Alfa u fokusu, trgovano najviše u nekoliko godina

Protekla trgovačka sedmica donela je neznatan rast berze, dok je ukupan promet bio milijardu dinara (8,7 miliona evra), zahvaljujući državnim obveznicama.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

11:53

Alfa u fokusu, trgovano najviše u nekoliko godina
Foto: Thinkstock

Indeks Belex15 porastao je 0,1 odsto na 727,6 poena, a od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu nalazi se u nevelikom plusu od 1,4 procenta.

Ubedljivo najprometnija akcija bio je Alfa plam (ALFA) koji je zabeležio promet od 254,2 miliona dinara, uglavnom zahvaljujući jednoj velikoj transakciji zabeleženoj u ponedeljak na ceni od 35.255 dinara. Ukupno je isprometovano više od četiri procenta od ukupnog broja akcija, što je najveći nedeljni promet u poslednjih nekoliko godina. Nakon što je u periodu 2014-2016. godina Alfa zabeležila snažan rast vrednosti, u 2017. registruje neznatan skok. Na poslednjoj ceni tržišna kapitalizacija ove kompanije, kojom upravlja beogradska Alco grupa, iznosi 6,2 milijarde dinara (51,7 miliona evra).

Naftna industrija Srbije (NIIS) porasla je protekle sedmice 1,5 odsto na 694 dinara uz promet od 13.9 miliona dinara, okončavši sedmicu na nivou od 694 dinara. NIS je stizao na korak od psihološke granice od 700 dinara, ali nije uspeo da je osvoji uprkos konstantnoj i jakon tražnju u rasponu 690-695 dinara.

S druge strane, Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) se domogao u petak nivoa od 1.400 dinara, po prvi put od sredine marta tekuće godine. Aerodrom je nedelju zaključio na 1.395 dinara uz rast od 2,6 odsto i neveliki promet od pet miliona dinara. Sledećeg meseca ističe rok za dostavljanje obavezujućih ponuda u procesu izbora koncesionara za ovu kompaniju, te su krupniji akcionari i dalje uglavnom suzdržani oko bilo kakve aktivnosti na ovoj hartiji.

Energoprojekt holding (ENHL) je zabeležio promet od 3,5 miliona dinara, blago oscilirajući oko već ustaljenog nivoa od 1.220 dinara. Ni protekle sedmice nije bilo previše novina u vezi sa zavisnim preduzećima ove kompanije odnosno očekivanim objavama ponude za preuzimanje.

EP Entel (EPEN) za koji je nedavno ponovo objavljena namera za preuzimanje pao je 16,8 odsto na 14.554 dinara uz neveliki promet. Među prometnije papire svrstao se i beogradski Kopaonik (KOPB) koji je zabeležio realizaciju od 1,8 miliona dinara, uglavnom na ceni od 7.500 dinara. Sredinom avgusta objavljena je namera za preuzimanje ove kompanije od strane većinskog vlasnika, ali još uvek nema naznaka da bi regulatorno telo moglo da odobri javnu ponudu.

Wall Street nastavio rast, Dow u sedmici jači 2%

Američke berze okončale su trgovanje u petak rastom vrednosti nakon što je Senat napravio još jedan korak u pravcu usvajanja poreske reforme. Veliki preokret u trgovanju akcijama General Electric-a koje su uspele da neutrališu gubitak od šest odsto, takođe je doprineo rastu tržišta.

Dow Jones je porastao 0,7 odsto na 23.328,6 poena, a dobitnike su predvodili Boeing i Goldman Sachs. Indeks S&P 500 je skočio pola procenta na 2.575,2 poena, dok je Nasdaq dobio na vrednosti 0,4 odsto i okončao trgovanje na 6.629,1 poen. Na nedeljnom nivou Dow je porastao 2 odsto, S&P je dobio na vrednosti 0,9 odsto, dok je Nasdaq porastao 0,4 odsto.

Evropske berze okončale su trgovanje u petak neznatnim rastom vrednosti. Indeks STOXX 600 porastao je 0,2 odsto, dok je u nedelji dobio na vrednosti 0,4 odsto. Akcije banaka na trgovanju u petak predvodile su dobitnike rastom od 1 odsto. Tržište nafte bilo je relativno stabilno poslednjeg trgovačkog dana, nakon što je slaba tražnja na američkom tržištu kompenzovana oštrim padom iračkog izvoza zbog tenzija u kurdistanskom delu regiona. Američki WTI je blago porastao na 51,47 USD po barelu, zadržavši se na istom nivou kao proteklog petka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: