Predsednik S&P podneo ostavku

Prvi čovek Standard end Purs, Deven Šarma, podneo je ostavku samo nekoliko nedelja pošto je ta agencija neočekivano snizila vrhunski rejting SAD-a.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2011.

10:38

Default images

Šarma (55) je "spreman za nove izazove", saopštio je predstavnik te agencije za procenu kreditnog rejtinga. Zameniće ga Daglas Peterson, sada izvršni direktor Sitibnake N.A.

Standard i Purs ne pominje degradaciju kreditnog rejtinga SAD koja je 5. avgusta potresla svetska finansijska tržišta i bila dočekana oštrom kritikom administracije predsednika Baraka Obame.

Agencija ne pominje ni izveštaje da ministarstvo pravde SAD istražuje da li je Stadnard i Purs neodgovarajuće ocenio desetine hipoteka u godinama koje su predhodile finansijskoj krizi iz 2008.

Listovi "Fajnenšel tajms" i "Volstrit džornal" objavili su da će Šarma ostati u agenciji do kraja godine kao savetnik matične kompanije S&P-a, firme "MekGro-Hil", objavili su

S&P je 5. avgusta prva, a zasad i jedina među agencijama snizila američki rejting na ocenu AA+, što je izazvalo velike turbulencije na finansijskim tržištima širom sveta.

Administracija predsednika SAD Barak Obama je kritikovala tu odluku, navodeći da je ona utemeljena na pogrešnim procenama.

"Fajnenšel tajms" i "Volstrit džornal" su naveli da se odlazak Šarme sa čelnog mesta u S&P-u spremao još pre sniženja američkog rejtinga, kao i da nije posledica nedavno objavljenih vesti da američko Ministarstvo pravde istražuje da li je agencija neodgovarajuće ocenila rejting hartija od vrednosti u godinama koje su prethodile globalnoj finansijskoj krizi 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: