zahvaljujući tom poslu biti otvoreno oko 2.000 radnih mesta, 1.000 u NTV i 1.000 u firmama sa kojima će se sarađivati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: