Pivara Karlsberg ostvarila profit

Danska pivara Karlsberg je saopštila da je u četvrtom tromesečju 2007. ostvarila profit od 7,3 miliona dolara.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

18:26

Default images

Tromesečni neto profit je porastao, zahvaljujući pre svega povećanju prodaje u Rusiji gde preuzima punu kontrolu nad zajedničkim preduzećem BBH, u poređenju sa gubitkom od 15,7 miliona dolara godinu dana ranije.

Pivara, osnovana 1847, ove godine očekuje rast neto profita od 20 odsto. Karlsberg će, zajedno sa Hajnekenom, preuzeti partnera u zajedničkom preduzeću u Rusiji - britansku pivaru "Skotiš end Njukasl" - što će doprineti njegovom rastu prodaje u Rusiji, gde rastući prihodi stanovništva podstiču prodaju piva.

U zapadnoj Evropi tržište piva, pak, stagnira ili je u opadanju jer rast inflacije smanjuje kupovnu moć potrošača. Prema podacima kompanija za istraživanje tržišta piva, istočnoevropsko tržište piva je lane poraslo 12 odsto, a azijsko 8,1 odsto, dok je zapadnoevropsko istovremeno smanjeno dva procenta.

Ove godine se očekuje usporavanje rasta globalnog tržišta piva na 3,2 odsto, sa pet procenata u 2007, pri čemuje će rusko tržište porasti pet odsto, manje od 16 procenata lane. Karlsberg, poput nekih drugih konkurenata, zatvara pivare kako bi smanjio troškove, a u okviru tih mera će do kraja ove godine zatvoriti domaći pogon u mestu Valbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: