Uz savet većina firmi povećala obrt 58 odsto

Kroz program podrške razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji 240 preduzeća je dobilo poslovne savete domaćih i međunarodnih konsultanata.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

17:25

Uz savet većina firmi povećala obrt 58 odsto
Foto: Thinkstock

Na taj način su povećali konkurentnost i stimulisali rast.

Na konferenciji za novinare povodom završetka programa rečeno je da je čak 60 odsto preduzeća koja su dobila savete, povećalo obrt za oko 58 odsto, a više od polovine firmi koje su zatražile savet kroz tajprogram povećale su broj zaposlenih u proseku 46 odsto.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Daniel Berg rekao je da su to kompanije koje će nastaviti da rastu i da su dobar primer ostatku ekonomije.

On je naveo da je njima pružena pomoć da rešavaju i prevaziđu probleme i izazove koji su bili pred njima.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport kazao je da je više od 200 preduzeća uz pomoć tog projekta našlo nova tržišta u Evropi i drugim zemljama.

On je naveo da je privatni sektor ključni element u razvoju zemlje, da je ovaj projekat sjajan primer koji pokazuje potencijal malih i srednjih preduzeća.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je da je u okviru godine preduzetništva od ukupno 33 programa za koje je obezbeđeno 16 milijardi dinara, trenutno aktivno 25 programa.

On je naveo da će od tog novca biti bespovratno dodeljeno 4,6 milijardi dinara za pomoć mladima preduzetnicima, ženskom i socijalnom preduzetništvu.

Sertićje kazao da veliki problemi postoje na nivou lokalne samouprave u razumevanju važnosti ekonomije i da je lokalna ekonomija ključna karika koja Srbiji nedostaje.

On je kazao da je prethodne dve godine vlada vredno radila i počela ozbiljne strukturne reforme, koje će buduća vlada nastaviti.

Ministar je napomenuo da su smanjeni gubici republičkih javnih preduzeća i da je ostvaren pozitivan rezultata privrede.

Projekat podrške malim i srednjim preduzećima je počeo da se sprovodi 2013. godine, pod okriljem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a uz finsijsku podršku EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: