"Nova svetska kriza neminovna, pravo čudo što se još nije dogodila"

Bojim se da je nova svetska kriza neminovna i pravo je čudo što se ona još nije dogodila, smatra ekonomista Nebojša Katić.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti, Daniela Iliæ Krasiæ/Dušan Stojakoviæ

Ponedeljak, 21.01.2019.

08:07

Foto: Thinkstock

"Pripadam pesimističnijem krugu ekonomista, koji veruju da će nova kriza biti slična ili teža od one iz 2008. Gotovo svi pokazatelji rizika danas su lošiji nego pre deset godina, a kapaciteti država da se sa krizom nose velikim delom su potrošeni na saniranje prethodne", kaže Katić.

Navodi da je na sceni opasan ekonomski rat Kine i SAD, EU je u dubokoj krizi, Latinska Amerika je u nevoljama.

"Dodatni faktor rizika je vezan za usporavanje rasta kineske privrede, i to je novi, loš fenomen, koji nismo imali 2008. Sve to se dešava u ambijentu u kome su i politički rizici neuporedivo veći nego pre", kaže u intervjuu za Večernje novosti jedan od naših najpoznatijih ekonomista Nebojša Katić, nekadašnji finansijski direktor "Energoprojekta", a sada samostalni poslovni konsultant sa adresom u Londonu.

Na pitanje kako bi srpska ekonomija reagovala ukoliko do krize dođe i kakve posledice možemo da očekujemo, kaže:

"Ako do krize dođe, priliv kapitala će se zaustaviti i Srbija će se suočiti s padom dinara i dužničkom krizom. Pretpostavljam da će odgovor na krizu biti isti kao i 2008. i da će se Srbija ponovo obratiti MMF za pomoć. Kriza će se manifestovati onako kako se takve ekonomske "nepogode" uvek manifestuju - bekstvom kapitala iz zemlje, dubokom recesijom, propadanjem preduzeća, rastom nezaposlenosti i novim porastom siromaštva", smatra Katić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: