Ponedeljak, 26.12.2016.

15:14

Minus u džepu: Peć za sat potroši kao klima za 4h

Minus na Celzijusovoj skali ovih dana pravi i minus u džepu potrošača. Zbog konstantno niskih temperatura, povećana je potrošnja struje.

Izvor: Veèernje novosti

Minus u džepu: Peæ za sat potroši kao klima za 4h IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

pejin m.

pre 5 godina

Izradio sam el.grejač 3x1,1 kW, koji koristi struju u ciklusima-186 puta za 24 sata,a u ciklusu greje telo gregejača dogreva 90 sek., a preko njega vazduh greje 24 sata.(Takvo rešenje koliko je meni znano ne postoji) U funkciji spoljašnje temperature, sobnim termostatom određujem nivo temperature u prostoru.a slobodnom cirkulacijom vazduha grejač sa snagom 3,3 kW isporuči više oko 170 m3/h vazduha temperature do 100°C,ako je sobni termometar podešen na 22°C.Dnevno struju koristi 6,7 sati x 3,3 kW=22,11 kWh,a isporuči 57,75 kWh u obliku toplote.Imenovao sam ga KONDUKTOR-om,

Milan_PT

pre 7 godina

@Fujitsu, rekao si "trose na 0 stepeni oko 0,9 kw i isporuce oko 5-6 kw toplote". To znači da je tvoj COP (koeficijent učinka) između 5,6 i 6,7 i to na 0°C ! Eh, kad bi to bilo moguće, svi bi se grejali na toplotne pumpe, ma koliko skupe bile. Takođe nisi rekao kolika je izlazna temperatura tvog medija, te da li je to vazduh ili voda. Pretpostavljam da se radi o invertorskim split klimama, tj vazduh-vazduh, koje se manje efikasne u odnosu na vazduh-vodu. Recimo trenutno jedna od najkvalitetnijih Fujitsu Asyg 12 ima COP od 4,3 tek na +7°C, što znači da bi na 0°C bio negde oko 3,5 (verovatno i manje, ali nebitno), što je osetno manje od tvojih procena. Takođe treba uzeti u obzir da se toplotne pumpe koriste najefikasnije u kombinaciji sa dobrom spoljnom izolacijom (bar 12-15cm stiropora) i niskotemperaturnim režimom grejanja -> podno grejanje. Naime, toplotna pumpa Fujitsu WPYA 100 LG, koja je vazduh-voda, pri spoljašnjoj temperaturi od +7°C ima COP od 4,35 ako greje vodu na 35°C, ali ako želiš da temperatura vode bude 45°C onda COP pada na 3,4. U slučaju da temperatura padne na -7°C, a želimo toplu vodu od 45°C, onda je COP "svega" 2,11.
Neke brojke u tvojoj izjavi protivreče trenutnom razvoju tehnologije. U svakom slučaju, preporučujem toplotne pumpe, ali najbolji rezultati se postižu u kombinaciji sa dobrom izolacijom i podnim grejanjem. U slučaju temperatura ispod -10°C, zbog naglog pada učinka, obavezan je i elektrokotao koji se uključuje noću po jeftinijoj tarifi...

Pera

pre 7 godina

@Aleksandar, 26. decembar 2016 20:52)
Rekao sam da dobijes cetiri puta vise toplotne energije od ulozene elektricne energije. Nisam rekao da se dobije cetiri puta vise energije. Razlika u kolicini energije je toplotna energija uzeta iz spoljasnjeg prostora. Kao sto kaze formula o ocuvanju energije ?Q=dU + ?W ili pojednostavljeno Q = ukupna toplotna energija, U je toplotna energija uzeta spolja i W je elektricna energija iskoristena za rad kompresora.
Nikakav perpetum mobile, ali jos uvek nam ne isporucuju racunu za energiju koju uzmemo iz prostora.

vlads

pre 7 godina

evo ja na novom beogradu se dogrevam, ne zbog izolacije i cega jos kao sto su oni nabrojali vec zato sto su radijatori jedva mlaki...

bitno da se placa svakog meseca papreno. ovo nije nista drugo osim legalizovane pljacke

pera

pre 7 godina

bez uvrede ovima koji misle da se nigde u svetu ne greje na struju - nije tako. Mozda u rusiji i tadzekistanima gde je gas dzabe. Bio sam u prilici da gostujem u svajcarskoj, belgiji, nemackoj u kucama visoke srednje klase - svi se greju na struju. I svi placaju manje struju nego mi struju plus grejanje.

Moje iskustvo s neinverterskom klimom u stanu od 40-50kvm (ne znam tacno) je da greje na kolki god minus da je napolju, i da u spicu hladnoce trosi oko 0.5kw na sat. Dakle oko 350kw mesecno. I u stanu sa zadihtovanom (ali ne zamenjenom) stolarijom odrzava 22C. Dakle, to su januar i februar. okt-nov-dec-mart su manje cifre. Pa racunajte.

Fujitsu

pre 7 godina

@JA
0,9 kw trose obe klime zajedno na spoljnoj 0 stepeni a na 7 spoljne trose oko 0,6-0,7 kw zajedno.Racun za novembar 8000 din. (900 kw)Septembar bez grejanja 4500.Za struju na grejanje otislo oko 3000-3500 din. i manje jer zbog hladnije vode svi aparati rade mnogo duze.Nisam gledao dugo cenu kw na racunu pa sam malo lupio 0,9kw*16h*8 din+ 0,9*8*2,1 din i to samo plava tarifa, u crvenoj jos nize.Ukupno oko 140 din dnevno.Ti lepo uzmi dve TA peci i probaj da zagrejes toliko kvadrata za te pare.Nema teorije.Evo ih u komsiluku ti sa TA,izduva do 18 sati i ajd u krevet.Klima radi stalno i nema varijacija u temperaturi.I da dodam da nemam nikog ispod niti sa strane ko me dogreva.Da sam u zgradi potrosnja bi bila mizerna.

tw

pre 7 godina

To ne bi nista bilo skupo da su plate oko 1000 e kao u normalnim zemljama.ali...srbija!!!!
(Ilke, 26. decembar 2016 19:29)

Onda bi i cena struje bila kao u "normalnim" zemljama... Tako da ti izadje isto.

Banjalučanin

pre 7 godina

@(bora, 26. decembar 2016 17:28)

Ako potrošiš 1kWh struje na "klasičnu" grijalicu sa grijačem koliko ćeš toplote dobiti? A ako potrošiš 1kWh struje na klima-uređaj, koliko ćeš onda toplote dobiti? Vidim da si obrazovan, znam da znaš da se količina toplote obračunava u džulima (J), ili u kWh, pa te molim da mi kažeš koliko je to toplote i koji je stepen iskoristivosti.
Hvala.

Joxy

pre 7 godina

@ja 
Si siguran da znaš da koristis inverter? 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aleksi, 26. decembar 2016 17:10) # Link komentara 
Preporučujem (+4)Ne preporučujem (-3) 

Ma to je nauka da se koristi ..zavrsio sam ETF jos 2003 al zato klimu ne znam da ukljucim..ova klima potrosi 1.1kwh u proseku ali i skupe i jeftinije struje (mereno digitalnim meracem prosek za 24h) ..TA pec ima 3 KW ali zato vuce struju samo 8 sati tj dok je jeftinija struja(posle samo izduvava sto je 30 wati) ..meni je u proseku 10 dinara skuplja 2.5 dinara jeftinija struja(kad dodam porez ,akzice itd..) 
1.1kwh*24h*10dinara=264 dinara DNEVNO 
TA pec 3kw*8h*2din=48 dinara 
 Pa ti sad racunaj koliko se sta isplati..naravno da ako TA pec ukljucujes kad je skulja struja da bi racunica bila jeftinija ali moja TA pec ima sklopku za tajmerom jos od 90tih..te sklopke imas i da kupis i jeftine su
(Ja, 26. decembar 2016 18:02)

Dzabe ti druze i pet fakulteta kad ti ne mozes da shvatis da TA pec u 8 ujutru kad se zavrsi punjenje i u 8 uvece kad su svi na okupu ne moze da greje isto ni da imas najbolju mogucu izolaciju,ona vise i ne greje posle 5-6 i ne mozes da mi kazes da mi je TA pec losa ili ne valja izolacija,jednostavno je to cinjenica!

Aleksandar

pre 7 godina

@(Pera, 26. decembar 2016 19:19)

Ne, neće i ne možeš dobiti četiri puta više 'jedne' energije od 'druge' energije (energija je energija, oblik nije bitan). Ono što se može desiti, pod striktno određenim uslovima, je da konverzija iz jednog oblika energije u drugi (u ovom slučaju iz el. energije u toplotnu) bude efikasnija putem toplotne pumpe nego putem klasičnog grejača.

Ali koliko god da je efikasno, neće nikad biti 100% efikasno jer je već dobrano parče inputa (najčešće ugalj u našem slučaju) otpalo na neefikasnost u samoj proizvodnji i distribuciji el. energije, a i toplotne pumpe i grejači nemaju 100% efikasnost pri konvertovanju energije. Doduše, sve to na kraju i završi kao toplotna energija (čak i unutrašnja neefikasnost) pa se može reći da je konverzija iz el. energije u toplotnu 100% efikasna, al' se onda po toj logici i televizor može smatrati grejnim elementom.

Ja

pre 7 godina

@Ja
Ne znam koji si ti etf zavrsio ali si napisao bas svasta.Dva invertera kod mene u rezimu odrzavanja temperature trose na 0 stepeni oko 0,9 kw i isporuce oko 5-6 kw toplote.U parama je to oko 70 din.TA pec i kad duva najjace ne moze da prenese akumuliranu energiju ni blizu kao klima a da ne pricamo o kolicini toplote.Kupi pravi uredjaj pa se javi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Fujitsu
Ti izgleda imas neku jeftiniju struju od mene ..mozda si povlascena kategorija? Ja kad uzmem koliki mi racun i podelim sa potrosenim kilovatima dobijem 8.5 dinara kw
Po tvojoj racunici kazes 70 dinara dnevno 2*0.9kwh i 24 h ispada da placas kilovat 1.6 dinara...to bi bila najeftinija struja na svetu.
A realnost i za te dve klime ako kazes da trosi samo 0.9 kwh (moja trosi 1.1 a nije nimalo jeftina) 2*0.9kwh*24h*30 dana =1296 kwh bez iceg drugog ..znaci 2 klime i jos malo sporer i bojler i eto si u crvenoj zoni sto je 20 000 dinara mesecni racun.

Pera

pre 7 godina

@bora, 26. decembar 2016 17:28)
Vidim da vam nije poznat nacin rada klima uredjaja. Prirodna pojava da neki gasovi promenom pritiska menjaju temperaturu je upotrebljena u klima uredjajima (toplotnim pumpama). Potreban je kompresor koji ce sabijati gas i on trosi el. energiju. Medjutim gas ce sabijanjem proizvesti oko cetiri puta vise toplotne energije nego sto je potroseno elektricne da bi se on sabio. Nikakav perpetum mobile.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Banjalučanin, 26. decembar 2016 16:30)

Ne lupetaj, ništa u ovom Univerzumu nema 100% stepen 'iskorišćenja' kad je reč o konverziji energije/materije (sem čiste materija-antimaterija reakcije) a kamo li preko toga - ne daju osnovni zakoni termodinamike.

Toplotne pumpe, u zavisnosti od tipa, uslova i načina proizvodnje i distribucije el. energije kojom se napajaju mogu biti energetski efikasniji od klasičnog grejanja na gas/ugalj, ali u većini slučajeva nisu. To ne znači da ne mogu biti jeftiniji (pogotovo u Srbiji sa njenom nazadnom energetskom i ekološkom politikom) ali jeftinije ne znači i efikasnije.

ja

pre 7 godina

nov stan, extra izolacija, 60m2, etazno grejanje na struju 6kw, racun za novembar 8000, inace je racun oko 4000 bez grejanja. mislim da je to skroz ok!

Nebitan

pre 7 godina

Imam merač potrošnje kojim sam pratio inverter klimu, varira od 500 do 1200w. Najčešće je oko 800,a termostat je gasi povremeno, naročito ako je napolju plus, tako da ne radi stalno, ko što neki misle. Plus imam kontrolu preko mobilnog, pa je uključim kad krenem kući sa posla...

Nebitan

pre 7 godina

Imam nemačku ta peć bez staklene vune i mnogo bolje čuva toplotu od domaćih peći. I ako bolje čuva toplotu, po hladnim danima do večeri je uglavnom prazna. A imam i inverter klimu kojom dopunjujem grejanje. Idealna kombinacija.

D&L

pre 7 godina

Sada sam,citajuci komentare,shvatio da ljudi nemaju pojma sta znaci ciscenje FILTERA na klimi,iako svaki proizvodjac sugerise da se to redovno cini jer se skida za 10 sekundi.

staromodan

pre 7 godina

evo kako sam ja uštedeo na grejanju. terasu na južnoj strani koja ima oko 20kvadrata sam skroz ustaklio i napravio zimsku bastu. Na vrhu zimske bašte imam cev koja preko tavana vodi topli vazduh do svake sobe i preko malih ventilatora ubacuje topao vazduh. takodje vrata koja vode na terasu su uvek otvorena. Svaki dan kada napolju ima sunca i temperatura je oko par stepeni imamo besplatno grejanje. investicija oko 3000 eura ali smo dobili divan prostor gde zimi sedimo i pijuckamo kafu i odmaramo. plus imamo divno cveće i egzotično patuljasto drveće. Inace glavni izvor grejanja drva, dokazano da je nazdraviti način grejanja za coveka. Sada sa deset kubika drva oko 50000 din grejem oko 160kvadrata ili dva sprata kuce. Video sam to u nemackoj. Stim da oni ispod temelja imaju veliko kamenje koje se zagreva preko toplog vazduha iz zimske baste pa onda to kamenje izbacuje topao vazduh i preko noci. Pošto sam ja to naknadno radio nisam mogao da stavim kamenje već cevi sproveo samo do soba.

Inverter

pre 7 godina

Dobro izolovan stan 75 m2,dva dobra i skupa invertera potrosila za grejanje u okt.i novembru oko 5000 din.ukupno.Ekstra toplo non stop.Ovi sa TA ne ukljucuju ni u ludilu preko dana.Komsija kupio TA i u kuci ledara.Dobar inverter para vredi.Dzaba pricati ljudima,kad je prosecan Srbin bas skeptican.
ljudi ne mogu da shvate da treba da ugradis u odnosu na kvadraturu dve do tri klime koje u rezimu odrzavanja trose nekad i 200w.Ne moze jedna na 80 m2.Imate forume po netu gde ljudi postavljaju gomilu podataka o potrosnji klima i slicno.TA pec je odavno prevazidjena.

Igor Gavran

pre 7 godina

@zemunac "pa kad bi napon bio barb220v,ovako ga obore na ispod 200v i nornalno da trosite 10% vise struje"

Apsolutno netacno po vise osnova. Prvo, snaga peci zavisi od kvadrata napona, pa se obaranjem napona na 200V gubi 21% snage a ne 10%. Drugo, brojilo u domacinstvu ne meri struju vec aktivnu snagu vodeci racuna o naponu, dakle ako napon padne brojilo se sporije okrece (u okviru deklarisanog radnog napona brojila za koje je bazdareno). Dakle punjenje TA peci na 200V i 220V kosta iste novce (samo malo duze traje). I trece, EPS retko kada namerno ne obara napon jer to u principu povecava potrosnju, radije ce havarijski iskljuciti "poslednju rupu na svirali" nego da obilaze trafo stanice i njakaju regulatore na transformatorima.

D.POPOVIC

pre 7 godina

"Da predocim i negativnu stranu klima uredjaja-filtere treba cistiti na 15ak dana i treba platiti godisnji servis(ciscenje) ovlascenom servisu da bi vazila garancija na klimu.
(D&L, 26. decembar 2016 17:58)"

Cistis klimu svakih 15 dana? Ocito da su ti mangupi prodali sporet na drva a rekli da je klima uredjaj.

Komša

pre 7 godina

Izluftiraš,zagreješ na 24 i onda pustiš klimu da održava.I miran si do sledećeg provetravanja.Najobičnija odradjuje posao bez problema.I na debelom minusu.

kraja

pre 7 godina

"нигде се људи не греју на струју осим у Србији"

...i nigde u svetu elektrodistribucije ne kukaju sto kupci mnogo trose...!!!
...zamislite coveka na pumpi koji kaze kupcu "ej, prijatelju, ne moras uvek da sipas do vrha, ostavi malo"...???
..."komsija, pa zar morate da kupite svih 10 jaja"...???
...kakav nonsens...
...s druge strane, eno toplane u nisu vriste sto korisnici podnose zahteve za skidanje sa sistema...!!!

Woody

pre 7 godina

“Običan klima-uređaj troši od 1,2 do tri kilovata po času u zavisnosti od modela”, kaže Mileta Vilotić iz "Eko-klima servisa". “Radi se o klimama koje greju do minus pet stepeni i nikako se ne preporučuje da se pale kada je temperatura napolju niža. Kvarcna peć troši tri kilovata za sat vremena, koliko kvalitetna klima potroši za četiri sata”, objašnjava on.

Običan klima uređaj troši oko kilovat na sat. Inverter modeli troše oko 3 kilovata na sat. Nije bitan minus koliko je bitna vlažnost vazduha. Tačno je da se ne preporučuje rad klima uređaja ispod -5°C ali u praksi nikada nisam čuo da je zbog toga neka klima otkazala. Problem stvara velika gustina ulja na hladnoći. Zato je najbolje ne isključivati klimu dok mraz ne popusti. Ona će svejedno malo raditi malo se otapati ali ako kompresor radi non stop, nije problem. Postoje i silikonski grejači za spoljašnju jedinicu koji sprečavaju da se zaledi tacna i otvor za kondenzat. Nemojte kupovati spoljašnji grejač slabiji od 400W, a on je dugačak oko 10M.

Pera

pre 7 godina

нигде се људи не греју на струју осим у Србији. Пелет, гас, лох уље дрва и најмодерније соларно са термопумпама, а ви замајавајте народ са климама Такву причу гутају само у Србији.

Galaktus

pre 7 godina

Grejem se na gas, radijatori, kuća 140 kvm, 3 sprata, izolacija, novija stolarija, od 1 oktobra do 15 maja. Temperatura 23 C. Oko 50.000 din. Sve na dugme. Zadovoljan.

Sinan Dakic

pre 7 godina

Sve je ovo i obmana i skretanje sa cinjenice da toplane ne isporucuju dovoljno toplotne
energije jer stede.Zivim na novom bgd. u novom naselju u tzv.energetski efikasnim zgradama.Jednomod boljih naselja u bg.Prosle godine radijatori mlaki smrzavamje.Stanari se zalili iz toplana poslali komisiju oninizmwrili kazu 19 step. c +- 1 stepen je ok.Kazem mu ja sedi ti majstore celi dan u 20 stepeni bez kaputa.Toplane propisale tako mogli su i da propisu 15.Ove godine radijatori topli ali hladno jer smo saznali da zgrade imaju
losu izolaciku tako da u zgradi u fancy naselju svi se dogrevaju na neki nacin,ta,klima ,rad na struju i sl...

Pera

pre 7 godina

Svako poskupljenje struje pravdaju ulaganjem I osavremenjivanjem sistema grejanja. Dakle uopste ne zelim da citam njihove kukumavke I da me bombarduju ciframa koliko smo kada kilovata potrosili jer se, zaboga dogrevamo. Platio sam ja debelo te vase zice I dalekovode tako da me ne interesuju te cifre I kuknjave.

nemanja

pre 7 godina

Toplotne pumpe su zakon. Zivim u Zemunu u zgradi koja se greje na taj nacin. Troskovi grejanja oko 2000 din mesecno, naravno samo zimi kad pumpa radi. U stanu pretoplo, prozori na kip otvoreni celu zimu.

leming

pre 7 godina

"Da predocim i negativnu stranu klima uredjaja-filtere treba cistiti na 15ak dana i treba platiti godisnji servis(ciscenje) ovlascenom servisu da bi vazila garancija na klimu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (D&L, 26. decembar 2016 17:58)"

Ne znam koji ti klima uredjaj koristis, ali ja moj stari 12 godina koji svakog leta radi svakog dana po 10 sati cistim jednom u 2 godine i onda dodajem gas u njega. to kosta oko 2-3 hiljade dinara...

Fujitsu

pre 7 godina

@Ja
Ne znam koji si ti etf zavrsio ali si napisao bas svasta.Dva invertera kod mene u rezimu odrzavanja temperature trose na 0 stepeni oko 0,9 kw i isporuce oko 5-6 kw toplote.U parama je to oko 70 din.TA pec i kad duva najjace ne moze da prenese akumuliranu energiju ni blizu kao klima a da ne pricamo o kolicini toplote.Kupi pravi uredjaj pa se javi.

Ja

pre 7 godina

@ja
Si siguran da znaš da koristis inverter?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aleksi, 26. decembar 2016 17:10) # Link komentara
Preporučujem (+4)Ne preporučujem (-3)

Ma to je nauka da se koristi ..zavrsio sam ETF jos 2003 al zato klimu ne znam da ukljucim..ova klima potrosi 1.1kwh u proseku ali i skupe i jeftinije struje (mereno digitalnim meracem prosek za 24h) ..TA pec ima 3 KW ali zato vuce struju samo 8 sati tj dok je jeftinija struja(posle samo izduvava sto je 30 wati) ..meni je u proseku 10 dinara skuplja 2.5 dinara jeftinija struja(kad dodam porez ,akzice itd..)
1.1kwh*24h*10dinara=264 dinara DNEVNO
TA pec 3kw*8h*2din=48 dinara
Pa ti sad racunaj koliko se sta isplati..naravno da ako TA pec ukljucujes kad je skulja struja da bi racunica bila jeftinija ali moja TA pec ima sklopku za tajmerom jos od 90tih..te sklopke imas i da kupis i jeftine su

bora

pre 7 godina

@Banjalučanin
"dok klima ima stepen iskoristivosti od 300%-400% zbog principa rada.
Molim one koji se čude za stepen iskoristivosti od preko 100% "

Ja mogu samo da ti pozavidim kupio si vrlo efikasan perpetuum mobile!
Moj ti je savet da skupis sve pare koje mozes i kupis tih klima sto vise mozes, ako mozes i citavu proizvodnju, jer kad se procuje da postoji uredjaj koj ima iskoriscenost od 300-400% i vanzemaljci ce poludeti za time. U medjuvremenu kupi izmenjivac toplote i na njega ugradi parnu turbinu i generator. Pa 100% isporucene energije iskoristi za grejanje kuce, a onih 200-300% preteklih, za stvaranje elektricne energije. To mozes da prodas elektrodistribuciji nazad. Em ce da se grejes, em ce da zaradis gomilu para...

Cuj 300-400% stepen iskoristenosti zbog principa rada?! Dakle hvala ti, slatko sam se ismejao danas.

inverter

pre 7 godina

Banjalučanin
Vi ocigledno prodajete invertere. Moj radi 15sati dnevno, u novoj zgradi, sa najboljom izolacijom, i ne moze da zagreje stan od 50 kvadrata. To je 12 ica. Za jace ne znam.

D&L

pre 7 godina

Jako je bitan raspored prostorija kada se grejete na klima uredjaje,ne ocekujte da ce vam jedna klima grejati ceo stan bez obzira na deklarisani protok vazduha. TA peci sam izbacio odavno i preporodio se sto se tice potrosnje struje iako mi 3 klime rade non stop jer volimo da nam je toplo. 2 klime su nam inverter, 1 nije i ne bih se slozio da ona ne moze da radi na niskim temperaturama,njih jedino nije preporucljivo startovati pri dubokim minusima jer se zgusne ulje u kompresoru koji tako moze da strada. Dobre klime imaju COP preko 4,sto znaci na potrosen kilovat struje isporuce 4 kilovata toplotne energije. Meni je sve to bila nepoznanica ali sam se u praksi uverio da radi posao.

nesha

pre 7 godina

ali grejanje na struju je naj-naj-najjeftinije. nikakvi radijatori, gas i ostalo. u evropi jeste drugačije ali u srbiji je struja najjeftinija i to ti je

Paja

pre 7 godina

TA peć i dobar Inverter trose otprilike isto, ako TA punite samo nocu u jeftinoj tarifi. Dobar inverter uz prosecan COP 4 trosi 1kw, a greje 4kw. Znaci manje vise dodje isto. ALI.. TA pec se prilicno ohladi do 17, 18h bas kad vam najvise treba, tj kad je porodica kod kuce. Pa morate dopuniti u skupoj tarifi. Znaci TA izadje skuplje ako hocete isti komfor ;) Klima radi konstantno i greje konstantno (ako izuzmemo krace defroste). Ako racunamo da klima i nocu radi u jeftinoj tarifi, racunica je jasna.

Maksa

pre 7 godina

Grejanje i dogrevanje su dve različite stvari! Nijedna klima ne može da zagreje vazduhom zidove kao zračenje toplote iz peći, a i suši vazduh non stop, za dogrevanje obrnuta priča, klima najbolja i najpovoljnija. Znači neka peć ili radijator za grejanje i klima za dogrevanje. E sad koliko je isplativo centralno i trošenje struje su neka druga priča u raspalo urrđenoj nam državi...

D&L

pre 7 godina

Da predocim i negativnu stranu klima uredjaja-filtere treba cistiti na 15ak dana i treba platiti godisnji servis(ciscenje) ovlascenom servisu da bi vazila garancija na klimu.

Aca

pre 7 godina

Za male stanove i srednje stanove ta pec. Za velike stanove ta + inverter klima, za male kuce cvrsto gorivo i kaljava pec, za velike kuce pelet.

lenjivac

pre 7 godina

Kad bih živeo u kući,ne bih mogao da se bakćem sa ugljem.2-3 inverter klime...Daju i na 12 meseci...mislim,ko može i to da plati,pošto živimo u siromašnoj zemlji.

mozda nije bas tako

pre 7 godina

"Zbog loše izolacije, uništenih fasada i stare stolarije, većina domaćinstava koja ima centralno grejanje primorana je da se - dogreva"

NE, NE i NE. Nego zbog bahatosti toplana koje ne isporucuju odredjenu temperaturu vode radijatori su hladni i potrebno je dogrevanje. Fasada na mojoj zgradi je ista vec 20 godina, stolarija zamenjena a ove godine nikada losije grejanje. Zasto? Pa sigurno ne zbog fasade, izolacije i stolarije. U vreme "zutih" grejanje je bilo dobro a imao sam istu stolariju, istu fasadu, istu izolaciju. Znaci ne lazite narod nego recite istinu. Stigao nalog sa vrha da se stedi na grejanju i da se narod drzi na hladnom.

Vanzemunac

pre 7 godina

pa kad bi napon bio barb220v,ovako ga obore na ispod 200v i nornalno da trosite 10% vise struje
(zemunac, 26. decembar 2016 15:47)
Ako je napon manji 10% onda je i potrošnja manja 10%.Ne može biti veća nikako jer merna jedinica za struju je amper, a za potrošnju je kwh upravo zbog variranja napona. Formula za izračunavanje
220v X 16ampera =3520w =3,52Kw
200v X 16ampera =3200w =3,2Kw

ja

pre 7 godina

Laž da bi ljudi sad kupovali klime.. Ja sam kupio jednu sa intererom radi probe..tu već imam Ta peć.. I merio sam potrošnju na moraću.. Klima troši manje ali mora da radi non stop dok ta peć samo kad je jeftina struja tj 4 puta niza..kad saberem i oduzmem i dalje ta peć mnogo jeftinije.

Banjalučanin

pre 7 godina

Dobra klima (čitaj: skupa), tzv inverter radi do -15 i jeftinija je čak i od centralnog grijanja. Centralno ipak koristi neko gorivo koje ima stepen iskoristivosti 100% (ako je u objektu) ili manje (ako je u pitanju daljinsko centralno grijanje imaju gubici transporta, plus troškovi usluge - radnika koji rade na isporuci toplotne energije), dok klima ima stepen iskoristivosti od 300%-400% zbog principa rada.
Molim one koji se čude za stepen iskoristivosti od preko 100% da se informišu kako klima-uređaji funkcionišu pa onda da dalje komentarišu.

C i n i k

pre 7 godina

Struju najvise trose drzavna jasla,nema saltera koji ispod pulta nema uljani radijator ili kvarcnu grejalicu,i nema kancelarije koja nema klimu koja je stalno ukljucena da greje na 30 C,razumem ih,struju ne placaju iz svog dzepa,ali ne verujem da gradjani kod kuce za grejanje koriste struju,to su retki slucajevi.

NbgDeki

pre 7 godina

Ja sam kod mene u stanu u sorcu i majici, a prozori iskipovani. Naravno, radijatori odvrnuti na max. Kad se vec placa cele godine ima da puca maksimala hahahhahah

trn u oku

pre 7 godina

Ja nemam cg. Koristim lignit osećam krivicu a uz to se osećam kao severnokorejski logoraš kad ga utovaram. Dogodine klima inverter, em čistije, em lakše, em ušteda.

NbgDeki

pre 7 godina

Ja sam kod mene u stanu u sorcu i majici, a prozori iskipovani. Naravno, radijatori odvrnuti na max. Kad se vec placa cele godine ima da puca maksimala hahahhahah

trn u oku

pre 7 godina

Ja nemam cg. Koristim lignit osećam krivicu a uz to se osećam kao severnokorejski logoraš kad ga utovaram. Dogodine klima inverter, em čistije, em lakše, em ušteda.

ja

pre 7 godina

Laž da bi ljudi sad kupovali klime.. Ja sam kupio jednu sa intererom radi probe..tu već imam Ta peć.. I merio sam potrošnju na moraću.. Klima troši manje ali mora da radi non stop dok ta peć samo kad je jeftina struja tj 4 puta niza..kad saberem i oduzmem i dalje ta peć mnogo jeftinije.

C i n i k

pre 7 godina

Struju najvise trose drzavna jasla,nema saltera koji ispod pulta nema uljani radijator ili kvarcnu grejalicu,i nema kancelarije koja nema klimu koja je stalno ukljucena da greje na 30 C,razumem ih,struju ne placaju iz svog dzepa,ali ne verujem da gradjani kod kuce za grejanje koriste struju,to su retki slucajevi.

mozda nije bas tako

pre 7 godina

"Zbog loše izolacije, uništenih fasada i stare stolarije, većina domaćinstava koja ima centralno grejanje primorana je da se - dogreva"

NE, NE i NE. Nego zbog bahatosti toplana koje ne isporucuju odredjenu temperaturu vode radijatori su hladni i potrebno je dogrevanje. Fasada na mojoj zgradi je ista vec 20 godina, stolarija zamenjena a ove godine nikada losije grejanje. Zasto? Pa sigurno ne zbog fasade, izolacije i stolarije. U vreme "zutih" grejanje je bilo dobro a imao sam istu stolariju, istu fasadu, istu izolaciju. Znaci ne lazite narod nego recite istinu. Stigao nalog sa vrha da se stedi na grejanju i da se narod drzi na hladnom.

kraja

pre 7 godina

"нигде се људи не греју на струју осим у Србији"

...i nigde u svetu elektrodistribucije ne kukaju sto kupci mnogo trose...!!!
...zamislite coveka na pumpi koji kaze kupcu "ej, prijatelju, ne moras uvek da sipas do vrha, ostavi malo"...???
..."komsija, pa zar morate da kupite svih 10 jaja"...???
...kakav nonsens...
...s druge strane, eno toplane u nisu vriste sto korisnici podnose zahteve za skidanje sa sistema...!!!

Maksa

pre 7 godina

Grejanje i dogrevanje su dve različite stvari! Nijedna klima ne može da zagreje vazduhom zidove kao zračenje toplote iz peći, a i suši vazduh non stop, za dogrevanje obrnuta priča, klima najbolja i najpovoljnija. Znači neka peć ili radijator za grejanje i klima za dogrevanje. E sad koliko je isplativo centralno i trošenje struje su neka druga priča u raspalo urrđenoj nam državi...

inverter

pre 7 godina

Banjalučanin
Vi ocigledno prodajete invertere. Moj radi 15sati dnevno, u novoj zgradi, sa najboljom izolacijom, i ne moze da zagreje stan od 50 kvadrata. To je 12 ica. Za jace ne znam.

D.POPOVIC

pre 7 godina

"Da predocim i negativnu stranu klima uredjaja-filtere treba cistiti na 15ak dana i treba platiti godisnji servis(ciscenje) ovlascenom servisu da bi vazila garancija na klimu.
(D&L, 26. decembar 2016 17:58)"

Cistis klimu svakih 15 dana? Ocito da su ti mangupi prodali sporet na drva a rekli da je klima uredjaj.

nesha

pre 7 godina

ali grejanje na struju je naj-naj-najjeftinije. nikakvi radijatori, gas i ostalo. u evropi jeste drugačije ali u srbiji je struja najjeftinija i to ti je

Pera

pre 7 godina

Svako poskupljenje struje pravdaju ulaganjem I osavremenjivanjem sistema grejanja. Dakle uopste ne zelim da citam njihove kukumavke I da me bombarduju ciframa koliko smo kada kilovata potrosili jer se, zaboga dogrevamo. Platio sam ja debelo te vase zice I dalekovode tako da me ne interesuju te cifre I kuknjave.

nemanja

pre 7 godina

Toplotne pumpe su zakon. Zivim u Zemunu u zgradi koja se greje na taj nacin. Troskovi grejanja oko 2000 din mesecno, naravno samo zimi kad pumpa radi. U stanu pretoplo, prozori na kip otvoreni celu zimu.

vlads

pre 7 godina

evo ja na novom beogradu se dogrevam, ne zbog izolacije i cega jos kao sto su oni nabrojali vec zato sto su radijatori jedva mlaki...

bitno da se placa svakog meseca papreno. ovo nije nista drugo osim legalizovane pljacke

staromodan

pre 7 godina

evo kako sam ja uštedeo na grejanju. terasu na južnoj strani koja ima oko 20kvadrata sam skroz ustaklio i napravio zimsku bastu. Na vrhu zimske bašte imam cev koja preko tavana vodi topli vazduh do svake sobe i preko malih ventilatora ubacuje topao vazduh. takodje vrata koja vode na terasu su uvek otvorena. Svaki dan kada napolju ima sunca i temperatura je oko par stepeni imamo besplatno grejanje. investicija oko 3000 eura ali smo dobili divan prostor gde zimi sedimo i pijuckamo kafu i odmaramo. plus imamo divno cveće i egzotično patuljasto drveće. Inace glavni izvor grejanja drva, dokazano da je nazdraviti način grejanja za coveka. Sada sa deset kubika drva oko 50000 din grejem oko 160kvadrata ili dva sprata kuce. Video sam to u nemackoj. Stim da oni ispod temelja imaju veliko kamenje koje se zagreva preko toplog vazduha iz zimske baste pa onda to kamenje izbacuje topao vazduh i preko noci. Pošto sam ja to naknadno radio nisam mogao da stavim kamenje već cevi sproveo samo do soba.

bora

pre 7 godina

@Banjalučanin
"dok klima ima stepen iskoristivosti od 300%-400% zbog principa rada.
Molim one koji se čude za stepen iskoristivosti od preko 100% "

Ja mogu samo da ti pozavidim kupio si vrlo efikasan perpetuum mobile!
Moj ti je savet da skupis sve pare koje mozes i kupis tih klima sto vise mozes, ako mozes i citavu proizvodnju, jer kad se procuje da postoji uredjaj koj ima iskoriscenost od 300-400% i vanzemaljci ce poludeti za time. U medjuvremenu kupi izmenjivac toplote i na njega ugradi parnu turbinu i generator. Pa 100% isporucene energije iskoristi za grejanje kuce, a onih 200-300% preteklih, za stvaranje elektricne energije. To mozes da prodas elektrodistribuciji nazad. Em ce da se grejes, em ce da zaradis gomilu para...

Cuj 300-400% stepen iskoristenosti zbog principa rada?! Dakle hvala ti, slatko sam se ismejao danas.

Paja

pre 7 godina

TA peć i dobar Inverter trose otprilike isto, ako TA punite samo nocu u jeftinoj tarifi. Dobar inverter uz prosecan COP 4 trosi 1kw, a greje 4kw. Znaci manje vise dodje isto. ALI.. TA pec se prilicno ohladi do 17, 18h bas kad vam najvise treba, tj kad je porodica kod kuce. Pa morate dopuniti u skupoj tarifi. Znaci TA izadje skuplje ako hocete isti komfor ;) Klima radi konstantno i greje konstantno (ako izuzmemo krace defroste). Ako racunamo da klima i nocu radi u jeftinoj tarifi, racunica je jasna.

Banjalučanin

pre 7 godina

Dobra klima (čitaj: skupa), tzv inverter radi do -15 i jeftinija je čak i od centralnog grijanja. Centralno ipak koristi neko gorivo koje ima stepen iskoristivosti 100% (ako je u objektu) ili manje (ako je u pitanju daljinsko centralno grijanje imaju gubici transporta, plus troškovi usluge - radnika koji rade na isporuci toplotne energije), dok klima ima stepen iskoristivosti od 300%-400% zbog principa rada.
Molim one koji se čude za stepen iskoristivosti od preko 100% da se informišu kako klima-uređaji funkcionišu pa onda da dalje komentarišu.

Nebitan

pre 7 godina

Imam merač potrošnje kojim sam pratio inverter klimu, varira od 500 do 1200w. Najčešće je oko 800,a termostat je gasi povremeno, naročito ako je napolju plus, tako da ne radi stalno, ko što neki misle. Plus imam kontrolu preko mobilnog, pa je uključim kad krenem kući sa posla...

Pera

pre 7 godina

@bora, 26. decembar 2016 17:28)
Vidim da vam nije poznat nacin rada klima uredjaja. Prirodna pojava da neki gasovi promenom pritiska menjaju temperaturu je upotrebljena u klima uredjajima (toplotnim pumpama). Potreban je kompresor koji ce sabijati gas i on trosi el. energiju. Medjutim gas ce sabijanjem proizvesti oko cetiri puta vise toplotne energije nego sto je potroseno elektricne da bi se on sabio. Nikakav perpetum mobile.

Joxy

pre 7 godina

@ja 
Si siguran da znaš da koristis inverter? 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aleksi, 26. decembar 2016 17:10) # Link komentara 
Preporučujem (+4)Ne preporučujem (-3) 

Ma to je nauka da se koristi ..zavrsio sam ETF jos 2003 al zato klimu ne znam da ukljucim..ova klima potrosi 1.1kwh u proseku ali i skupe i jeftinije struje (mereno digitalnim meracem prosek za 24h) ..TA pec ima 3 KW ali zato vuce struju samo 8 sati tj dok je jeftinija struja(posle samo izduvava sto je 30 wati) ..meni je u proseku 10 dinara skuplja 2.5 dinara jeftinija struja(kad dodam porez ,akzice itd..) 
1.1kwh*24h*10dinara=264 dinara DNEVNO 
TA pec 3kw*8h*2din=48 dinara 
 Pa ti sad racunaj koliko se sta isplati..naravno da ako TA pec ukljucujes kad je skulja struja da bi racunica bila jeftinija ali moja TA pec ima sklopku za tajmerom jos od 90tih..te sklopke imas i da kupis i jeftine su
(Ja, 26. decembar 2016 18:02)

Dzabe ti druze i pet fakulteta kad ti ne mozes da shvatis da TA pec u 8 ujutru kad se zavrsi punjenje i u 8 uvece kad su svi na okupu ne moze da greje isto ni da imas najbolju mogucu izolaciju,ona vise i ne greje posle 5-6 i ne mozes da mi kazes da mi je TA pec losa ili ne valja izolacija,jednostavno je to cinjenica!

Aca

pre 7 godina

Za male stanove i srednje stanove ta pec. Za velike stanove ta + inverter klima, za male kuce cvrsto gorivo i kaljava pec, za velike kuce pelet.

Inverter

pre 7 godina

Dobro izolovan stan 75 m2,dva dobra i skupa invertera potrosila za grejanje u okt.i novembru oko 5000 din.ukupno.Ekstra toplo non stop.Ovi sa TA ne ukljucuju ni u ludilu preko dana.Komsija kupio TA i u kuci ledara.Dobar inverter para vredi.Dzaba pricati ljudima,kad je prosecan Srbin bas skeptican.
ljudi ne mogu da shvate da treba da ugradis u odnosu na kvadraturu dve do tri klime koje u rezimu odrzavanja trose nekad i 200w.Ne moze jedna na 80 m2.Imate forume po netu gde ljudi postavljaju gomilu podataka o potrosnji klima i slicno.TA pec je odavno prevazidjena.

D&L

pre 7 godina

Sada sam,citajuci komentare,shvatio da ljudi nemaju pojma sta znaci ciscenje FILTERA na klimi,iako svaki proizvodjac sugerise da se to redovno cini jer se skida za 10 sekundi.

ja

pre 7 godina

nov stan, extra izolacija, 60m2, etazno grejanje na struju 6kw, racun za novembar 8000, inace je racun oko 4000 bez grejanja. mislim da je to skroz ok!

D&L

pre 7 godina

Jako je bitan raspored prostorija kada se grejete na klima uredjaje,ne ocekujte da ce vam jedna klima grejati ceo stan bez obzira na deklarisani protok vazduha. TA peci sam izbacio odavno i preporodio se sto se tice potrosnje struje iako mi 3 klime rade non stop jer volimo da nam je toplo. 2 klime su nam inverter, 1 nije i ne bih se slozio da ona ne moze da radi na niskim temperaturama,njih jedino nije preporucljivo startovati pri dubokim minusima jer se zgusne ulje u kompresoru koji tako moze da strada. Dobre klime imaju COP preko 4,sto znaci na potrosen kilovat struje isporuce 4 kilovata toplotne energije. Meni je sve to bila nepoznanica ali sam se u praksi uverio da radi posao.

Igor Gavran

pre 7 godina

@zemunac "pa kad bi napon bio barb220v,ovako ga obore na ispod 200v i nornalno da trosite 10% vise struje"

Apsolutno netacno po vise osnova. Prvo, snaga peci zavisi od kvadrata napona, pa se obaranjem napona na 200V gubi 21% snage a ne 10%. Drugo, brojilo u domacinstvu ne meri struju vec aktivnu snagu vodeci racuna o naponu, dakle ako napon padne brojilo se sporije okrece (u okviru deklarisanog radnog napona brojila za koje je bazdareno). Dakle punjenje TA peci na 200V i 220V kosta iste novce (samo malo duze traje). I trece, EPS retko kada namerno ne obara napon jer to u principu povecava potrosnju, radije ce havarijski iskljuciti "poslednju rupu na svirali" nego da obilaze trafo stanice i njakaju regulatore na transformatorima.

Ja

pre 7 godina

@ja
Si siguran da znaš da koristis inverter?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aleksi, 26. decembar 2016 17:10) # Link komentara
Preporučujem (+4)Ne preporučujem (-3)

Ma to je nauka da se koristi ..zavrsio sam ETF jos 2003 al zato klimu ne znam da ukljucim..ova klima potrosi 1.1kwh u proseku ali i skupe i jeftinije struje (mereno digitalnim meracem prosek za 24h) ..TA pec ima 3 KW ali zato vuce struju samo 8 sati tj dok je jeftinija struja(posle samo izduvava sto je 30 wati) ..meni je u proseku 10 dinara skuplja 2.5 dinara jeftinija struja(kad dodam porez ,akzice itd..)
1.1kwh*24h*10dinara=264 dinara DNEVNO
TA pec 3kw*8h*2din=48 dinara
Pa ti sad racunaj koliko se sta isplati..naravno da ako TA pec ukljucujes kad je skulja struja da bi racunica bila jeftinija ali moja TA pec ima sklopku za tajmerom jos od 90tih..te sklopke imas i da kupis i jeftine su

Ja

pre 7 godina

@Ja
Ne znam koji si ti etf zavrsio ali si napisao bas svasta.Dva invertera kod mene u rezimu odrzavanja temperature trose na 0 stepeni oko 0,9 kw i isporuce oko 5-6 kw toplote.U parama je to oko 70 din.TA pec i kad duva najjace ne moze da prenese akumuliranu energiju ni blizu kao klima a da ne pricamo o kolicini toplote.Kupi pravi uredjaj pa se javi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Fujitsu
Ti izgleda imas neku jeftiniju struju od mene ..mozda si povlascena kategorija? Ja kad uzmem koliki mi racun i podelim sa potrosenim kilovatima dobijem 8.5 dinara kw
Po tvojoj racunici kazes 70 dinara dnevno 2*0.9kwh i 24 h ispada da placas kilovat 1.6 dinara...to bi bila najeftinija struja na svetu.
A realnost i za te dve klime ako kazes da trosi samo 0.9 kwh (moja trosi 1.1 a nije nimalo jeftina) 2*0.9kwh*24h*30 dana =1296 kwh bez iceg drugog ..znaci 2 klime i jos malo sporer i bojler i eto si u crvenoj zoni sto je 20 000 dinara mesecni racun.

Sinan Dakic

pre 7 godina

Sve je ovo i obmana i skretanje sa cinjenice da toplane ne isporucuju dovoljno toplotne
energije jer stede.Zivim na novom bgd. u novom naselju u tzv.energetski efikasnim zgradama.Jednomod boljih naselja u bg.Prosle godine radijatori mlaki smrzavamje.Stanari se zalili iz toplana poslali komisiju oninizmwrili kazu 19 step. c +- 1 stepen je ok.Kazem mu ja sedi ti majstore celi dan u 20 stepeni bez kaputa.Toplane propisale tako mogli su i da propisu 15.Ove godine radijatori topli ali hladno jer smo saznali da zgrade imaju
losu izolaciku tako da u zgradi u fancy naselju svi se dogrevaju na neki nacin,ta,klima ,rad na struju i sl...

pera

pre 7 godina

bez uvrede ovima koji misle da se nigde u svetu ne greje na struju - nije tako. Mozda u rusiji i tadzekistanima gde je gas dzabe. Bio sam u prilici da gostujem u svajcarskoj, belgiji, nemackoj u kucama visoke srednje klase - svi se greju na struju. I svi placaju manje struju nego mi struju plus grejanje.

Moje iskustvo s neinverterskom klimom u stanu od 40-50kvm (ne znam tacno) je da greje na kolki god minus da je napolju, i da u spicu hladnoce trosi oko 0.5kw na sat. Dakle oko 350kw mesecno. I u stanu sa zadihtovanom (ali ne zamenjenom) stolarijom odrzava 22C. Dakle, to su januar i februar. okt-nov-dec-mart su manje cifre. Pa racunajte.

lenjivac

pre 7 godina

Kad bih živeo u kući,ne bih mogao da se bakćem sa ugljem.2-3 inverter klime...Daju i na 12 meseci...mislim,ko može i to da plati,pošto živimo u siromašnoj zemlji.

Nebitan

pre 7 godina

Imam nemačku ta peć bez staklene vune i mnogo bolje čuva toplotu od domaćih peći. I ako bolje čuva toplotu, po hladnim danima do večeri je uglavnom prazna. A imam i inverter klimu kojom dopunjujem grejanje. Idealna kombinacija.

Vanzemunac

pre 7 godina

pa kad bi napon bio barb220v,ovako ga obore na ispod 200v i nornalno da trosite 10% vise struje
(zemunac, 26. decembar 2016 15:47)
Ako je napon manji 10% onda je i potrošnja manja 10%.Ne može biti veća nikako jer merna jedinica za struju je amper, a za potrošnju je kwh upravo zbog variranja napona. Formula za izračunavanje
220v X 16ampera =3520w =3,52Kw
200v X 16ampera =3200w =3,2Kw

Fujitsu

pre 7 godina

@JA
0,9 kw trose obe klime zajedno na spoljnoj 0 stepeni a na 7 spoljne trose oko 0,6-0,7 kw zajedno.Racun za novembar 8000 din. (900 kw)Septembar bez grejanja 4500.Za struju na grejanje otislo oko 3000-3500 din. i manje jer zbog hladnije vode svi aparati rade mnogo duze.Nisam gledao dugo cenu kw na racunu pa sam malo lupio 0,9kw*16h*8 din+ 0,9*8*2,1 din i to samo plava tarifa, u crvenoj jos nize.Ukupno oko 140 din dnevno.Ti lepo uzmi dve TA peci i probaj da zagrejes toliko kvadrata za te pare.Nema teorije.Evo ih u komsiluku ti sa TA,izduva do 18 sati i ajd u krevet.Klima radi stalno i nema varijacija u temperaturi.I da dodam da nemam nikog ispod niti sa strane ko me dogreva.Da sam u zgradi potrosnja bi bila mizerna.

Komša

pre 7 godina

Izluftiraš,zagreješ na 24 i onda pustiš klimu da održava.I miran si do sledećeg provetravanja.Najobičnija odradjuje posao bez problema.I na debelom minusu.

tw

pre 7 godina

To ne bi nista bilo skupo da su plate oko 1000 e kao u normalnim zemljama.ali...srbija!!!!
(Ilke, 26. decembar 2016 19:29)

Onda bi i cena struje bila kao u "normalnim" zemljama... Tako da ti izadje isto.

Banjalučanin

pre 7 godina

@(bora, 26. decembar 2016 17:28)

Ako potrošiš 1kWh struje na "klasičnu" grijalicu sa grijačem koliko ćeš toplote dobiti? A ako potrošiš 1kWh struje na klima-uređaj, koliko ćeš onda toplote dobiti? Vidim da si obrazovan, znam da znaš da se količina toplote obračunava u džulima (J), ili u kWh, pa te molim da mi kažeš koliko je to toplote i koji je stepen iskoristivosti.
Hvala.

Galaktus

pre 7 godina

Grejem se na gas, radijatori, kuća 140 kvm, 3 sprata, izolacija, novija stolarija, od 1 oktobra do 15 maja. Temperatura 23 C. Oko 50.000 din. Sve na dugme. Zadovoljan.

Pera

pre 7 godina

@Aleksandar, 26. decembar 2016 20:52)
Rekao sam da dobijes cetiri puta vise toplotne energije od ulozene elektricne energije. Nisam rekao da se dobije cetiri puta vise energije. Razlika u kolicini energije je toplotna energija uzeta iz spoljasnjeg prostora. Kao sto kaze formula o ocuvanju energije ?Q=dU + ?W ili pojednostavljeno Q = ukupna toplotna energija, U je toplotna energija uzeta spolja i W je elektricna energija iskoristena za rad kompresora.
Nikakav perpetum mobile, ali jos uvek nam ne isporucuju racunu za energiju koju uzmemo iz prostora.

leming

pre 7 godina

"Da predocim i negativnu stranu klima uredjaja-filtere treba cistiti na 15ak dana i treba platiti godisnji servis(ciscenje) ovlascenom servisu da bi vazila garancija na klimu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (D&L, 26. decembar 2016 17:58)"

Ne znam koji ti klima uredjaj koristis, ali ja moj stari 12 godina koji svakog leta radi svakog dana po 10 sati cistim jednom u 2 godine i onda dodajem gas u njega. to kosta oko 2-3 hiljade dinara...

D&L

pre 7 godina

Da predocim i negativnu stranu klima uredjaja-filtere treba cistiti na 15ak dana i treba platiti godisnji servis(ciscenje) ovlascenom servisu da bi vazila garancija na klimu.

Pera

pre 7 godina

нигде се људи не греју на струју осим у Србији. Пелет, гас, лох уље дрва и најмодерније соларно са термопумпама, а ви замајавајте народ са климама Такву причу гутају само у Србији.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Banjalučanin, 26. decembar 2016 16:30)

Ne lupetaj, ništa u ovom Univerzumu nema 100% stepen 'iskorišćenja' kad je reč o konverziji energije/materije (sem čiste materija-antimaterija reakcije) a kamo li preko toga - ne daju osnovni zakoni termodinamike.

Toplotne pumpe, u zavisnosti od tipa, uslova i načina proizvodnje i distribucije el. energije kojom se napajaju mogu biti energetski efikasniji od klasičnog grejanja na gas/ugalj, ali u većini slučajeva nisu. To ne znači da ne mogu biti jeftiniji (pogotovo u Srbiji sa njenom nazadnom energetskom i ekološkom politikom) ali jeftinije ne znači i efikasnije.

Woody

pre 7 godina

“Običan klima-uređaj troši od 1,2 do tri kilovata po času u zavisnosti od modela”, kaže Mileta Vilotić iz "Eko-klima servisa". “Radi se o klimama koje greju do minus pet stepeni i nikako se ne preporučuje da se pale kada je temperatura napolju niža. Kvarcna peć troši tri kilovata za sat vremena, koliko kvalitetna klima potroši za četiri sata”, objašnjava on.

Običan klima uređaj troši oko kilovat na sat. Inverter modeli troše oko 3 kilovata na sat. Nije bitan minus koliko je bitna vlažnost vazduha. Tačno je da se ne preporučuje rad klima uređaja ispod -5°C ali u praksi nikada nisam čuo da je zbog toga neka klima otkazala. Problem stvara velika gustina ulja na hladnoći. Zato je najbolje ne isključivati klimu dok mraz ne popusti. Ona će svejedno malo raditi malo se otapati ali ako kompresor radi non stop, nije problem. Postoje i silikonski grejači za spoljašnju jedinicu koji sprečavaju da se zaledi tacna i otvor za kondenzat. Nemojte kupovati spoljašnji grejač slabiji od 400W, a on je dugačak oko 10M.

Fujitsu

pre 7 godina

@Ja
Ne znam koji si ti etf zavrsio ali si napisao bas svasta.Dva invertera kod mene u rezimu odrzavanja temperature trose na 0 stepeni oko 0,9 kw i isporuce oko 5-6 kw toplote.U parama je to oko 70 din.TA pec i kad duva najjace ne moze da prenese akumuliranu energiju ni blizu kao klima a da ne pricamo o kolicini toplote.Kupi pravi uredjaj pa se javi.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Pera, 26. decembar 2016 19:19)

Ne, neće i ne možeš dobiti četiri puta više 'jedne' energije od 'druge' energije (energija je energija, oblik nije bitan). Ono što se može desiti, pod striktno određenim uslovima, je da konverzija iz jednog oblika energije u drugi (u ovom slučaju iz el. energije u toplotnu) bude efikasnija putem toplotne pumpe nego putem klasičnog grejača.

Ali koliko god da je efikasno, neće nikad biti 100% efikasno jer je već dobrano parče inputa (najčešće ugalj u našem slučaju) otpalo na neefikasnost u samoj proizvodnji i distribuciji el. energije, a i toplotne pumpe i grejači nemaju 100% efikasnost pri konvertovanju energije. Doduše, sve to na kraju i završi kao toplotna energija (čak i unutrašnja neefikasnost) pa se može reći da je konverzija iz el. energije u toplotnu 100% efikasna, al' se onda po toj logici i televizor može smatrati grejnim elementom.

pejin m.

pre 5 godina

Izradio sam el.grejač 3x1,1 kW, koji koristi struju u ciklusima-186 puta za 24 sata,a u ciklusu greje telo gregejača dogreva 90 sek., a preko njega vazduh greje 24 sata.(Takvo rešenje koliko je meni znano ne postoji) U funkciji spoljašnje temperature, sobnim termostatom određujem nivo temperature u prostoru.a slobodnom cirkulacijom vazduha grejač sa snagom 3,3 kW isporuči više oko 170 m3/h vazduha temperature do 100°C,ako je sobni termometar podešen na 22°C.Dnevno struju koristi 6,7 sati x 3,3 kW=22,11 kWh,a isporuči 57,75 kWh u obliku toplote.Imenovao sam ga KONDUKTOR-om,

Milan_PT

pre 7 godina

@Fujitsu, rekao si "trose na 0 stepeni oko 0,9 kw i isporuce oko 5-6 kw toplote". To znači da je tvoj COP (koeficijent učinka) između 5,6 i 6,7 i to na 0°C ! Eh, kad bi to bilo moguće, svi bi se grejali na toplotne pumpe, ma koliko skupe bile. Takođe nisi rekao kolika je izlazna temperatura tvog medija, te da li je to vazduh ili voda. Pretpostavljam da se radi o invertorskim split klimama, tj vazduh-vazduh, koje se manje efikasne u odnosu na vazduh-vodu. Recimo trenutno jedna od najkvalitetnijih Fujitsu Asyg 12 ima COP od 4,3 tek na +7°C, što znači da bi na 0°C bio negde oko 3,5 (verovatno i manje, ali nebitno), što je osetno manje od tvojih procena. Takođe treba uzeti u obzir da se toplotne pumpe koriste najefikasnije u kombinaciji sa dobrom spoljnom izolacijom (bar 12-15cm stiropora) i niskotemperaturnim režimom grejanja -> podno grejanje. Naime, toplotna pumpa Fujitsu WPYA 100 LG, koja je vazduh-voda, pri spoljašnjoj temperaturi od +7°C ima COP od 4,35 ako greje vodu na 35°C, ali ako želiš da temperatura vode bude 45°C onda COP pada na 3,4. U slučaju da temperatura padne na -7°C, a želimo toplu vodu od 45°C, onda je COP "svega" 2,11.
Neke brojke u tvojoj izjavi protivreče trenutnom razvoju tehnologije. U svakom slučaju, preporučujem toplotne pumpe, ali najbolji rezultati se postižu u kombinaciji sa dobrom izolacijom i podnim grejanjem. U slučaju temperatura ispod -10°C, zbog naglog pada učinka, obavezan je i elektrokotao koji se uključuje noću po jeftinijoj tarifi...

Pera

pre 7 godina

нигде се људи не греју на струју осим у Србији. Пелет, гас, лох уље дрва и најмодерније соларно са термопумпама, а ви замајавајте народ са климама Такву причу гутају само у Србији.

Banjalučanin

pre 7 godina

Dobra klima (čitaj: skupa), tzv inverter radi do -15 i jeftinija je čak i od centralnog grijanja. Centralno ipak koristi neko gorivo koje ima stepen iskoristivosti 100% (ako je u objektu) ili manje (ako je u pitanju daljinsko centralno grijanje imaju gubici transporta, plus troškovi usluge - radnika koji rade na isporuci toplotne energije), dok klima ima stepen iskoristivosti od 300%-400% zbog principa rada.
Molim one koji se čude za stepen iskoristivosti od preko 100% da se informišu kako klima-uređaji funkcionišu pa onda da dalje komentarišu.

NbgDeki

pre 7 godina

Ja sam kod mene u stanu u sorcu i majici, a prozori iskipovani. Naravno, radijatori odvrnuti na max. Kad se vec placa cele godine ima da puca maksimala hahahhahah

bora

pre 7 godina

@Banjalučanin
"dok klima ima stepen iskoristivosti od 300%-400% zbog principa rada.
Molim one koji se čude za stepen iskoristivosti od preko 100% "

Ja mogu samo da ti pozavidim kupio si vrlo efikasan perpetuum mobile!
Moj ti je savet da skupis sve pare koje mozes i kupis tih klima sto vise mozes, ako mozes i citavu proizvodnju, jer kad se procuje da postoji uredjaj koj ima iskoriscenost od 300-400% i vanzemaljci ce poludeti za time. U medjuvremenu kupi izmenjivac toplote i na njega ugradi parnu turbinu i generator. Pa 100% isporucene energije iskoristi za grejanje kuce, a onih 200-300% preteklih, za stvaranje elektricne energije. To mozes da prodas elektrodistribuciji nazad. Em ce da se grejes, em ce da zaradis gomilu para...

Cuj 300-400% stepen iskoristenosti zbog principa rada?! Dakle hvala ti, slatko sam se ismejao danas.

ja

pre 7 godina

Laž da bi ljudi sad kupovali klime.. Ja sam kupio jednu sa intererom radi probe..tu već imam Ta peć.. I merio sam potrošnju na moraću.. Klima troši manje ali mora da radi non stop dok ta peć samo kad je jeftina struja tj 4 puta niza..kad saberem i oduzmem i dalje ta peć mnogo jeftinije.

D&L

pre 7 godina

Da predocim i negativnu stranu klima uredjaja-filtere treba cistiti na 15ak dana i treba platiti godisnji servis(ciscenje) ovlascenom servisu da bi vazila garancija na klimu.

inverter

pre 7 godina

Banjalučanin
Vi ocigledno prodajete invertere. Moj radi 15sati dnevno, u novoj zgradi, sa najboljom izolacijom, i ne moze da zagreje stan od 50 kvadrata. To je 12 ica. Za jace ne znam.

Ja

pre 7 godina

@ja
Si siguran da znaš da koristis inverter?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aleksi, 26. decembar 2016 17:10) # Link komentara
Preporučujem (+4)Ne preporučujem (-3)

Ma to je nauka da se koristi ..zavrsio sam ETF jos 2003 al zato klimu ne znam da ukljucim..ova klima potrosi 1.1kwh u proseku ali i skupe i jeftinije struje (mereno digitalnim meracem prosek za 24h) ..TA pec ima 3 KW ali zato vuce struju samo 8 sati tj dok je jeftinija struja(posle samo izduvava sto je 30 wati) ..meni je u proseku 10 dinara skuplja 2.5 dinara jeftinija struja(kad dodam porez ,akzice itd..)
1.1kwh*24h*10dinara=264 dinara DNEVNO
TA pec 3kw*8h*2din=48 dinara
Pa ti sad racunaj koliko se sta isplati..naravno da ako TA pec ukljucujes kad je skulja struja da bi racunica bila jeftinija ali moja TA pec ima sklopku za tajmerom jos od 90tih..te sklopke imas i da kupis i jeftine su

tw

pre 7 godina

To ne bi nista bilo skupo da su plate oko 1000 e kao u normalnim zemljama.ali...srbija!!!!
(Ilke, 26. decembar 2016 19:29)

Onda bi i cena struje bila kao u "normalnim" zemljama... Tako da ti izadje isto.

Woody

pre 7 godina

“Običan klima-uređaj troši od 1,2 do tri kilovata po času u zavisnosti od modela”, kaže Mileta Vilotić iz "Eko-klima servisa". “Radi se o klimama koje greju do minus pet stepeni i nikako se ne preporučuje da se pale kada je temperatura napolju niža. Kvarcna peć troši tri kilovata za sat vremena, koliko kvalitetna klima potroši za četiri sata”, objašnjava on.

Običan klima uređaj troši oko kilovat na sat. Inverter modeli troše oko 3 kilovata na sat. Nije bitan minus koliko je bitna vlažnost vazduha. Tačno je da se ne preporučuje rad klima uređaja ispod -5°C ali u praksi nikada nisam čuo da je zbog toga neka klima otkazala. Problem stvara velika gustina ulja na hladnoći. Zato je najbolje ne isključivati klimu dok mraz ne popusti. Ona će svejedno malo raditi malo se otapati ali ako kompresor radi non stop, nije problem. Postoje i silikonski grejači za spoljašnju jedinicu koji sprečavaju da se zaledi tacna i otvor za kondenzat. Nemojte kupovati spoljašnji grejač slabiji od 400W, a on je dugačak oko 10M.

Fujitsu

pre 7 godina

@Ja
Ne znam koji si ti etf zavrsio ali si napisao bas svasta.Dva invertera kod mene u rezimu odrzavanja temperature trose na 0 stepeni oko 0,9 kw i isporuce oko 5-6 kw toplote.U parama je to oko 70 din.TA pec i kad duva najjace ne moze da prenese akumuliranu energiju ni blizu kao klima a da ne pricamo o kolicini toplote.Kupi pravi uredjaj pa se javi.

Inverter

pre 7 godina

Dobro izolovan stan 75 m2,dva dobra i skupa invertera potrosila za grejanje u okt.i novembru oko 5000 din.ukupno.Ekstra toplo non stop.Ovi sa TA ne ukljucuju ni u ludilu preko dana.Komsija kupio TA i u kuci ledara.Dobar inverter para vredi.Dzaba pricati ljudima,kad je prosecan Srbin bas skeptican.
ljudi ne mogu da shvate da treba da ugradis u odnosu na kvadraturu dve do tri klime koje u rezimu odrzavanja trose nekad i 200w.Ne moze jedna na 80 m2.Imate forume po netu gde ljudi postavljaju gomilu podataka o potrosnji klima i slicno.TA pec je odavno prevazidjena.

lenjivac

pre 7 godina

Kad bih živeo u kući,ne bih mogao da se bakćem sa ugljem.2-3 inverter klime...Daju i na 12 meseci...mislim,ko može i to da plati,pošto živimo u siromašnoj zemlji.

staromodan

pre 7 godina

evo kako sam ja uštedeo na grejanju. terasu na južnoj strani koja ima oko 20kvadrata sam skroz ustaklio i napravio zimsku bastu. Na vrhu zimske bašte imam cev koja preko tavana vodi topli vazduh do svake sobe i preko malih ventilatora ubacuje topao vazduh. takodje vrata koja vode na terasu su uvek otvorena. Svaki dan kada napolju ima sunca i temperatura je oko par stepeni imamo besplatno grejanje. investicija oko 3000 eura ali smo dobili divan prostor gde zimi sedimo i pijuckamo kafu i odmaramo. plus imamo divno cveće i egzotično patuljasto drveće. Inace glavni izvor grejanja drva, dokazano da je nazdraviti način grejanja za coveka. Sada sa deset kubika drva oko 50000 din grejem oko 160kvadrata ili dva sprata kuce. Video sam to u nemackoj. Stim da oni ispod temelja imaju veliko kamenje koje se zagreva preko toplog vazduha iz zimske baste pa onda to kamenje izbacuje topao vazduh i preko noci. Pošto sam ja to naknadno radio nisam mogao da stavim kamenje već cevi sproveo samo do soba.

leming

pre 7 godina

"Da predocim i negativnu stranu klima uredjaja-filtere treba cistiti na 15ak dana i treba platiti godisnji servis(ciscenje) ovlascenom servisu da bi vazila garancija na klimu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (D&L, 26. decembar 2016 17:58)"

Ne znam koji ti klima uredjaj koristis, ali ja moj stari 12 godina koji svakog leta radi svakog dana po 10 sati cistim jednom u 2 godine i onda dodajem gas u njega. to kosta oko 2-3 hiljade dinara...

nesha

pre 7 godina

ali grejanje na struju je naj-naj-najjeftinije. nikakvi radijatori, gas i ostalo. u evropi jeste drugačije ali u srbiji je struja najjeftinija i to ti je

D.POPOVIC

pre 7 godina

"Da predocim i negativnu stranu klima uredjaja-filtere treba cistiti na 15ak dana i treba platiti godisnji servis(ciscenje) ovlascenom servisu da bi vazila garancija na klimu.
(D&L, 26. decembar 2016 17:58)"

Cistis klimu svakih 15 dana? Ocito da su ti mangupi prodali sporet na drva a rekli da je klima uredjaj.

trn u oku

pre 7 godina

Ja nemam cg. Koristim lignit osećam krivicu a uz to se osećam kao severnokorejski logoraš kad ga utovaram. Dogodine klima inverter, em čistije, em lakše, em ušteda.

mozda nije bas tako

pre 7 godina

"Zbog loše izolacije, uništenih fasada i stare stolarije, većina domaćinstava koja ima centralno grejanje primorana je da se - dogreva"

NE, NE i NE. Nego zbog bahatosti toplana koje ne isporucuju odredjenu temperaturu vode radijatori su hladni i potrebno je dogrevanje. Fasada na mojoj zgradi je ista vec 20 godina, stolarija zamenjena a ove godine nikada losije grejanje. Zasto? Pa sigurno ne zbog fasade, izolacije i stolarije. U vreme "zutih" grejanje je bilo dobro a imao sam istu stolariju, istu fasadu, istu izolaciju. Znaci ne lazite narod nego recite istinu. Stigao nalog sa vrha da se stedi na grejanju i da se narod drzi na hladnom.

Joxy

pre 7 godina

@ja 
Si siguran da znaš da koristis inverter? 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aleksi, 26. decembar 2016 17:10) # Link komentara 
Preporučujem (+4)Ne preporučujem (-3) 

Ma to je nauka da se koristi ..zavrsio sam ETF jos 2003 al zato klimu ne znam da ukljucim..ova klima potrosi 1.1kwh u proseku ali i skupe i jeftinije struje (mereno digitalnim meracem prosek za 24h) ..TA pec ima 3 KW ali zato vuce struju samo 8 sati tj dok je jeftinija struja(posle samo izduvava sto je 30 wati) ..meni je u proseku 10 dinara skuplja 2.5 dinara jeftinija struja(kad dodam porez ,akzice itd..) 
1.1kwh*24h*10dinara=264 dinara DNEVNO 
TA pec 3kw*8h*2din=48 dinara 
 Pa ti sad racunaj koliko se sta isplati..naravno da ako TA pec ukljucujes kad je skulja struja da bi racunica bila jeftinija ali moja TA pec ima sklopku za tajmerom jos od 90tih..te sklopke imas i da kupis i jeftine su
(Ja, 26. decembar 2016 18:02)

Dzabe ti druze i pet fakulteta kad ti ne mozes da shvatis da TA pec u 8 ujutru kad se zavrsi punjenje i u 8 uvece kad su svi na okupu ne moze da greje isto ni da imas najbolju mogucu izolaciju,ona vise i ne greje posle 5-6 i ne mozes da mi kazes da mi je TA pec losa ili ne valja izolacija,jednostavno je to cinjenica!

Maksa

pre 7 godina

Grejanje i dogrevanje su dve različite stvari! Nijedna klima ne može da zagreje vazduhom zidove kao zračenje toplote iz peći, a i suši vazduh non stop, za dogrevanje obrnuta priča, klima najbolja i najpovoljnija. Znači neka peć ili radijator za grejanje i klima za dogrevanje. E sad koliko je isplativo centralno i trošenje struje su neka druga priča u raspalo urrđenoj nam državi...

Galaktus

pre 7 godina

Grejem se na gas, radijatori, kuća 140 kvm, 3 sprata, izolacija, novija stolarija, od 1 oktobra do 15 maja. Temperatura 23 C. Oko 50.000 din. Sve na dugme. Zadovoljan.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Pera, 26. decembar 2016 19:19)

Ne, neće i ne možeš dobiti četiri puta više 'jedne' energije od 'druge' energije (energija je energija, oblik nije bitan). Ono što se može desiti, pod striktno određenim uslovima, je da konverzija iz jednog oblika energije u drugi (u ovom slučaju iz el. energije u toplotnu) bude efikasnija putem toplotne pumpe nego putem klasičnog grejača.

Ali koliko god da je efikasno, neće nikad biti 100% efikasno jer je već dobrano parče inputa (najčešće ugalj u našem slučaju) otpalo na neefikasnost u samoj proizvodnji i distribuciji el. energije, a i toplotne pumpe i grejači nemaju 100% efikasnost pri konvertovanju energije. Doduše, sve to na kraju i završi kao toplotna energija (čak i unutrašnja neefikasnost) pa se može reći da je konverzija iz el. energije u toplotnu 100% efikasna, al' se onda po toj logici i televizor može smatrati grejnim elementom.

C i n i k

pre 7 godina

Struju najvise trose drzavna jasla,nema saltera koji ispod pulta nema uljani radijator ili kvarcnu grejalicu,i nema kancelarije koja nema klimu koja je stalno ukljucena da greje na 30 C,razumem ih,struju ne placaju iz svog dzepa,ali ne verujem da gradjani kod kuce za grejanje koriste struju,to su retki slucajevi.

Komša

pre 7 godina

Izluftiraš,zagreješ na 24 i onda pustiš klimu da održava.I miran si do sledećeg provetravanja.Najobičnija odradjuje posao bez problema.I na debelom minusu.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Banjalučanin, 26. decembar 2016 16:30)

Ne lupetaj, ništa u ovom Univerzumu nema 100% stepen 'iskorišćenja' kad je reč o konverziji energije/materije (sem čiste materija-antimaterija reakcije) a kamo li preko toga - ne daju osnovni zakoni termodinamike.

Toplotne pumpe, u zavisnosti od tipa, uslova i načina proizvodnje i distribucije el. energije kojom se napajaju mogu biti energetski efikasniji od klasičnog grejanja na gas/ugalj, ali u većini slučajeva nisu. To ne znači da ne mogu biti jeftiniji (pogotovo u Srbiji sa njenom nazadnom energetskom i ekološkom politikom) ali jeftinije ne znači i efikasnije.

Ja

pre 7 godina

@Ja
Ne znam koji si ti etf zavrsio ali si napisao bas svasta.Dva invertera kod mene u rezimu odrzavanja temperature trose na 0 stepeni oko 0,9 kw i isporuce oko 5-6 kw toplote.U parama je to oko 70 din.TA pec i kad duva najjace ne moze da prenese akumuliranu energiju ni blizu kao klima a da ne pricamo o kolicini toplote.Kupi pravi uredjaj pa se javi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Fujitsu
Ti izgleda imas neku jeftiniju struju od mene ..mozda si povlascena kategorija? Ja kad uzmem koliki mi racun i podelim sa potrosenim kilovatima dobijem 8.5 dinara kw
Po tvojoj racunici kazes 70 dinara dnevno 2*0.9kwh i 24 h ispada da placas kilovat 1.6 dinara...to bi bila najeftinija struja na svetu.
A realnost i za te dve klime ako kazes da trosi samo 0.9 kwh (moja trosi 1.1 a nije nimalo jeftina) 2*0.9kwh*24h*30 dana =1296 kwh bez iceg drugog ..znaci 2 klime i jos malo sporer i bojler i eto si u crvenoj zoni sto je 20 000 dinara mesecni racun.

D&L

pre 7 godina

Jako je bitan raspored prostorija kada se grejete na klima uredjaje,ne ocekujte da ce vam jedna klima grejati ceo stan bez obzira na deklarisani protok vazduha. TA peci sam izbacio odavno i preporodio se sto se tice potrosnje struje iako mi 3 klime rade non stop jer volimo da nam je toplo. 2 klime su nam inverter, 1 nije i ne bih se slozio da ona ne moze da radi na niskim temperaturama,njih jedino nije preporucljivo startovati pri dubokim minusima jer se zgusne ulje u kompresoru koji tako moze da strada. Dobre klime imaju COP preko 4,sto znaci na potrosen kilovat struje isporuce 4 kilovata toplotne energije. Meni je sve to bila nepoznanica ali sam se u praksi uverio da radi posao.

Aca

pre 7 godina

Za male stanove i srednje stanove ta pec. Za velike stanove ta + inverter klima, za male kuce cvrsto gorivo i kaljava pec, za velike kuce pelet.

Paja

pre 7 godina

TA peć i dobar Inverter trose otprilike isto, ako TA punite samo nocu u jeftinoj tarifi. Dobar inverter uz prosecan COP 4 trosi 1kw, a greje 4kw. Znaci manje vise dodje isto. ALI.. TA pec se prilicno ohladi do 17, 18h bas kad vam najvise treba, tj kad je porodica kod kuce. Pa morate dopuniti u skupoj tarifi. Znaci TA izadje skuplje ako hocete isti komfor ;) Klima radi konstantno i greje konstantno (ako izuzmemo krace defroste). Ako racunamo da klima i nocu radi u jeftinoj tarifi, racunica je jasna.

Pera

pre 7 godina

@bora, 26. decembar 2016 17:28)
Vidim da vam nije poznat nacin rada klima uredjaja. Prirodna pojava da neki gasovi promenom pritiska menjaju temperaturu je upotrebljena u klima uredjajima (toplotnim pumpama). Potreban je kompresor koji ce sabijati gas i on trosi el. energiju. Medjutim gas ce sabijanjem proizvesti oko cetiri puta vise toplotne energije nego sto je potroseno elektricne da bi se on sabio. Nikakav perpetum mobile.

Vanzemunac

pre 7 godina

pa kad bi napon bio barb220v,ovako ga obore na ispod 200v i nornalno da trosite 10% vise struje
(zemunac, 26. decembar 2016 15:47)
Ako je napon manji 10% onda je i potrošnja manja 10%.Ne može biti veća nikako jer merna jedinica za struju je amper, a za potrošnju je kwh upravo zbog variranja napona. Formula za izračunavanje
220v X 16ampera =3520w =3,52Kw
200v X 16ampera =3200w =3,2Kw

ja

pre 7 godina

nov stan, extra izolacija, 60m2, etazno grejanje na struju 6kw, racun za novembar 8000, inace je racun oko 4000 bez grejanja. mislim da je to skroz ok!

pera

pre 7 godina

bez uvrede ovima koji misle da se nigde u svetu ne greje na struju - nije tako. Mozda u rusiji i tadzekistanima gde je gas dzabe. Bio sam u prilici da gostujem u svajcarskoj, belgiji, nemackoj u kucama visoke srednje klase - svi se greju na struju. I svi placaju manje struju nego mi struju plus grejanje.

Moje iskustvo s neinverterskom klimom u stanu od 40-50kvm (ne znam tacno) je da greje na kolki god minus da je napolju, i da u spicu hladnoce trosi oko 0.5kw na sat. Dakle oko 350kw mesecno. I u stanu sa zadihtovanom (ali ne zamenjenom) stolarijom odrzava 22C. Dakle, to su januar i februar. okt-nov-dec-mart su manje cifre. Pa racunajte.

Pera

pre 7 godina

@Aleksandar, 26. decembar 2016 20:52)
Rekao sam da dobijes cetiri puta vise toplotne energije od ulozene elektricne energije. Nisam rekao da se dobije cetiri puta vise energije. Razlika u kolicini energije je toplotna energija uzeta iz spoljasnjeg prostora. Kao sto kaze formula o ocuvanju energije ?Q=dU + ?W ili pojednostavljeno Q = ukupna toplotna energija, U je toplotna energija uzeta spolja i W je elektricna energija iskoristena za rad kompresora.
Nikakav perpetum mobile, ali jos uvek nam ne isporucuju racunu za energiju koju uzmemo iz prostora.

Milan_PT

pre 7 godina

@Fujitsu, rekao si "trose na 0 stepeni oko 0,9 kw i isporuce oko 5-6 kw toplote". To znači da je tvoj COP (koeficijent učinka) između 5,6 i 6,7 i to na 0°C ! Eh, kad bi to bilo moguće, svi bi se grejali na toplotne pumpe, ma koliko skupe bile. Takođe nisi rekao kolika je izlazna temperatura tvog medija, te da li je to vazduh ili voda. Pretpostavljam da se radi o invertorskim split klimama, tj vazduh-vazduh, koje se manje efikasne u odnosu na vazduh-vodu. Recimo trenutno jedna od najkvalitetnijih Fujitsu Asyg 12 ima COP od 4,3 tek na +7°C, što znači da bi na 0°C bio negde oko 3,5 (verovatno i manje, ali nebitno), što je osetno manje od tvojih procena. Takođe treba uzeti u obzir da se toplotne pumpe koriste najefikasnije u kombinaciji sa dobrom spoljnom izolacijom (bar 12-15cm stiropora) i niskotemperaturnim režimom grejanja -> podno grejanje. Naime, toplotna pumpa Fujitsu WPYA 100 LG, koja je vazduh-voda, pri spoljašnjoj temperaturi od +7°C ima COP od 4,35 ako greje vodu na 35°C, ali ako želiš da temperatura vode bude 45°C onda COP pada na 3,4. U slučaju da temperatura padne na -7°C, a želimo toplu vodu od 45°C, onda je COP "svega" 2,11.
Neke brojke u tvojoj izjavi protivreče trenutnom razvoju tehnologije. U svakom slučaju, preporučujem toplotne pumpe, ali najbolji rezultati se postižu u kombinaciji sa dobrom izolacijom i podnim grejanjem. U slučaju temperatura ispod -10°C, zbog naglog pada učinka, obavezan je i elektrokotao koji se uključuje noću po jeftinijoj tarifi...

Pera

pre 7 godina

Svako poskupljenje struje pravdaju ulaganjem I osavremenjivanjem sistema grejanja. Dakle uopste ne zelim da citam njihove kukumavke I da me bombarduju ciframa koliko smo kada kilovata potrosili jer se, zaboga dogrevamo. Platio sam ja debelo te vase zice I dalekovode tako da me ne interesuju te cifre I kuknjave.

kraja

pre 7 godina

"нигде се људи не греју на струју осим у Србији"

...i nigde u svetu elektrodistribucije ne kukaju sto kupci mnogo trose...!!!
...zamislite coveka na pumpi koji kaze kupcu "ej, prijatelju, ne moras uvek da sipas do vrha, ostavi malo"...???
..."komsija, pa zar morate da kupite svih 10 jaja"...???
...kakav nonsens...
...s druge strane, eno toplane u nisu vriste sto korisnici podnose zahteve za skidanje sa sistema...!!!

Igor Gavran

pre 7 godina

@zemunac "pa kad bi napon bio barb220v,ovako ga obore na ispod 200v i nornalno da trosite 10% vise struje"

Apsolutno netacno po vise osnova. Prvo, snaga peci zavisi od kvadrata napona, pa se obaranjem napona na 200V gubi 21% snage a ne 10%. Drugo, brojilo u domacinstvu ne meri struju vec aktivnu snagu vodeci racuna o naponu, dakle ako napon padne brojilo se sporije okrece (u okviru deklarisanog radnog napona brojila za koje je bazdareno). Dakle punjenje TA peci na 200V i 220V kosta iste novce (samo malo duze traje). I trece, EPS retko kada namerno ne obara napon jer to u principu povecava potrosnju, radije ce havarijski iskljuciti "poslednju rupu na svirali" nego da obilaze trafo stanice i njakaju regulatore na transformatorima.

Nebitan

pre 7 godina

Imam nemačku ta peć bez staklene vune i mnogo bolje čuva toplotu od domaćih peći. I ako bolje čuva toplotu, po hladnim danima do večeri je uglavnom prazna. A imam i inverter klimu kojom dopunjujem grejanje. Idealna kombinacija.

Fujitsu

pre 7 godina

@JA
0,9 kw trose obe klime zajedno na spoljnoj 0 stepeni a na 7 spoljne trose oko 0,6-0,7 kw zajedno.Racun za novembar 8000 din. (900 kw)Septembar bez grejanja 4500.Za struju na grejanje otislo oko 3000-3500 din. i manje jer zbog hladnije vode svi aparati rade mnogo duze.Nisam gledao dugo cenu kw na racunu pa sam malo lupio 0,9kw*16h*8 din+ 0,9*8*2,1 din i to samo plava tarifa, u crvenoj jos nize.Ukupno oko 140 din dnevno.Ti lepo uzmi dve TA peci i probaj da zagrejes toliko kvadrata za te pare.Nema teorije.Evo ih u komsiluku ti sa TA,izduva do 18 sati i ajd u krevet.Klima radi stalno i nema varijacija u temperaturi.I da dodam da nemam nikog ispod niti sa strane ko me dogreva.Da sam u zgradi potrosnja bi bila mizerna.

Nebitan

pre 7 godina

Imam merač potrošnje kojim sam pratio inverter klimu, varira od 500 do 1200w. Najčešće je oko 800,a termostat je gasi povremeno, naročito ako je napolju plus, tako da ne radi stalno, ko što neki misle. Plus imam kontrolu preko mobilnog, pa je uključim kad krenem kući sa posla...

nemanja

pre 7 godina

Toplotne pumpe su zakon. Zivim u Zemunu u zgradi koja se greje na taj nacin. Troskovi grejanja oko 2000 din mesecno, naravno samo zimi kad pumpa radi. U stanu pretoplo, prozori na kip otvoreni celu zimu.

Sinan Dakic

pre 7 godina

Sve je ovo i obmana i skretanje sa cinjenice da toplane ne isporucuju dovoljno toplotne
energije jer stede.Zivim na novom bgd. u novom naselju u tzv.energetski efikasnim zgradama.Jednomod boljih naselja u bg.Prosle godine radijatori mlaki smrzavamje.Stanari se zalili iz toplana poslali komisiju oninizmwrili kazu 19 step. c +- 1 stepen je ok.Kazem mu ja sedi ti majstore celi dan u 20 stepeni bez kaputa.Toplane propisale tako mogli su i da propisu 15.Ove godine radijatori topli ali hladno jer smo saznali da zgrade imaju
losu izolaciku tako da u zgradi u fancy naselju svi se dogrevaju na neki nacin,ta,klima ,rad na struju i sl...

Banjalučanin

pre 7 godina

@(bora, 26. decembar 2016 17:28)

Ako potrošiš 1kWh struje na "klasičnu" grijalicu sa grijačem koliko ćeš toplote dobiti? A ako potrošiš 1kWh struje na klima-uređaj, koliko ćeš onda toplote dobiti? Vidim da si obrazovan, znam da znaš da se količina toplote obračunava u džulima (J), ili u kWh, pa te molim da mi kažeš koliko je to toplote i koji je stepen iskoristivosti.
Hvala.

D&L

pre 7 godina

Sada sam,citajuci komentare,shvatio da ljudi nemaju pojma sta znaci ciscenje FILTERA na klimi,iako svaki proizvodjac sugerise da se to redovno cini jer se skida za 10 sekundi.

vlads

pre 7 godina

evo ja na novom beogradu se dogrevam, ne zbog izolacije i cega jos kao sto su oni nabrojali vec zato sto su radijatori jedva mlaki...

bitno da se placa svakog meseca papreno. ovo nije nista drugo osim legalizovane pljacke

pejin m.

pre 5 godina

Izradio sam el.grejač 3x1,1 kW, koji koristi struju u ciklusima-186 puta za 24 sata,a u ciklusu greje telo gregejača dogreva 90 sek., a preko njega vazduh greje 24 sata.(Takvo rešenje koliko je meni znano ne postoji) U funkciji spoljašnje temperature, sobnim termostatom određujem nivo temperature u prostoru.a slobodnom cirkulacijom vazduha grejač sa snagom 3,3 kW isporuči više oko 170 m3/h vazduha temperature do 100°C,ako je sobni termometar podešen na 22°C.Dnevno struju koristi 6,7 sati x 3,3 kW=22,11 kWh,a isporuči 57,75 kWh u obliku toplote.Imenovao sam ga KONDUKTOR-om,