SAD: Banke prati različita sreća

Američka bankarska grupacija "Benk of Amerika" (BofA) je u trećem tromesečju ponovo ostvarila profit nakon niza gubitaka, zahvaljujući prodaji dela imovine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

09:09

Default images

U saopštenju najveće američke banke po depozitima navodi se da je u tri meseca zaključno sa septembrom ostvaren profit od 6,2 milijarde dolara prema gubitku od 7,3 milijarde dolara iz istog perioda lani.

Zarada po akciji je u trećem kvartalu iznosila 56 centi, što je skoro trostruko više od 20 centi, koliko su očekivali analitičari. Istovremeno su prihodi povećani za šest odsto na godišnjem nivou na 28,7 milijardi dolara. "Rezultati iz prošlog kvartala su posledica nekoliko mera koje smo preduzeli u sklopu aktuelne transformacije u fokusiraniju kompaniju, u vreme velikih problema na finansijskom tržištu“, naveo je u saopštenju izvršni direktor BofA, Brajan Mojnihan.

Goldman Saks zabeležio gubitak

Istovremeno, američka investiciona banka Goldman Saks je u trećem kvartalu zabeležila gubitak od 428 miliona dolara usled pada prihoda od akcija i obveznica.

To je tek drugi put da Goldman Saks beleži tromesečni gubitak otkad je ta banka 1999. počela da kotira na berzama, a gubitak je veći nego što su očekivali analitičari.
Tržišne turbulencije ovog leta su navele kompanije da odlože ponudu novih akcija i obveznica, što je rezultiralo padom prihoda od trgovanja hartijama od vrednosti od 61 odsto.

Radi poređenja, u trećem tromesečju lani je Goldman Saks ostvario profit od 1,7 milijardi dolara, a istovremeno su prihodi pali za 60 odsto na 3,6 milijardi dolara, što je ispod očekivanja analitičara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: