SB: Usporen rast svetske ekonomije

Svetska ekonomija prelazi iz faze poslekriznog oživljavanja u fazu usporenog, ali prilično stabilnog rasta koji će biti nastavljen u 2011. i 2012.

Svet

Izvor: B92

Petak, 14.01.2011.

08:40

Default images

Pokretač će biti zemlje u usponu, saopštila je Svetska banka.

"U većini zemalja u usponu bruto domaći proizvod (BDP) je dostigao nivoe koji bi bili ostvarivani u odsustvu ciklusa slabljenja-jačanja. Mada se stabilan rast očekuje do kraja 2012, oporavak ekonomija u nizu zemalja s tržištima u usponu u Evropi i Aziji i nekim razvijenim zemljama ostaće krhak", navodi SB.

"Ukoliko na nacionalnim nivoima ne budu preduzete mere za poboljšanje situacije, visoki nivoi zaduženosti domaćih ekonomija i nezaposlenosti i slabost tržišta nekretnina i bankarskog sektora, verovatno će biti kočnica ekonomskog uspona", navedeno je u bančinom izveštaju. Prema prognozi SB, rast svetskog BDP-a, koji je ove godine iznosio 3,9 odsto, usporiće ove godine na 3,3 odsto i dostići nivo od 3,6 procenata u 2012.

U regionima Evrope i centralne Azije se procenjuje da je posle sniženja BDP-a od 6,6 odsto u 2009. ekonomski proizvod prošle godine povećan 4,7 odsto, zahvaljujući restrukturisanju u nekim zemljama tih regiona.

Ekonomija Bugarske, Kirgizije, Litvanije i Rumunije je, recimo, 2010. ostala na pređašnjim nivoima, ili je oslabila, a prognozirani rast u tim zemljama će iznositi svega dva odsto u 2011. i 3,3 procenta u 2012., ukazano je u izveštaju SB.

"Sa pozitivne, strane treba istaći ubrzani rast domaće tražnje u zemljama u usponu, kojima pripada vodeća uloga u razvoju svetske ekonomije", navedeno je u dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: