"Grčkoj su potrebni novi Grci"

Grčka sada ima vladu od "nacionalne odgovornosti" koja je u stanju da sprovede mere stroge štednje koje zahtevaju strani kreditori, kaže Evangelos Venizelos.

Svet

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 07.11.2011.

17:21

Default images

Ministar finansija Grčke je rekao da je "posle teške sedmice sada nova politička situacija, novi politički okvir u Grčkoj".

"To je dokaz naše opredeljenosti i našeg nacionalnog kapaciteta da sprovedemo program i ponovo izgradimo zemlju", naglasio je Venizelos.

Vlade članica Evropske unije žele konkretan napredak u pregovorima u Atini do večeras kada će sastati ministri finansija evrozone. Ministri finansija članica evrozone, ipak, neće raspravljati o održavanju rata pomoći Grčkoj sve dok ta zemlja ne smiri političke tenzije. Premijer Luksemburga i predsednik evrozone Žan-Klod Junker da ne očekuje da danas budu donete bilo kakve odluke o tome da li će Grčka dobiti sledeću tranšu od osam milijardi evra (11 milijradi dolara) iz prošlogodišnjeg međunarodnog zajma za spasavanje od 110 milijardi evra.

Evrozona zadržava isplatu te tranše pomoći sve dok Atina ne odobri novi paket za spasavanje, dogovoren prošlog meseca, koji predviđa još strože mere štednje.

Pored tog paketa, prema sporazumu koji su lideri EU postigli 27. oktobra, Grčka bi dobila još 130 milijardi dolara, kao i otpis 50 odsto dugova u bankama pod uslovom da sprovede neophodne reforme i oštre mere štednje.

Nemački Štutgarter cajtung piše da "ako buduća vlada Grčke želi da povrati poljuljano poverenje evropskih partnera i umiri uznemirena finansijska tržišta, sada mora da evropske odluka sa samita o krizi evra podnese parlamentu na ratifikaciju i sprovede opsežne reforme".

"Predugo su se političari oslanjali na to da partneri neće da dozvole da Grčka posrne, kako bi izbegli posledice po evro. Ali ovog puta bi mogli da se prevare. Sve je više evropskih političara koji su otpisali Grčku”, navodi taj list.

"Zemlji su potrebni novi Grci“, naslov je teksta Frankfurter algemajne cajtunga koji piše da grčki političar nisu naviknuti na koalicione pregovore, te da su oni za njih jedna "vrlo neoubičajena vežba“.

Odlazeći grčki premijer Jorgos Papandreu i lider opozicije, konzervativac Antonis Samaras, treba u Atini da nastave pregovore i imenuju novog premijera koji će predvoditi koaliciju čija je dužnost da sprovede mere, predviđene novim paketom evrozone za spasavanje Grčke.

Merkel: Papandreu odlazi da pomogne Grčkoj

Istovremeno, nemačka kancelarka Angela Merkel je grčkom premijeru Jorgosu Papandreuu odala "poštovanje" zbog njegove odluke da podnese ostavku.
"Kancelarka je izrazila svoje poštovanje zbog odluke premijera da napusti vlast kako bi olakšao izlazak Grčke iz krize", rekao je portparol Merkelove Stefen Seibert.

Papandreu je u nedelju uveče podneo ostavku u okviru napora za formiranje vlade nacionalnog jedinstva zadužene za sprovođenje politike štednje koja bi trebalo da omogući Grčkoj izlazak iz finansijske krize i ostanak u evrozoni.

"Kancelarka ima visoko mišljenje o onome što je Jorgos Papandreu postigao. On je, hrabro i s ubeđenjem, svoju zemlju usmerio na pravi put i uspeo da prevaziđe brojne prepreke", dodao je portparol.

Grčkoj su potrebne opsežne reforme i važne ekonomske mere, i to je težak, ali nezaobilazan put, poručila je Merkelova grčkom premijeru.

Portparol je ukazao i da su se dvoje zvaničnika složili da će "apsolutni prioritet prelazne vlade biti potpuno sprovođenje svih evropskih mera" pre organizovanja prevremenih parlamentarnih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: