"Država bez prihoda ostavila 1.500 žena"

Savez samostalnih sindikata Kragujevca upozorio je da je nebrigom države 1.505 žena u Srbiji ostalo bez prihoda na kraju svog radnog veka.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

19:13

Foto: Thinkstock

Oni su pozvali državu da obavi svoj socijalni zadatak da brine o nezasluženo siromašnima.

Sindikat je u otvorenom pismu ministru rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandru Vulinu izrazio nezadovoljstvo zbog "nedopustivog odgovora" iz ministarstva, da bi rešavanje problema ovih radnica ugrozilo fiskalnu stabilnost zemlje.

"One su koristile pravo iz Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kojim je uređeno, da zaposleni koji ostane bez posla i kome nedostaje 24 meseca do sticanja jednog od uslova za ostvarivanje prava na penzionisanje, dobija novčanu nadokanadu preko Nacionalne službe za zaposljavanje", objasnili su u sindikatu.

Ove žene su posle isteka roka od 24 meseca ostale bez prihoda, a da nisu ostvarile pravo na penziju, jer je produžen radni vek za žene izmenom Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju iz 2014. godine.

Sindikat podseća da se radi o ženama u šezdesetim godinama starosti, koje su posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje primale naknadu od 14.000 dinara.

U sindikatu smatraju da su time obesmišljene odredbe Zakona o zapošljavanj i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, čiji je cilj bio da obezbedi prihode za radnice i radnike koji su u dobu pred penzionisanjem i teško mogu da se zaposle.

"Umesto da je odlučeno da se ovim radnicama produže novčane naknade do penzionisanja, odlučeno je da se na njima štedi", navodi se u otvorenom pismu Vulinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: