Osnovan Savet za društveno odgovorno poslovanje

Danas je na sednici Upravnog odbora Privredne komore Srbije osnovan Savet za društveno odgovorno poslovanje koji će predstavljati konsultativni organ PKS.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

15:28

Osnovan Savet za društveno odgovorno poslovanje
(Foto: Thinkstock.com)

Članovi Saveta su predstavnici poslovnog sektora, fondacija i nevladinih organizacija, prepoznati po svom angažovanju i posvećenosti principima društveno odgovornog poslovanja.

Veran Matić iz Fonda B92 imenovan je za predsednika Saveta, dok su članovi saveta: Ana Divac (Fondacija Ana i Vlade Divac), Neven Marinović (Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje), Sanda Savić (Hemofarm fondacija), Biljana Dakić Đorđević (Trag fondacija), Jelena Đoković (Novak Đoković fondacija), Kruna Savović (Advokatska kancelarija Živković-Samardžić), Igor Lončarević (KPMG), kao i Sanja Bunić (Privredna komora Srbije) u svojstvu sekretara Saveta. Angažman predsednika i članova Saveta u potpunosti je na volonterskoj osnovi.

Zadatak Saveta za društveno odgovorno poslovanje je promocija ovakvog poslovanja u privredi Republike Srbije, uz ostvarivanje stalnog dijaloga sa predstavnicima državnih organa i institucija, i pokretanje inicijative za donošenje nacionalne Strategije razvoja i promocije društveno odgovornog poslovanja u Republici Srbiji u periodu 2016-2020.

"Savet će biti čvorište za unapređenje uslova za društveno odgovorno poslovanje, od zakonskih olakšica i stimulansa, do pomoći kompanijama da razvijaju društvenu odgovornost unutar svojih organizacija i prema zajednici“, rekao je predsednik Saveta Veran Matić, naglasivši da će to biti i "mesto koje povezuje svu pozitivnu energiju koja postoji u različitim fondacijama, nevladinim organizacijama i kompanijama koje rade na dobrobiti zajednice kako bi kroz sinergiju mnogo više učinili za razvoj zajednice“.

Savet će imati aktivnu ulogu u stvaranju državnih podsticaja i zakonskih obaveza koji će osigurati stvaranje okruženja pogodnog za širenje društveno odgovornog poslovanja. Ovo novo telo PKS će, između ostalog, zagovarati promene u poreskim i drugim zakonima kako bi se unapređenjem poreske politike stimulisala davanja za opšte dobro i poboljšali uslovi za razvoj korporativne filantropije i donatorstva.

Savet će ukazivati i na potrebu usklađivanja poreske regulative i aktuelnih politika sa odredbama Zakona o zadužbinama i fondacijama, kako bi se doprinelo ostvarivanju opštekorisnih ciljeva i društvene odgovornosti kompanija u različitim oblastima. Biće i aktivno angažovan na razvoju, promociji i uvođenju principa i odgovarajućih standarda društveno odgovornog poslovanja u kompanijama, uključujući redovnost u izveštavanju i transparentnost u korporativnim davanjima. Svim članovima Komore pružaće i relevantne informacije o različitim mogućnostima angažmana u oblasti društveno odgovornog poslovanja, a radiće i na prikupljanju i distribuciji informacija o aktivnostima svih preduzeća u ovoj oblasti. Aktivno će raditi na pokretanju nacionalnih kampanja i akcija od šireg društvenog značaja, u skladu sa dogovorenim godišnjim planom aktivnosti.

Kako bi na najbolji način sprovodio poverene poslove, Savet će konsultovati i uključivati druga tela Privredne komore Srbije za pojedina stručna pitanja iz oblasti društveno odgovornog poslovanja, i sarađivati sa drugim organizacijama i inicijativama u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: