Grčka u nedelju dobija novu pomoć?

Zemlje evrozone će se verovatno složiti u nedelju da isplate Grčkoj sledeću tranšu kredita za finansijsko spasavanje, kako bi izbegla neposredan rizik bankrota.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 16.06.2011.

19:33

Default images

Odluka o novom, dugoročnijem paketu za spasavanje biće odložena do jula zbog nesloge oko uloge privatnih investitora, kaže ekonomski zvaničnik EU Oli Ren.

Isplata naredne rate prošlogodišnjeg kredita od 12 milijardi evra, omogućiće Grčkoj da isplati veliki dug sledećeg meseca, ali zbog krize vlade, dugoročni finansijski izgledi su i dalje neizvesni.

Vlada Grčke bi trebalo da do početka iduće nedelje dobije podršku u Skupštini za program stroge štednje za koju EU kaže da je osnova za odobravanje više pomoći. Istovremeno, ministri finansija EU se spore oko doprinosa privatnog (komercijalnog) sektora novom paketu pomoći Grčkoj, koji, kako upozorava Evropska centralna banka, može baciti na kolena banke u Grčkoj i širom Evrope i izazvati previranja na finansijskom tržištu.

Komesar EU za monetarna pitanja Oli Ren je pokušao da uveri investitore da će evrozona podržavati Grčku dok se razlike ne premoste. Do sada isplata sledeće rate pomoći bila je blisko povezana sa odobravanjem novog paketa pomoći kako Grčka ne bi "potonula" tokom narednih godina.

Ren je rekao da je duboko uveren da uz novi "dvostepeni pristup, u dogovoru sa MMF", može da se izbegne bilo kakav "nesrećan scenario". On je rekao da je uveren da će ministri finansija evrozone u nedelju u Luksemburgu potpisati sledeću tranšu pomoći.

Oni će takođe razmotriti ulogu privatnog (komercijalnog) sektora u novom paketu za spasavanje Grčke "s ciljem da odluku donesu na sledećem sastanku Evrogrupe 11. jula", rekao je on.

"To znači da se finansiranje javnog duga Grčke sada može obezbediti do septembra, dok mi ne donesemo odluke za period posle septembra", dodao je on.

Ren je rekao da je "za žaljenje" što nije uspeo pokušaj Vlade Grčke za sastavljanje koalicione vlade koja bi podržala programe spasavanja, ali EU ipak očekuje da će Skupština Grčke do kraja juna doneti ključne odluke o smanjenju državnog budžeta, privrednoj reformi i prodaji državnih preduzeća.

"Naredni dani će biti od kritične važnosti za finansijsku stabilnost i ekonomski oporavak Grčke i Evrope", upozorio je Ren i dodaje da veruje da "svi lideri u Grčkoj i Evropi shvataju svoju odgovornost i da će delovati u skladu s tim".

Svetska banka "nema nameru" da pomogne Grčkoj

Svetska banka je saopštila da nema nameru da učestvuje u međunarodnoj finansijskoj pomoći za Grčku, odbacujući takve sugestije guvernera Centralne banke Meksika i kandidata za generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Agustina Karstensa.
"Poslednji put smo Grčkoj odobrili zajam pre 30 godina i ne planiramo da ponovo počnemo sa time", rekao je portparol Svetske banke, odgovarajući na pitanje novinara da komentariše izjavu Karstensa.

Karstens, koji je pored francuske ministarke finansija Kristin Lagard kandidat za čelnu poziciju u MMF-u, kaže da bi želeo da se Svetska banka, sestrinska institucija MMF-a, priključi pomoći Grčkoj.

"Ne znam zašto Svetska banka trenutno ne učestvuje u pomoći Grčkoj, budući da ta organizacija može da obezbedi podršku sektorskim reformama, a to bi moglo da smanji troškove programa", naveo je guverner Centralne banke Meksika.

Svetska banka, sa sedištem u Vašingtonu, klasifikovala je Grčku kao "zemlju sa visokim prihodima", pa se ustvari od nje očekuje da finansira banku, a ne da se kod nje zadužuje.

Ništa, međutim, ne sprečava Svetsku banku da pomaže državu sa visokim primanjima. Ta institucija je, na primer, u novembru 2008. učestvovala u međunarodnoj finansijskoj pomoći Mađarskoj, koja se takodje smatra bogatom zemljom.

Grčka kriza bi mogla da ojača integraciju Evrope

Ekonomska kriza u Grčkoj može da rezultira čvršćom integracijom i celovitošću Evrope, kaže poslanik Evropskog parlamenta i bivši premijer Belgije Gi Verhofstadt.

"Moramo da pružimo pomoć Grčkoj, jer će u suprotnom evro biti u opasnosti. Važno je da postoji jedinstvena ekonomska unija. Nadam se da će ta kriza dovesti do stvaranja čvršće integrisane i celovitije Evrope", rekao je on.

Predstavnik Evropskog parlamenta je upozorio da čak ni finansijske mere za spasavanje Grčke, neće biti kraj te istorije i istakao da je osnovni problem u tome što postoji zajednička valuta istovremeno sa 17 različitih fiskalnih politika.

Papandreu: Trenutak dramatičan, nužno jedinstvo

Premijer Grčke Jorgos Papandreu je pozvao na jedinstvo poslanike svoje socijalističke stranke PASOK i "da rade zajedno na prevazilaženju krize" u "dramatičnom trenutku" za Grčku i Evropu.
Papandreu je, govoreći u poslaničkom klubu tokom kritičnog sastanka sazvanog samo nekoliko sati pre no što rekostruiše Vladu, pozvao poslanike svoje stranke da "razumeju dramatičnost trenutka" i da "zajedno rade na prevazilaženju krize."

"Pred nama su teški pregovori i naredni dani su od ključnog značaja", rekao je Papandreu suočen sa pobunom među poslanicima svoje stranke koji se protive novom planu mera štednje čiji je cilj da se obezbedi drugi paket finansijske pomoći mesto od EU i MMF.

"Grčka prolazi kroz kritične trenutke i potrebna joj je stabilnost", rekao je Papandreu i dodao da je "izazov pred nama a trenutak je istorijski - ili će Evropa pisati istoriju, ili će istorija ukloniti Evropsku uniju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: