Kina će kupovati španski dug

Kineski zvaničnici imaju poverenje u španski finansijski sistem i nastaviće da učestvuju na aukcijama španskog duga, najavio je vicepremijer Kine Li Kećeng.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

10:05

Default images

"Kina je odgovoran, dugoročni investitor na evropsko finansijsko tržište. Mi imamo poverenje u špansko finansijsko tržište, a to znači kupovinu njenog javnog duga, što ćemo nastaviti i u budućnosti", naglasio je Li, u članku objavljenom u madridskom listu "El Pais".

Španija je pod sve većim pritiskom međunarodnih tržišta duga zbog zabrinutosti da bi mogla biti primorana da sledi Grčku i Irsku i od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda zatraži pomoć za spasavanje.

Mada je prinos na španske obveznice povećan, tražnja španskog duga je ostala dobra, podsetila je agencija Rojters.

Oko 60 odsto tražnje španskog duga dolazi od stranih investitora, a azijsko interesovanje je na nedavnim aukcijama poraslo na devet odsto.

Vicepremijer Kine dolazi u utorak u trodnevnu posetu Španiji , a zatim putuje u Britaniju i Nemačku.

Li je rekao da je Kina pozdravila stroge mere štednje i strukturalne reforme koje je prošle godine usvojila španska vlada socijalista, sa ciljem smirivanja tržišne zabrinutosti zbog velikog španskoj javnog deficita.

"Kina podržava mere koje je usvojila Španija radi prevređenja svoje ekonomije i snažno je uverena da će Španija ostvariti opšti ekonomski oporavak", naglasio je Li.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: