Generacijska tranzicija kosi srpske firme

U Srbiji je čak 70 odsto porodičnih firmi u rukama prvog vlasnika, dok u evropskim porodičnim firmama prva generacija upravlja samo u trećini kompanija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

13:48

Generacijska tranzicija kosi srpske firme
Foto: Thinkstock

To je pokazalo globalno istraživanje KPMG, koje je sprovedeno u 23 evropske države u saradnji sa Zajednicom evropskih poslovnih preduzeća. U istraživanju se navodi da je pred porodičnim kompanijama u Srbiji, kao i onima u Evropi, veliki izazovi generacijske tranzicije, odnosno rešavanje pitanja upravljanja firmom.

"Druga generacija nasledila je trećinu srpskih firmi, a treća generacija je na čelu samo 2,4 odsto preduzeća", pokazalo je istraživanje.

Kako navode, situacija u Evropi je dosta drugačija - druga ili treća generacija vlasnika vodi skoro polovinu kompanija, a 18 odsto ima na čelu četvrtu generaciju vlasnika.

Većina porodičnih firmi (85 odsto) je saglasno da su eksterni rukovodioci potrebni za uspeh preduzeća, međutim, još uvek nisu spremni da se odreknu interne kontrole nad poslovanjem.

"Uzimajući u obzir razlike u političkom i ekonomskom ambijentu, kao i istorijskim prilikama, ne čudi što su porodične firme u Evropi dugovečnije nego naša porodična preduzeća", piše u saopštenju.

Za razliku od Srbije, kako navode, gde najveći broj porodičnih firmi posluje manje od 20 godina, a čak trećina manje od decenije, polovina evropskih kompanija u vlasništvu porodica posluje više od 50 godina, a trećina je na tržištu od 20 do 50 godina.

U Evropi u kategoriju porodičnih preduzeća spadaju i kompanije koje imaju više od 1.000 zaposlenih i godišnje prihode veće od 200 miliona evra, a takvih kompanija je oko 18 odsto.

Istraživanje KPMG je pokazalo da porodična preduzeća sve više posluju na međunarodnim tržištima i da taj broj konstantno raste poslednjih godina.

Kako se navodi, samo pre četiri godine van nacionalnih granica je poslovalo 60 odsto porodičnih firmi, a taj broj je u 2016. porastao za 16 odsto.

Navodi se i da porodične firme ulažu u startap-ove, kompanije stare od jedne do pet godina ili stabilna preduzeća starija od 20 godina, a planiraju ulaganja u novu tehnologiju, zapošljavanje i obuku.

Uprkos slabom ekonomskom rastu i nestabilnostima unutar evropskog tržišta, porodična preduzeća u Evropi i nakon Bregzita i dalje beleže pozitivne rezultate i optimistična su u prognozama za budućnost.

Istraživanje KPMG je urađeno na uzorku od 1.000 kompanija u periodu od 1. maja do 30. juna 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: