Evo koja kola su u Srbiji najtraženija

Pad interesovanja građana za kupovinu novih vozila u maju. Kupaca manje za 25 odsto, ali uvoznici nisu zabrinuti

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

18:09

Evo koja kola su u Srbiji najtraženija
Foto: Thinkstock

Prodaja novih vozila u Srbiji, u maju, posle dužeg vremena krenula je silaznom putanjom. Prema podacima Srpske asocijacije uvoznika novih automobila, prodato je 2.543 vozila, što je za oko 25 odsto manje nego u aprilu, kada je registrovano 3.468 vozila.

Ipak, uvoznici nisu zabrinuti ovim rezultatim, pišu Večernje novosti.

“Pad prodaje u maju je po meni odraz našeg sazrevanja i načina statističkog praćenja tržišta”, kaže Igor Ševo, komercijalni direktor kompanija "Fijat Krajsler" automobili Srbija.

“Sada su, za razliku od prošle godine podaci o prodaji odraz činjeničnog stanja”, dodaje.

Ševo kaže da je u aprilu došlo i do velike kupovine od strane rentakar kuća, ali i da je prodaju u prethodnom mesecu "pogurao" i prethodno održani Sajam automobila u Beogradu.

“Tržište ima stabilan rast od početka godine. U prva četiri meseca ove godine rast je 19,8 odsto, a u tom periodu naša FKA grupacija je zabeležila rast prodaje od 29 odsto”, objašnjava Ševo.

“Posebno raduje činjenica da je porasla i prodaja lakih komercijalnih vozila i to za 45 odsto na godišnjem nivou”, dodaje on.

I pored činjenice da su uvoznici prošle godine u mesečnim izveštajima o prodaji zaračunavali i takozvani reeksport vozila, u maju 2016. je prodato 2.377 vozila, dakle manje nego u petom mesecu ove godine za 166 vozila. Od početka ove godine do sada prodato je 11.644 novih vozila, a lane je i pored zaračunavanja vozila koja su reeksportovana, prodato svega 11.155 automobila.

Najviše vozila nosilo je oznaku "fijat" - 1.502. Drugo mesto pripalo je "Škodi" sa 1.327 , a treće "Folksvagenu" sa 1.167 vozila. Najprodavaniji model je "golf" kojeg je pazarilo 384 naših sugrađana.

Komercijalni direktor FKA Srbija Igor Ševo najavljuje ponovni primat "šumadinca" na našem tržištu.

“Već sa rezultatima prodaje u junu "fijat 500 L" će biti najprodavanije vozilo, ponovo u Srbiji”, najavljuje Ševo na osnovu brojnih porudžbina koje su već primljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: