Za Ponikve traže od ministarstva 5 mil EUR

Predstavnici opština i turističkih organizacija Zlatiborskog okruga potpisali su protokol o saradnji kako bi se aerodrom Ponikve otvoro za komercijalne letove.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

15:40

Za Ponikve traže od ministarstva 5 mil EUR
Foto: Tanjug, ilustracija

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da potpisnici protokola traže od Ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture da u budžetu za 2017. godinu obezbedi oko pet miliona evra za završetak infrastrukurnih radova kojima će aerodrom Ponikve biti stavljen "u punu funkciju".

"Sredstva su potrebna za obnovu piste, postavljanje ograde i rasvete i to bi trebalo da bude posao nadležnog ministarstva dok bi aerodromom upravljale lokalne samouprave", kazao je Stamatović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema njegovim rečima, protokolom o saradnji predviđeno je i formiranje radne grupe koja će sprovesti pravnu proceduru statusne promene Javnog preduzeća Aerodrom Ponikve kojim trenutno upravlja Grad Užice, u regionalno preduzeće.

"Hoćemo da pokažemo da na taj način ovo preduzeće može da profunkcioniše", kazao je Stamatović navodeći da je "neozbiljan" onaj ko je aerodrom stavio na "gazdovanje jednoj lokalnoj samoupravi koja nije u stanju da servisira troškove njegovog funkcionisanja".

Predsednik opštine Čajetina je ocenio i da osposobljavanje aerodroma Ponikve za komercijalne letove ima status nacionalnog a ne lokalnog projekta.

"Otvaranje aerodroma za komercijalne letove predstavlja jedinu šansu za razvoj privrede u Zlatiborskom okrugu, jedinom okrugu u Srbiji koji ima spoljnotrgovinski suficit", naveo je Stamatović.

Predsednik Upravnog odbora Turističke organizacije regije Zapadna Srbija Arsen Đurić kazao je da bi otvaranjem aerodroma Ponikve za komercijalne letove, broj stranih turista u tom delu zemlje bio značajno uvećan.

"Već u prvim godinama nakon otvaranja aerodroma, broj stranih gostiju merio bi se desetinama hiljada što bi značilo i nekoliko stotina hiljada noćenja", kazao je Đurić navodeći da je ove godine više od 40.000 stranih turista posetilo Zlatibor, što predstavlja rast u odnosu na 2015. godinu.

Protokol o saradnji na aktivnostima stavljanja aerodroma Ponikve za komercijalne letove potpisali su pored Stamatovića i predstavnici opština Arilje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica kao i predstavnici Turističke organizacije regije Zapadna Srbija i Turističke privrede Zlatibora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: