Za gajenje ruža treba vam 3.500 €, za heljdu 1.000

Početkom sledeće godine biće održano još pet sajmova preduzetništva u pet gradova Srbije, u okviru projekta “Šansa za novi početak”.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.12.2015.

10:13

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Na sajmovima će zainteresovani dobiti osnovne informacije o pokretanju sopstvenog biznisa, najavila je Srpska asocijacija menažera (SAM).

Izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović izjavila je da su do sada u okviru projekta, koji su pokrenuli SAM, agencija DNA Communications uzfinansijsku podršku USAID, održana tri takva sajma, u Nišu, Kruševcu i Subotici, gde je zabeleženoi veliko interesovanje građana.

U okviru projekta za razvoj preduzetništva “Šansa za novi početak”, izdate su dve publikacije “Edukativni priručnik” i “Baza šansi” odnosno brošura u kojoj su sabrane preduzetničke inicijative sa osnovnim informacijama o početnim ulaganjima.

“U tim publikacijama smo naveli bazične informacije o tome koliko je početnog ulaganja potrebno, šta je potrebno od opreme, koliko radnika, ili kako registrovati preduzeće. Ove materijale svi građani mogu dobiti besplatno na našim sajmovima preduzetništva koje organizujemo širom Srbije, a mogu se preuzeti i na našem sajtu”, kazala je Bulatović.

U bazi šansi nalazi se više od 150 predloga i ideja za pokretanjebiznisa, koje su podeljene na četiri delatnosti: poljoprivreda, proizvodnja, trgovina i usluge.

Tako su na primer u oblasti poljoprivrede za uzgajanje ruža potrebna početna ulaganja od 3.500 evra, za uzgajanje povrća u plasteniku od 2.000 do 4. 000 evra, dok je za heljdu potrebno 1.000 evra početnog ulaganja. Za uslužne delatnosti potrebno je nešto manje novca poputusluge presvlačenja dugmadi ili narezivanja ključeva, izrada pečata, za koje je potrebno početno ulaganje od 1.000 evra, ili osnivanje agencije za čuvanje dece ili starih osoba za koju je potrebno svega par stotina evra.

“Na sajmovima savetujemo sve građane i buduće preduzetnike da se ne vode time za šta je potrebno najmanje novca, nego da razmisle o tome šta jeto što njih najviše zanima i u kojoj oblasti poseduju najviše obrazovanja. Za neke poslove koji zahtevaju visa ulaganja savetujemo ihda razmisle o udruživanju sa svojim prijateljima ili kolegama”, navela je Bulatović i naglašavu odličnu saradnju sa organizacijom ENECA iz Niša.

Prema njenim rečima sajmovi se organizuju uz podršku i partnerstvo sa lokalnim samoupravama i lokalnim organizacijama koje promovišupreduzetnistvo, dok sam projekat ima podršku Ministarstva privrede, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Nacionalne službeza zapošljavanje, Privredne komore Srbije i drugih.

“Cilj nam je da se ljudi na jednom mestu upoznaju sa idejama za pokretanje posla, ali i sa lokalnim organizacijama koje nude određene grantove ili neki drugi vid podsticaja za osnivanje malog biznisa”, dodala je izvršna direktorka SAM.

Vlada Srbije najavila je nedavno da će sledeća, 2016. godina biti godina preduzetništva, a da će budućim malim preduzetnicima biti obezbeđeneodređene olakšice za poslovanje.

“Nadamo se da će to ohrabriti mnoge da se bave preduzetništvom, da razmisle o pokretanju sopstvenog biznisa i tako obezbede radno mesto zasebe i članove svojih porodica”, ocenila je Bulatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: