Otvaranje KC kasni i zbog poništenja javne nabavke

Transparentnost Srbije ocenila je da prepreka otvaranju Kliničkog centra u Nišu nije samo kašnjenje radova, već i poništavanje javne nabavke kompletne opreme.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.05.2017.

17:39

Otvaranje KC kasni i zbog poništenja javne nabavke
(Foto: Thinkstock.com)

Za opremu je, navodi se, bilo zaduženo Ministarstvo zdravlja, a sve može izazvati i dodatno kašnjenje i dodatne troškove.

Saradnik TS Zlatko Minić ukazao je da je ta javna nabavka poništena jer nije bila uvrštena u plan javnih nabavki, što je ozbiljan propust koji ne sme proći nekažnjeno, i ocenio da bi zbog toga trebalo da bude smenjen ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Ministarstvo zdravlja tvrdi da je laž da je poništena javna nabavka medicinske opreme za novi Klinički centar u Nišu, ali činjenice govore suprotno. Republička komisija za zaštitu ponuđača u postupcima javnih nabavki donela je 18. aprila rešenje da se u celini poništava javna nabavka opreme", izjavio je Minić za Betu.

Ministarstvo zdravlja je, podsetio je, potpisalo ugovor o nabavci opreme sa ponuđačem iz Kine, dok je pred Komisijom trajao postupak razmatranja žalbi.

"Za to je imalo uslovnu dozvolu, uz upozorenje da snose rizik ako Komisija usvoji zahtev za zaštitu prava. Sada smo u situaciji da je ugovor, vredan 12,2 miliona evra, potpisan, deo opreme već isporučen, a javna nabavka praktično nije postojala. Ugovor bi morao da bude poništen, neko bi morao da podnese tužbu Upravnom sudu za poništenje ugovora, a to bi značilo vraćanje opreme, verovatnu isplatu naknade ponuđaču, novi tender i novo odlaganje", kazao je Minić.

Ukazao je da na prvi pogled deluje da bi bilo jednostavnije i bolje i za buduće pacijente i za državu, a posebno za kinesku firmu koja je dobila posao, da ugovor ostane na snazi, da niko ne podnese tužbu za poništenje.

"To je, međutim, izuzetno opasno po pravni poredak jer bi praktično značilo da ubuduće bilo koji državni organ može da raspiše nabavku koja ne postoji u planu, da dodeli ugovor bilo kome, bez obzira da li je ponuda najpovoljnija ili ne, Komisija bi morala da poništi postupak jer nije postojao plan, ostali učesnici ne bi mogli da se žale i praktično bi se izbegla primena Zakona o javnim nabavkama", upozorio je Minić.

Prema njegovim rečima, ovaj slučaj ne bi smeo da se zataška kao što se desilo pre 18 meseci kada je TS otkrila niz kršenja zakona u postupku krečenja zdravstvenih objekata vrednom pet miliona evra i da bi, s obzirom da se ponavljaju slični propusti, prvi korak moralo bi da bude smenjivanje ministra zdravlja.

U analizi objavljenoj na sajtu TS navodi se i da je postojanje nabavke u planu obavezan uslov za njenu validnost još od 2002. godine te je "neverovatno je da je neko u Ministarstvu zdravlja očekivao da će takav prekršaj proći neopaženo krajem 2016. godine".

Procenjuje se da će šteta od poništenja tendera zavisiti od stava suda po pitanju ništavosti ugovora, mogućnosti da se u ovoj fazi prekine njegova realizacija i eventualnog prihvatanja odštetnih zahteva kompanija koje nisu dobile posao. ;

Da bi sud odlučivao o ništavosti ugovora, neko bi trebalo da podnese tužbu. Po zakonu Republička komisija bi morala da to učini, sud bi, prema oceni TS, morao da prihvati takvu tužbu, ali odluku suda zavisiće od tumačenja i primene pravila iz Zakona o obligacionim odnosima.

"S obzirom na negativna iskustva u Srbiji po pitanju sprovođenja zakona, ostaje kao moguća i opcija da niko ne pokrene postupak za proglašenje ništavosti ugovora, i da on prećutno ostane na snazi. Ono što bi, međutim, moralo da se desi jeste utvrđivanje odgovornosti Ministarstva zdravlja za načinjeni propust", ističe se u analizi TS.

Ministarstvo zdravlja zaključilo je ugovor o javnoj nabavci sa kineskom firmom Čajna sinofarm (China Sinopharm). U javnosti je prethodnih meseci kao sporno ukazivano na to što je u okviru jednog tendera raspisana nabavka celokupne medicinske opreme za Klinički centar u Nišu, od bolničkih kreveta, pa do najvrednijih medicinskih parata, poput skenera i magnetne rezonance.

Na kritike da se tako suzbija konkurencija i time povećava cena jer postoji malo firmi koje mogu da isporuče sve stavke sa spiska tražene opreme, Ministarstvo zdravlja je početkom godine odgovorilo da se odlučilo za objedinjenu nabavku opreme da bi se nabavka ubrzala i uštedeo novac i da je nakon ispitivanja tržišta, ustanovljeno da postoji dosta potencijalnih ponuđača koji mogu ispuniti ugovorne obaveze tražene u toj nabavci.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je nedavno da radovi na novoj zgradi niškog Kliničkog centra kasne i da je trebalo da budu završeni 27. marta, te da pacijenti čekaju zbog "javašluka pojedinaca i kombinacija koje oni prave".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: