BG Berza raste i dalje, plus skoro 10%

Treću nedelju zaredom domaće tržište akcija je nastavilo rast vrednosti, a indeks Belex15 je preskočio nivo od 700 dinara, prvi put od juna prošle godine.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

12:18

BG Berza raste i dalje, plus skoro 10%
Foto: Tanjug

Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu skočila je 2,5 odsto na 706,4 poena, te sada od početka godine nosi pozitivan prinos od nepunih deset procenata.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je bila najprometnija akcija sa realizacijom od 36,4 miliona dinara, završivši nedelju na nivou od 711 dinara. Akcije ove najveće domaće kompanije skočile su u sedmici 4,9 odsto, kao direktna reakcija investitora na snažan rast cene sirove nafte protekle nedelje. NIS je protekle dve godine pretrpeo oštar pad profitabilnosti, upravo kao posledica silaznog trenda cene sirove nafte.

Premda nije realno da se u bliskoj budućnosti cena ovog energenta vrati na nivoe od pre dve-tri godine, svaki značajniji rast cene sirove nafte daje NIS-u veći maneverski prostor za ostvarivanje boljeg krajnjeg rezultata.

Odličan promet od 33,6 miliona dinara registrovao je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji je potvrdio višegodišnji maksimum od 1.420 dinara. Ova kompanija je protekle sedmice akcionarima isplatila dividendu iz prošlogodišnje dobiti od 20 dinara po akciji, što na trenutnoj ceni daje skroman dividendni prinos od 1,4 odsto. Među prometnijim akcijama bila je Galenika Fitofarmacija (FITO) koja je zabeležila realizaciju od 14,3 miliona dinara, uglavnom na nivou od 2.800 dinara.

Valjonica aluminijuma, Impol Seval (IMPL), protekle sedmice se ponovo domogla nivoa od 2.600 dinara uz trgovanje od 7,2 miliona dinara, uglavnom ostvareno poslednjeg trgovačkog dana. Impol predstavlja najvećeg dobitnika na Beogradskoj berzi u tekućoj godini sa rastom vrednosti od skoro 138 procenata. Najveći deo ovog skoka posledica je odličnih poslovnih rezultata ove kompanije, ali i činjenice da su akcije Impola veoma dugo vremena tavorile na niskom nivou.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je nedelju priveo kraju u blagom plusu na nivou od 1.107 dinara i uz promet od 5,7 miliona dinara. Ova kompanija je protekle sedmice izvestila da je u novembru uslužila skoro 11 odsto više putnika u odnosu na isti mesec protekle godine, te da je na putu da do kraja godine uknjiži rekordan broj putnika, veći od 4,9 miliona.

Uprava je saopštila da ovaj trend prate i finansijski rezultati te je u periodu januar-oktobar ove godine ostvaren ukupan prihod od 60,4 miliona evra i neto dobit od 21,6 miliona evra. I najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), je protekle sedmice zabeležila oporavak vrednosti stigavši do nivoa od 1.750 dinara, ali uz skroman promet od dva miliona dinara.

Dow nastavio rast, nafta s najvećim skokom od 2011.

Američke akcije okončale su trgovanje u petak bez većih promena, nakon objave mesečnog izveštaja o broju radnih mesta koji je nadmašio očekivanja. Dow Jones je zabeležio neznatni pad na 19.170,4 poena, a vodeći gubitnici bili su Caterpillar i Goldman Sachs. Indeks S&P ostao je skoro nepromenjen na 2.192 poena, dok je najveći pad zabeležio finansijski sektor. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, neznatno je ojačao u petak do nivoa od 5.255,7 poena. Na nedeljnom nivou jedino je Dow Jones zabeležio pozitivnu promenu od 0,1 odsto, dok su negativnu korekciju pretrpeli S&P 500 i Nasdaq u visini od jedan i 2,7 odsto, respektivno.

Evropske berze blago su oslabile u petak, u iščekivanju rezultata referenduma u Italiji koji je održan juče. Nemački DAX je okončao trgovanje na nivou od 10.513,4 poena, a najveći gubitnici su bile bankarske akcije - Commerzbank i Deutsche bank. Francuski CAC je oslabio 0,7 odsto na 4.528,8 poena, dok je britanski FTSE okončao sedmicu na nivou od 6.730,7 poena.

Tržište nafte je ostavilo iza sebe najbolju sedmicu u poslednjih pet godina, nakon odluke OPEC-a o smanjenju proizvodnje. Nafta WTI ojačala je na nedeljnom nivou 12 odsto na 51,7 dolara po barelu, dok je evropski Brent skočio 15 procenata i dostigao 54,5 dolara po barelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: