Uber želi u Srbiju i već seje strah

Alternativni prevoz ili nelojalna konkurencija? Iako jeftiniji od taksija, gde god se pojavio - Uber je izazvao probleme.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2017.

16:18

Uber želi u Srbiju i već seje strah
Foto: Getty images, ilustracija

Američka kompanija zainteresovana je za dolazak u Srbiju, potvrđeno je na nedavnom sastanku s predsednikom Srbije. Ipak, ni domaći zakon ni profesionalni vozači nisu na Uberovoj strani.

Aplikacija, klik, adresa i već ste na dobrom putu da za manje novca nego taksijem stignete tamo gde treba. Uber povezuje one kojima je potreban prevoz sa vlasnicima privatnih automobila koji su spremni da ih prevezu. Korisnika Ubera ima i u Srbiji, ali tek kada odu u inostranstvo.

“U nekim zemljama da, zato što ukupna cena koju ja onda platim na kraju je bitno manja i nema posla direktno sa taksistom, nikakav novac, nikakve kartice, ja sam sve već jedanput rešio. S druge strane u nekim zemljama ne zato što razlika u ceni između taksija i Ubera nije tolika”, kaže Mladen Alvirović iz SAT medija grupe.

Aktuelni zakon Uberu ne dozvoljava da u Srbiji počne da se bavi javnim prevozom. S druge strane američka kompanija koja samo u Evropi posluje u preko 100 gradova zainteresovana je za Srbiju.

“Znamo da je Uber izazvao nesagledive posledice time što nikome ništa nije plaćao, damping cenama se bavio, vas kao naše korisnik eusluga je doveo u nepovoljnu situaciju da vi ne znate s kime se prevozite. Cene mogu da budu samo na oko jeftinije a naplaćuje se mnogo više”, ističe predsednik Saveza taksi udruženja Srbije, Aleksandar Bijelić.

“Svaka konkurencija je nama dobrodošla, koja je zdrava konkurencija. Ali on ako će da uruši sistem, da vi jednostavno ne znate ko je taksista, ko će da kontroliše prevoznika koga angažuje Uber, a Uber je virtuelni, samo neko ko virtuelno pruža tu uslugu”, objašnjava on.

Nervoza profesionalnih vozača je u potpunosti opravdana, smatraju profesionalci.

“S jedne strane njima se godinama nameću standardi koje oni zbog opšte ekonomske situacije ne mogu tako lako da ispune. Sa druge strane dolazak takave uslovno rečeno nelojane konkurencije bi otvorio jednu pandorinu kutiju ko tu sad sme da radi, ko je ovlašćen da vozi, ko je dobar vozač, ko kakav auto nudi”, ističe Alvirović

“U mnogim zemljama Uber ne funkcioniše ne zato što zakon im ne da nego zato što margina, razlika u ceni između taksi prevoza i onoga što Uber bi mogao da ponudi zapravo skoro i da ne postoji. Jedan primer iz Srbije bi mogli da navedemo. Da li bi mogao ponuditi jeftiniju uslugu od taksi prevoza u Leskovcu, Užicu, Valjevu?”, dodaje on.

Uber je razgranao posao na pet kontinenata ali je u brojnim državama zabranjen. Najradikalniji protest zbog najave početka poslovanja organizovan je prošle godine u Parizu, kada je policija suzavcem morala da rastera taksiste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: