"Staklara nije mrtva, ima tržište"

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović izjavio je da Srpska fabrika stakla, uprkos problemima, ima budućnost jer ima tržište.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.05.2017.

11:55

(Foto: Thinkstock.com)

"Mi smo zabrinuti za budućnost fabrike ali u ovom trenutku, koliko vidim, vodi se bitka oko vlasništva nad fabrikom. Niko to ne radi ako nema nameru da mu ta fabrika služi u budućnosti. Fabrika ima tržište, to se zna godinama", rekao je Paunović agenciji Beta.

U Privrednom sudu u Kragujevcu 30. maja održaće se nastavak ročišta na kome bi trebalo da se odluči o stečaju paraćinske fabrike stakla.

Zahtev za uvođenje predstečajnog postupka, koji je sud prihvatio 4. maja ove godine, podnela je čačanska firma Veksilum Balkan, koja od Staklare po osnovu četiri ugovora o zajmu potražuje oko 47 miliona evra.

"Očekujem da bar u delu ambalažnog stakla fabrika ima budućnost. U delu mašinske prozvodnje čaša takođe postoji tržište", rekao je Paunović.

On je istakao da je interes grada da taj problem bude rešen ali da rešenje nije u rukama lokalne samouprave, jer opština nema nikakve ingerencije nad fabrikom.

"Nama se niko nije obraćao za pomoć, niko zvanično ni iz fabrike ni iz sindikata. To je privatna fabrika i sindikati znaju da opština nema prostor da pruža dodatnu pomoć. Ranije, kada je fabrika bila državna, učestvovali smo u traženju rešenja za staklaru u kojoj je postupak prvatizacije bio u toku. Tada je opština imala legitimitet da od države traži rešenja", objasnio je Paunović.

On je rekao i da su u Nadzornom odboru Srpske fabrike stakla ljudi koji su bliski vlasti tako da država ima uvid šta se dešava u fabrici.

"Kako se čuje u medijima, potraživanja od Staklare premašuju opštinski budžet i do deset puta, tako da nije realno da mi možemo pomoći. Menadžeri koji vode Staklaru su, pretpostavljam, vrhunski i njihova primanja premašuju primanja predsednika opštine za pet do šest puta. Siguran sam da će takvi stručnjaci naći neko rešenje koje je prihvatljivo i za fabriku i za radnike", ocenio je Paunović.

Oba sindikata fabrike, Samostalni i Nezavisnost, uputili su pismo premijeru Aleksandru Vučiću i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, u kome traže da se pod hitno utvrdi pravo stanje stvari u toj fabrici.

Staklara u Paraćinu ima 825 radnika. Prema podacima Narodne banke Srbije, račun Staklare je u blokadi za oko 625 miliona dinara, neprekidno od novambra 2016.godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: