"Hvala Nemcima, sistem koji imamo nema ni BG"

U Skupštini grada Jagodine potpisan je ugovor o rekonstrukciji i proširenju Izvorišta "Ribare", iz koga se Jagodina i okolna sela snabdevaju pitkom vodom.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2016.

13:58

Foto: Tanjug

Vrednost radova je 553,5 miliona dinara, a finasira se iz kredita nemačke KFW banke i donacija Vlade Nemačke od 150 miliona dinara.

Radove će izvoditi "Jedinstvo" iz Sevojna, koje je ovaj posao dobilo na tendru, a odabrala ga je KFW banka.

Potpisivanju ugovora prisustovali su predsednik Skupštine grada Dragan Marković - Palma, predstavnik KFW banke Mihael Majer, direktor JP "Standard" Jagodina u čijem je sastavu Vodovod Dragan Lukić, glavni inženjer SETEK Vladimir Jovičić i direktor "Jedinstva" Siniša Zorić.

Ovim projektom je planirana kompletna zamena agregata glavne crpno - potisne stanice, ugradnja frekventnih regulatora, čime se štedi 25 do 30 odsto električne energije, kompletna automatizacija i daljinsko upravljanje vodovodnim sistemom, izgradnjom SCAD sistema, objasnio je direktor JP "Standard" Dragan Lukić.

Biće urađena kompletna zamena postrojanje za regeneraciju vode, kompletno opremanje i puštanje u rad dva nova bunara, čime grad dobija novih 50 litara vode u sekundi, opremanje postojećih bunara dodatnom opremom za povezivanje u sistem daljinskog upravljanja, izgradnja nove trafostanice na lokaciji izvorišta i povezivanje u rad novih bunara, istakao je Lukić.

Marković se zahvalio Vladi Nemačke na donaciji i napomenuo da Jagodina, iako je u poslednjih 10 godina izgrađeno više od 10.000 stanova, Akva park, ZOO vrt... nikada nije imala problema sa snbadevanjem pitkom vodom.

On je istakao da je odlučeno da domaćinsta sela u okolini grada, koja nisu priključena na vodovod, a za to imaju uslova, mogu platiti priključaka u 36 rata.

Takvih je osam sela, dodao je Marković i podsetio da će ove godine početi i rekonstrukcija sistema za pročišćavnaje otpadnih voda, u koju će biti uloženo 6,5 miliona evra, od kojih je šest miliona donacija Vlade Nemačke.

"Jagodina ima Sistem za pročišćavanje otpadnih voda, a nema ga Beograd", pohvalio se Marković.

Prošle godine, u okviru rekonstrukcije vodovoda, izmenjeno je 20 kilomatra vodovodne i osam kilomatra glavne vodovodne mreže.

Azbestne cevi su zamenjene novim "eko" cevima, a radovi su, takođe, finansirani kreditom KFW banke i donacijom Vlade Nemačke.

Ugovor o korišćenju sredstava KFW zaključen je u junu 2013.godine. Sredstva kretita KFW banke su na 14 godina, uz minimalnu kamatu i sa "grejs" periodom od tri godine.

Jagodina ima izgrađen vodovod od 1963. godine, i jedan je od retkih gradova u Srbiji koji nemaju problema sa vodom i u najsušnijim periodima u godini.

Uz grad i okolna velika sela, namera Skupštine grada je da i druga sela imaju zdravu pijaću vodu radi buducnosti, izjavio je Marković.

Jagodina godišnje proizvede 7.400.000 litara vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: