ENHL u žiži, AERO prekinuo uzlazni trend

Protekle sedmice nastavljen je rast domaćeg tržišta akcija, uz najveći promet još od kraja januara, zahvaljujući u prvom redu državnim obveznicama.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2017.

12:30

ENHL u žiži, AERO prekinuo uzlazni trend
Foto: Thinkstock

Indeks Belex15 je ojačao 0,3 odsto na 746,1 poen, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 1,6 milijardi dinara (12,6 miliona evra).

Najprometnija akcija na tržištu bio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji je zabeležio promet od 39,3 miliona dinara, uglavnom blago fluktuirajući oko nivoa od 1.450 dinara. Akcije Energoprojekta nalaze se u fokusu investicione javnosti više od mesec dana nakon što je kulminirao sukob na relaciji uprava - Napred razvoj, koji predstavlja najvećeg pojedinačnog akcionara ove kompanije posle države.

Direktor Energoprojekta, Vladimir Milovanović, izjavio je beogradskim medijima “da se možda sprema neprijateljsko preuzimanje kompanije”, te da je ispred Energoprojekta podneta prijava Komisiji za hartije od vrednosti u vezi sa velikim trgovanjem u proteklom periodu kada su na strani kupovine bili kastodi računi.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je lagano porasla protekle sedmice na 747 dinara uz promet od 9,8 miliona dinara. U petak je objavljeno da je umesto dosadašnjeg generalnog direktora kompanije, Kirila Kravčenka, imenovan njegov naslednik Kiril Tjurdenjev. Za osam godina vođstva, Kravčenko je uspeo da od NIS-a, državnog gubitaša, napravi visokoprofitabilnu kompaniju, koja je ostvarivala solidne profite čak i u godinama velikog pada cene sirove nafte.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je, nakon snažnog rasta s početka marta, zabeležio i sedmicu u kojoj je registrovan pad vrednosti. Akcije najveće domaće vazdušne luke pale su 3,4 odsto na 1.330 dinara uz promet od 9,2 miliona dinara. Ova kompanija je u petak nakon trgovanja objavila da je u prošloj godini ostvarila prihod od 8,5 milijardi dinara (rast od 5,1 odsto) i dobit od nepune tri milijarde dinara (pad od 10,3 odsto).

Među prometnijim hartijama protekle sedmice bila je i Komercijalna banka (KMBN) koja je zabeležila promet od 7,5 miliona RSD, uglavnom u cenovnom rasponu 1.780-1.790 RSD. Ove sedmice će Komercijalna banka objaviti finansijski izveštaj za prošlu godinu, a očekuje se da će drugu godinu u nizu objaviti gubitak usled većeg otpisa nenaplativih potraživanja.

Dobitnik nedelje bio je Impol Seval (IMPL) koji je zabeležio rast od 9,2 odsto na 3.398 dinara uz promet od tri miliona dinara. Ovaj proizvođač aluminijuma iz Sevojna još uvek nije objavio rezultate za prošlu godinu, a njegova matična kompanija iz Slovenije je saopštila da je lani zabeležila rekordan bruto profit od 35 miliona evra. Impol Seval je u 2016. bio najveći dobitnik na Belexu sa rastom od 142,6 odsto, dok u tekućoj godini registruje skok od 28 odsto.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti uneo nervozu na američka tržišta

Američke berze okončale su poslednji trgovački dan prošle nedelje u mešovitim pravcima, nakon što je povučen predlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti. Republikanci su povukli predlog novog zakona iz procedure koji je trebalo da nastupi umesto tzv. Obamacare-a zbog nedovoljnog broja glasova. Ovaj događaj je produbio sumnju u vezi sa ispunjenjem Trampovih obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

Dow Jones je okončao prethodnu sedmicu na nivou od 20.596,7 poena, dok su S&P 500 i Nasdaq zabeležili u petak na zatvaranju vrednost od 2.344 i 5.828,7 poena. Na nedeljnom nivou sva tri glavna pokazatelja u Americi oslabila su u rasponu od 1,2 do 1,5 odsto.

Evropski indeksi su takođe u petak okončali trgovanje u mešovitim pravcima, dok su na nedeljnom nivou glavni indeksi zabeležili pad vrednosti. Nemački DAX je nedelju zaključio na 12.064,3 poena, predvođen u petak akcijama Infineona koje su skočile preko devet procenata nakon što je kompanija povećala očekivanja za tekuću godinu. Francuski CAC i britanski FTSE dostigli su nivoe od 5.020,9 i 7.336,8 poena, respektivno.Tržište nafte je zabeležilo rast poslednjeg dana prethodne sedmice - nafta WTI je ojačala 0,8 odsto na 48,1 dolara po barelu, dok je evropski Brent skočio jedan odsto na skoro 51 dolara po barelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: