Klaus: EU je skoro kao komunizam

Češki predsednik Vaclav Klaus predvideo je da Evropsku uniju čeka izgubljena decenija, kao Japan 1990-ih godina.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

13:36

Default images

Klaus je ocenio da će Evropa, ako ne prođe kroz sistemsku tranziciju kao što su to učinile postkomunističke zemlje, postati periferija sveta.

Po oceni češkog predsednika, jedan od uzroka sadašnje dužničke i finansijske krize koja se preliva i na članice Unije van zone evra je pogrešno sistemsko ustrojstvo EU.

"Slično kao u komunizmu, u njemu vlada diktatura politike nad ekonomijom", napisao je Klaus za češki nedeljnik Tiden i upozorio da EU mora da prođe kroz sistemsku tranziciju, onako kako su je prolazile istočnoevropske članice posle pada komunizma. "Ako bih bio racionalni pesimista, a ne neosnovani optimista plašim se da Evropu, a i nas sa njom, čeka izgubljena decenija, slična onoj kakvu je preživeo Japan 1990-tih godina prošlog veka. Decenija bez privrednog rasta, decenija stalnih kresanja troškova i kriznih paketa, decenija socijalnih nemira", napisao je Klaus.

"Ukoliko Evropa želi da stane na noge, mora temeljno da se promeni. Kažimo to jasno: ili će u Evropi što pre biti sprovedena takva tranzicija, ili će Evropa postati periferija sveta koji se dinamično razvija. Evropski političari ne uviđaju da EU stoji na sudbinskoj raskrsnici i misle da su im dovoljne kozmetičke intervencije", poručio je češki predsednik.

Češki predsednik predložio je u komentaru za današnji Tiden i recept za rešenje krize - povratak odlučivanja iz Brisela na nivo nacionalnih država.

"Politika može da bude samo tamo gde je demokratija, na nivou država. Na nivou kontinenata ne može da se vodi politika. Pretpostavka za politiku i demokratiju je narod. A nikakav evropski narod ne postoji", zaključio je Vaclav Klaus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: