"Najbolje što nam se desilo poslednjih decenija"

Posao za 2.000 Nišlija u fabrici Aster tekstil i za još 4.000 u Džonsonu i Leoniju nešto je najbolje što je moglo da se desi Nišu poslednjih decenija.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.02.2017.

13:38

Foto: Tanjug

To je rekao gradonačelnik Darko Bulatović.

"Investicije su vredne desetine miliona evra. Imamo razloga da se radujemo, dolazi novo vreme, kada se brine o ljudima, o njihovom zaposljavanju", rekao je Bulatović za Tanjug.

Prvi čovek Niša ističe da je u poslednjih godinu dana nezaposlenost u tom gradu manja za pet odsto, a broj onih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje prvi put ispod 30. 000 ljudi, te da ocekuje da će, uz nove investicije taj broj biti daleko manji.

Navodeći da će se graditi tri nove fabrike, Bulatović ističe da bez podrške vlade s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu i Razvojne agencije Srbije grad ne bi mogao mnogo da učini u tom smislu.

"Nikada država nije više ulagala nego što danas ulaže u Niš i jug Srbije uopšte", tvrdi gradonačelnik.

Ističe da se radi i na drugim projektima, a najznačajnije je, dodaje, stvaranje uslova da može da se gradi.

"Prenamenili smo 230 hektara zemljišta i stvorili uslove da možemo da prihvatimo sve investicije koje država bude opredelila za ovaj region", rekao je Bulatović.

"To je najbolje što je moglo da nam se desi poslednjih decenija, da gradimo fabrike, da zapošljavamo ljude, povećavamo standard", dodaje.

Bulatović ukazuje da se stvaraju uslovi i za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, jer sve te investicije koje dolaze u Niš imaju svoje razvojne programe.

Kaže da Niš, koji je nekada bio poznat kao grad elektronike, ima potencijale u tom smislu, a da su napredne tehnologije važne za razvoj celokupne zajednice.

"Preko 3.000 angažovanih u IT sektoru, blizu 200 malih i srednjih preduzeća i profit od preko 35 miliona evra na godišnjem nivou nas obavezuje da valorizujemo potencijale grada", istakao je gradonačelnik.

Govoreći o budžetu grada, Bulatović navodi da je on za 25 odsto manji nego prethodne godine i iznosi 9,9 milijardi dinara, ali ističe da će se kapitalni projekti i podrška republičkim projektima nastaviti.

Bulatović podseća da je počela izgradnja Kliničkog centra, najmodernijeg na Balkanu, a završetak radova se očekuje u naredna dva meseca.

Do tada će, kaže, biti nabavljena oprema, a završiće se i građevinski radovi.

Vrednost tog projekta je 40 miliona evra, ali najvažnije je što će se, dodaje on, pružati najviše stepen zdravstvene zaštite građanima tog dela Srbije i šire.

Za Nišlije je, kaže, važna i izgradnja železničke zaobilaznice, za koju je grad izdvojio više desetina miliona evra za preparcelaciju, a država je obezbedila oko 15 miliona evra za eksproprijaciju zemljišta.

Ukupna vrednost projekta je oko 90 miliona evra.

Bulatović najavljuje i da će grad uložiti 35 miliona evra u niški aerodrom "Konstantin Veliki", za rekonstrukciju postojeće terminalne zgrade, za opremu i za izgradnju novih šaltera.

U planu je, navodi, i rekonstrukcija kompleksa na Bubnju.

"Kada je u pitanju Tvrđava, od Republike smo dobili 85 miliona dinara za dva projekta, i to oko 25 miliona dinara za sređivanje pozornice, dok će se ostatak iskoristiti za osvetljenje, parterno uređenje, izgradnju igrališta u rovovima...Imamo rok od devet meseci da to završimo", rekao je Bulatović.

To bi moglo da poveća broj stranih turista, posebno ako se ima u vidu i "izmeštanje" iz glavnog grada događaja poput Kupa Radivoja Koraća, Dejvis kupa, finala vaterpola i značajnih koncerata, što je već povećalo broj turista za više od 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: