I samohrani roditelji plaćaju punu cenu vrtića

Samohrani roditelji čija deca idu u beogradske predškolske ustanove, posle četiri godine, izgubili su pravo na nižu cenu vrtića.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

20:30

I samohrani roditelji plaćaju punu cenu vrtića
Foto: Tahinkstock

Finansijski problem roditelja koji sada plaćaju punu cenu otvorio je i pravni problem - koga država smatra samohranim roditeljem.

5.427 dinara, toliko roditelji plaćaju boravak jednog deteta u vrtiću u Beogradu.

Skoro upola manje nego pre godine i po. Ipak i to je za veliki deo onih koji žive od jedne prosečne plate mnogo. Sada plaćaju tri puta više nego u 2015.

Vera Totić je sama odgajila svoje dete, kao predsednica Udruženja samohranih roditelja zna koliko razlika u ceni može da napravi problem.

“Je l vidite, jedan samohrani roditelj ima situaciju ovakvu: radi negde neprijavljen za 15.000, gazda neće ni da ga prijavi, neće ništa. Ima 10.000 alimentaciju koju ne prima. I kad on odvoji za stan i 5000 za obdanište to je strašno“, navela je Vera Totić.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zašitu kažu da upravo zbog niske cene beogradski vrtići nikad nisu bili puniji.

“Verujte mi da je bilo slučajeva da se razvode da ne bi plaćali vrtić, da presude nisu bile pravosnažne, onda imate slučaj da tzv. samohrani roditelj nekad ima veća primanja nego kad su dvoje zaposlenih i primaju minimalac. to je prosto teren koji nije lako dokaziv“, rekla je Snežana Đurić iz Sekretarijata.

Upravo nepostojanje precizne pravne definicije remeti svakodnevicu roditelja koji sami brinu o svojim mališanima.

“Samohrani roditelji na osnovu činjenice da su samohrani nemaju nikavu subvenciju pogotovu ako uzmemo u obzir činjenicu da ta kategorija samohranosti nijednim zakonom nije definisana. tako da bismo mi stvarno bili na jednom neproverenom terenu“, navela je ona.

Tako samohranim smatra samo roditelja koji se sam stara o detetu zato što je drugi roditelj preminuo, ili je nepoznat, ili je izgubio roditeljsko pravo, ne i posle razvoda braka.

Vera Totić ne spori da ima zloupotreba, ali tvrdi da zbog nekolicine ne smeju da budu kažnjeni svi.

“Zar nije moglo to da se sprovede tako da se napravi koncepcoja, da se kontaktira javno tužilaštvo. Imaš toliku platu, imaš presudu o limentaciji, e daj mi sad i listing sa žiro računa ili priznanicu da primaš, ne primaš jesi podneo krivičnu prijavu? Ko je lud da piše krivičnu prijavu a da taj drugi plaća? Ta podnešena krivična prijava je dokaz da taj roditej ne prima alimentaciju i ne možeš mu uzeti tih 10.000 u prosek“, izjavila je ona.

Pošto nisu jasno definisani, samohrani roditelji nisu ni precizno evidentirani. Procenjuje se da u Srbiji ima preko 100 hiljada samohranih roditelja, među njima više od tri četvrtine su žene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: