Hrle u Mađarsku: Džabe uz popuste i povraćaj PDV-a

Na severu Srbije skoro uobičajeno da stanovništvo kupuje sve i svašta kod komšija. Vrednost robe koju je moguće uneti u Srbiju po osobi je 100 evra.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2016.

11:01

Hrle u Mađarsku: Džabe uz popuste i povraćaj PDV-a
Foto: Thinkstock

Da bi opremili stan tehnikom, napunili frižider ili obnovili garderobu, naši građani, naročito sa severa Vojvodine, mahom odlaze u susednu Mađarsku. To i nije ništa čudno. Međutim, paradoks je da Mađari dolaze u Suboticu da bi kupovali mađarsku robu, jer je ona ovde mnogo jeftinija, pišu Večernje novosti.

Razlog za to je povraćaj poreza, takozvana "afa", koja se, u zavisnosti od trgovinskog lanca kreće od 18 do čak 27 odsto.

Minimalni iznos da biste dobili povraćaj poreza je da u radnji potrošite 54.000 forinti, što je otprilike 170 evra. Sa tim računom, u povratku, odlazite kod mađarskih carinika koji ga overe i ispune formular i već sledeći put, uz obavezno prikazivanje pasoša, u istoj radnji dobijete povraćaj poreza”, objašnjava dobro poznatu proceduru jedan od trgovaca na subotičkom buvljaku.

Nezvanična procedura uglavnom podrazumeva da se srpskim carinicima kupljena tehnička roba prećuti. Prehrambena roba i hemija, međutim, ne podležu carini dok ne pređu vrednost od 100 evra. Tako da, ako u kolima ima troje ljudi, u gepeku može da bude robe u vrednosti od 300 evra.

Tezge na buvljaku su pune mađarske robe, koja je upola jeftinija nego na rafovima prodavnica, ali u prekograničnu kupovinu vrlo često odlaze i građani koji se ne bave trgovinom. Mnogi od njih prate sniženja u velikim marketima kao što su "Metro", "Tesko", "Kora" ili "Ikea" i po vrlo povoljnim cenama kupuju nameštaj i tehničku robu. Nisu retki ni oni koji u Segedinu kupe kompletnu opremu za novorođenče.

“Ovog vikenda je "crni petak" i svuda su velika sniženja, na primer, u "Tesku" plazma televizor LG 43 inča košta 80.000 forinti ili oko 32.000 dinara (260 evra). Na taj iznos vratiće nam "afu" od 27 odsto, te će nas on izaći oko 58.000 forinti ili 22.000 dinara”, kaže svoje planove Milena B.

“Isto toliko košta i laptop računar "lenovo", pa planiramo i njega da kupimo. Kako ćemo proći granicu još ne znamo, nadamo se da nećemo morati da robu prijavimo na carinjenje”, dodaje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: