Lete kvačice s tablica, ali koliko će to da košta?

Registarske tablice ubuduće će biti bez suglasnika Č, Ć, Š, Ž, Đ i slova koja ne pripadaju srpskom pismu - Y i W, dok slovo X ostaje zbog taksi vozila.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

16:26

Lete kvačice s tablica, ali koliko će to da košta?
(Foto: Thinkstock.com)

Iako će novi pravilnik na snagu stupiti sutra, sve tablice koje već imaju ove oznake važiće do isteka roka za zamenu.

Koliko puta vam se desilo da prilikom plaćanja parkiranja umesto Ć recimo otkucate C ili Č? Ili zamislite kako je Evropljanima izgledalo kada na tablicama vide nerazgovetne simbole, kombinacije srpskih i engleskih latiničnih slova? Odluka doneta pre samo šest godina sada će ući u istoriju - sa registarskih tablica odlaze sve kvačice.

"Nigde ne možete u Evropu da odete, imate problem sa očitavanjima, sa našim slovima. Tako da definitivno to je negde moralo da se desi."

"Čim se menja saobraćajna dozvola, menjaju se tablice, to je znači 6000, jedino ako će džabe da urade."

"Mnogo gluposti ima u Srbiji, mnogo. Mnogo gluposti mi plaćamo u Srbiji, nepotrebno."

"Ja ne mogu ništa, šta kažu tako ću i da uradim. Promeniću tablice, platiti troškove."

A iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, sa poslednjim izmenama, na snagu stupa 29. jula, tačnije sutra. Dok će sve oznake na tablicama sa č, ć ž, š i đ važiti do isteka roka za zamenu.

Iz MUP-a poručuju da je rok važnosti registarskih tablica, ali i saobraćajnih dozvola, produžen sa sedam na devet godina, računajući od dana izdavanja. Profesor Saobraćajnog fakulteta ističe da je do ovakvih promena kad-tad moralo doći, jer su beleženi brojni problemi u detektovanju oznaka.

"Sad prave drugu grešku gde donose Pravilnik izbacujući slova, a jednostavno su mogli da ih ne štampaju. Nema obaveza da se piše ć,č,ž,š. I sad su ljubitelje srpskog jezika stavili u poziciju da se oni bune zbog čega neko izbacuje srpska slova, a kad bih ja hteo da budem Srbin nad Srbima, ja bih rekao - a zbog čega je uopšte registracija imala latinicu, kad je naše zvanično pismo ćirilica. Je l' Rusi pišu latinicom? Ne. Je l' Kinezi pišu latinicom? Je l' Arapi pišu latinicom?", kaže Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta.

Nove izmene pravilnika trebalo bi da najzad reše brojne probleme sa kojima su se vozači susretali tokom proteklih šest godina. Ipak ostaje pitanje do kada će građani Srbije biti žrtve loših zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: