Tabakovićeva: Ne pamte se takve cifre

Uprkos eksternim rizicima u vidu dešavanja u zoni evra i divergentnosti monetarnih politika ECB i Feda, finansijski sistem Srbije uspeo je da ostane stabilan.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

13:32

Tabakovićeva: Ne pamte se takve cifre
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

To je izjavila guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, navodeći da je u tim uslovima finansijski sistem ostao i visokokapitalizovan i visokolikvidan u 2016. godini.

Na prezentaciji godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za prošlu godinu, Tabakovićeva je podsetila da je prošle godine smanjena unutrašnja i spoljna ekonomska neravnoteža, da je održano poverenje investitora i ubrzan rast BDP-a koji je dostigao 2,8 odsto.

Posebno je istakla da je koordinacijom fiskalne i monetarne politike, obezbeđen pad premije rizika zemlje koji sada iznosi 140 poena, a 25. jula je još iznosio svega 132 poena.

“Ne pamte se takve cifre”, konstatovala je ona.

Tabakovićeva je navela da je prošle godine NBS nastavila politiku smanjenja referentne kamate koja sada iznosi 4 odsto, što je za posledicu imalo i smanjenje troškova zaduživanja kod banaka, a to je sve uticalo na bolje rezultate privrednih subjekata, koji su lani imali 3,5 puta bolji finansijski rezultat nego prethodne.

Guvernerka je istakla da je prošle godine kreditiranje stanovništva bilo 33 odsto veće nego 2015., pri čemu su u ukupnim plasmanima 75 odsto činili dinarski krediti.

Takođe je podsetila da je Evropska banka za obnovu i razvoj izdala prvu dinarsku obveznicu čime je značajno podržala proces dinarizacije za koji se NBS godinama zalaže.

Učešće problematičnih kredita u ukupnim je palo u maju na 16,1 odsto, što je najniži nivo od 2010. godine, rekla je Tabaković dodajući da je 2015. godine taj nivo iznosio 22 odsto.

“Akcioni plan za rešavanje problematičnih kredita NBS sproveden u celini u prevdiđenim rokovima”, konstatovala je ona dodajući da je pad od šest odsto potvrda da je sistemski, međuinstitucionalni i koordinisani pristup NBS, Vlade i tržišnih učesnika daje željene rezultate.

Prema njenim rečima, od 30. juna ove godine banke u Srbiji posluju po standardima Bazel III, što znači da je njihov rad usklađen sa principima po kojima posluju evropske banke.

“Iza nas je godina u kojoj je održana stabilnost makroekonomskog i finansijskog sistema Srbije i tome ostajemo posvećeni u predstojećem periodu, jer bez toga nema održivog privrednog rasta”, zaključila je Tabakovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: