EU sprema novi paket za spas Grčke

Vodeći finansijski zvaničnici EU raspravljaju o pitanju uplata banaka i ulagačkih fondova u novi paket za finansijsko spasavanje Grčke.

Svet

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 15.06.2011.

08:51

Default images

Grčkoj, kojoj je na raspolaganje već dato 110 milijardi evra, treba dodatna pomoć u novcu zato što je ostala isključena iz međunarodnog kreditnog tržišta.

Sastanak ministara finansija u Briselu suprostaviće Nemačku, na čijoj strani je nekoliko drugih bogatih država EU, sa Evropskom centralnom bankom (ECB). Nemačka želi da banke i drugi privatni ulagači daju Grčkoj više vremena da im vrati dugove, ali ECB strahuje da bi produzavanje rokova moglo da se shvati kao nesolventnost, što bi teško pogodilo grčke banke i uvuklo druge posrnule zemlje dublje u krizu.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble kaže da je zvanični Berlin spreman da Grčkoj odobri dodatnu finansijsku pomoć u sklopu drugog paketa pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda, pod uslovom da u tome učestvuju i banke i drugi privatni kreditori.

On navodi da je "uloga privatnog sektora novi element koji će biti deo drugog paketa pomoći“.

Očekuje se da javni dug Grčke ove godine dostigne 350 milijardi evra, što je više od 150 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje.
Vlada te prezadužene zemlje nastoji da do početka jula u parlamentu bude usvojen novi paket strogih mera štednje kako bi se osiguralo nastavljanje isplata pomoći.

Novi talas štajkova zapljusnuo Grčku

Nove mere uključuju 28 milijardi evra budžetskih ušteda i povećanja poreza do 2015. i ambiciozni program privatizacije, vredan 50 milijardi evra. Te nove mere su razgnevile radničke sindikate koji su zakazali generalni štrajk.

Vodeće sindikalne konfederacije zaposlenih u javnim i privatnom sektoru - GSEE i ADEDY - na taj način žele da izraze nezadovoljstvo zbog novog vladinog programa štednje.

U Grčkoj će zbog štrajka biti obustavljen pomorski i kopneni prevoz, a državne službe, škole i prodavnice neće raditi ili će njihov rad biti redukovan. Neće izaći novine, a gradski saobraćaj će raditi povremeno.

Nepopularne mere štednje već menjaju političku mapu Grčke. Prema najnovijem istraživanju javnog mnenja, za opozicionu Novu demokratiju sada se izjašnjava 31 odsto građana - četiri odsto više nego za vladajući PASOK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

18 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

15 h

Podeli: