"Srbijagas" spasava IGM "Toza Marković"

Kikindska fabrika crepa i keramike izlazi iz stečaja, preuzima je nacionalno gasno preduzeće. Vrednost firme podignuta sa 15 na 22 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

15:55

(Foto: Thinkstock.com)

Akcionarsko društvo "Toza Marković" iz Kikinde dobija novu šansu sa opstanak. Svi su izgledi da će se nekadašnjoj perijanici prvo jugoslovenske, a potom i srpske opekarske industrije krenuti putem oporavka.

Ako najveći poverioci prihvate reprogram 50 miliona evra "Toza" bi mogao biti spasen. U Privrednom sudu u Zrenjaninu, za 21. april je zakazano ključno stečajno ročište. Pred Većem poverilaca, u kojem su predstavnici banaka i "Srbijagasa", treba da aminuju dopunjeni plan reorganizacije "Toze", koji je, na zahtev bankara, sačinio strečajni upravnik Dragan Božić.

U korigovani dokument uneta je nova, od kvalifikovane sertifikacione kuće procenjena, vrednost fabričkog kapitala, od 22 miliona evra, umesto u prvi mah korišćene knjigovodstvene vrednosti od 15 miliona.

Saglasnost s novim planom reorganizacije suštinski otvara vrata "Tozi Markoviću" da se, barem privremeno, iskobelja iz dužničke, ali i sveukupne poslovne krize i započne novi život. Najvažnije je da se izbegne bankrot, koji nikome, pre svega poveriocima, ne bi doneo dobro, jer bi se rasprodajom za trgovinu već duže vreme neatraktivnog kapitala i imovine stečajnog brodolomnika - tek sitniš nakupio.

A astronomska dugovanja mogu da se poravnaju jedino redovnom proizvodnjom, za šta, opet, moraju da se obezbede čisto ekonomski parametri.

Jedno od ključnih pitanja pred kojim će se kikindska fabrika naći jeste ko će je posle stečaja voditi. Već je nagovešteno da će JP "Srbijagas", sa oko 20 miliona evra potraživanja za plin, kao najveći poverilac, preuzeti "Tozu Markovića", pišu Večernje novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: