Ovo je najkraća i najskuplja deonica u Srbiji

Trasa auto-puta E 75 od Novog Sada do Kovilja verovatno je najkraća, a najskuplja naplatna deonica u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 21.01.2017.

13:57

Ovo je najkraća i najskuplja deonica u Srbiji
(Foto: Thinkstock.com)

Do pre nekoliko dana, meštani Kovilja morali su da izdvoje 60 dinara u jednom pravcu za deonicu od samo 11 kilometara. Od Božića, kada je putarina poskupela, Koviljčani izdvajaju 70 dinara u jednom smeru.

Na mesečnom nivou im je samo za putarinu potrebno oko 3.000 dinara, pod uslovom da idu jednom dnevno do Novog Sada radnim danima. Poskupljenje je pojačalo revolt stanovnika, koji godinama traže da se oslobode plaćanja putarine na ovako kratkoj deonici. Sa novim poskupljenjem, kažu da više nisu ni građani "drugog reda".

"Sada se osećamo kao građani trećeg reda, sa apsolutno najvišom putarinom u Srbiji. Od Kovilja pa čak do Beške ne plaća se putarina, a u ovom slučaju plaćamo 70 dinara od table od table. Krajnje je vreme da se nešto promeni, što se i najavljuje već dugo, ali se ništa nije promenilo", navodi meštanin Kovilja Petar Viđikant.

Da ovaj problem postoji svestan je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je još u januaru 2016. godine naveo da je pokrenuta inicijativa da se Koviljčani oslobode plaćanja putarine.

Skoro godinu dana je prošlo, a Vučević je pre mesec dana najavio da će Grad doneti posebnu odluku kojom će definisati kako će meštani Kovilja biti oslobođeni plaćanja putarine. Predviđen je iznos od 35 miliona dinara.

"Ne odustajemo. Sredstva su predviđena, ali da bi se ta sredstva realizovala, sve mora pratiti posebna odluka koja će definisati tačno ko i kada može da dobije naknadu za plaćanje putarine. Postavlja se pitanje ko je žitelj Kovilja, na koga je automobil koji se koristi registrovan, koliko puta u toku dana meštanin ima pravo da koristi pravo na besplatnu putarinu... Nije jednostavno pitanje, ali smo sa Ministarstvom saobraćaja, 'Putevima Srbije' i kabinetom predsednika Vlade pričali da to bude zajednička finansijska podrška kako bi se olakšao život meštanima Kovilja", naveo je Vučević.

Kovilj ne bi bio prvo mesto koje bi na ovaj način definisalo nadoknade za plaćanje putarine. Kako je nedavno pojasnio v.d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, slično važi za građane opština Sopot i Mladenovac u blizini Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: