Minus u džepu: Peć za sat potroši kao klima za 4h

Minus na Celzijusovoj skali ovih dana pravi i minus u džepu potrošača. Zbog konstantno niskih temperatura, povećana je potrošnja struje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.12.2016.

15:14

Minus u džepu: Peć za sat potroši kao klima za 4h
Foto: Thinkstock, ilustracija

Zbog loše izolacije, uništenih fasada i stare stolarije, većina domaćinstava koja ima centralno grejanje primorana je da se - dogreva, pišu Večernje novosti.

Zbog brojnih grejalica, kalorifera i klima-uređaja, ali i TA peći, prosečna dnevna potrošnja struje u Srbiji za trećinu je veća i od proseka potrošnje kilovata u najvrelijem periodu tokom leta. Oni koji uključuju klima-uređaje da se "prigreju" potroše i do 2.000 dinara mesečno više.

Jedan od najtoplijih dana ove godine bio je 25. jul, kada je izmereno blizu 40 stepeni Celzijusovih. Tada je EPS kupcima u Srbiji isporučio 82 miliona kilovat-sati električne energije, što je jedan od rekorda. Ipak, čak 35 miliona kilovat-sati potroši se da bi se "smanjio" mraz ovih dana. Temperatura se širom gradova u Srbiji spušta i do minus 12 stepeni, dok na planinama i visoravnima pada i do minus 18.

“Prosečna dnevna potrošnja električne energije ovih dana je oko 117 miliona kilovat-sati, što je na uobičajenom nivou za ovaj period godine”, kažu u EPS.

Iako imaju radijatore koji su priključeni na toplanu, temperatura u velikom broju domaćinstava u Srbiji ne ispunjava određenu kvotu od 20 stepeni. Razlog, pored realnih mogućnosti kvara ili slabog protoka, koje odmah treba prijaviti lokalnoj toplani, jesu i loša energetska efikasnost naših zgrada. Zato kupci moraju da uključuju klima-uređaje za dogrevanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

13 h

Podeli: