I Francuska na "klimavim nogama"

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Mudis je upozorila da kreditna sposobnost Francuske ostaje pod pritiskom.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2011.

15:47

Default images

Prošle nedelje je zabeležena velika nervoza na tržištu kada su troškovi pozajmljivanja te zemlje skočili na rekordne nivoe.

Analitičar Mudisa Aleksandar Kokerbek je u svom nedeljnom izveštaju ukazao da bi dugotrajnije prisustvo visokih troškova pozajmljivanja imalo "negativne posledice" po prognozu vrhunskog kreditnog rejtinga Francuske "AAA".

Ta agencija je predočila da se Francuska suočava sa "znatnim silaznim rizicima", uz izglede da viši porezi i pad potrošnje podriju ekonomski rast koji je neophodan toj zemlji da bi uravnotežila budžet do 2016, kako je i obećala.

Mudis ima stabilnu prognozu francuskog kreditnog rejtinga, ali je prošlog meseca upozorio da bi mogao da stavi prognozu na preispitivanje, uz mogućnost sniženja zbog slabljenja ekonomskog rasta i visokih izdataka za spasavanje finansijski posrnulih članica evrozone i francuskih banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: