Počeo ekonomski Forum u Davosu

Otvoren ovogodišnji Svetski ekonomski Forum u Davosu bez direktora “Goldman Saksa" i "JPMorgan Čejza".

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

13:40

Default images

Na otvaranju ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom odmaralištu Davos, globalni poslovni lideri danas su upozorili vlade zapadnih zemalja da bi populističko pooštravanje mera u finansijskom sektoru moglo da unazadi krhki oporavak nakon najdublje finansijske krize od 30-ih godina prošlog veka.

"Ne bi bilo dobro da planirane regulatorske reforme budu zasnovane na populističkoj poruci", izjavio je Rojtersu Denis Neli, direktor jedne od najvećih svetskih kompanija za pružanje usluga u finansijskom sektoru "PrajsvoterhausKupers" (PwC).

Obama je nedavno uzdrmao tržišta predlozima da se komercijalne banke primoraju na prekidanje veza sa hedž fondovima i privatnim akcijskim fondovima i da finansijski sektor plati za obilno trošenje novca poreskih obveznika za njegovo spasavanje.

"Mi smo, nažalost, svedoci niza akcija koje su u velikoj meri zasnovane na uslovima specifičnim za svaku zemlju pojedinačno", dodao je on i upozorio na moguće "neželjene posledice".

Obamini predlozi za pooštravanje kontrole Volstita naišli su na uzdržanu podršku vlada članica Evropske unije koje ne planiraju da slede njegov primer jer bi to moglo iskomplikovati napore za postizanje globalnog konsenzusa o regulisanju finansijskog sektora u okviru Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20).

Predsednik Evropske centralne benke (ECB) Žan-Klod Triše odbacio je tvrdnje da postoje transatlantske razlike i u izjavi za "Volstrit džornal" podržao Obamine planove koje je ocenio kao "prikladne i interesantne".

"Oni su na istoj liniji sa našom pozicijom, zapravo sa našom željom da se bankarski sektor primora da se bavi prvenstveno finansiranjem realne ekonomije, što je i njegova ključna uloga", rekao je Triše.

On je, medjutim, pozvao na koordinaciju sličnih predloga na medjunarodnom nivou, kako bi se izbeglo stvaranje rupa u integrisanom medjunarodnom finansijskom sistemu.

Ovogodišnjem forumu u švajcarskom zimskom turističkom centru neće prisustvovati neki od najvećih svetskih bankara, kao što su izvršni direktor "Goldman Saksa" lojd Blankfejn i "JPMorgan Čejza" Džejmi Dimon, ali će učešće uzeti čelnici dve velike američke banke koje su uzele vladinu pomoć za spasavanje - "Sitigrupa" Vikram Pandit i "Benk ov Amerike" Brajan Mojnihan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: