Filip Moris i BAT dogovarali cene cigareta?

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv kompanija “Filip Moris” i BAT zbog sumnje da su se dogovarali o cenama cigareta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2015.

15:21

Default images
Foto: Thinkstock

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je na svom sajtu saopštenju kojem se navodi da je u ponedeljak izvršila nenajavljen uviđaj u prostorijama kompanija “Filip Moris” i “Britiš amerikan tobako JIE” zbog osnovane pretpostavke da su učinili povredu konkurencije.

Komisija je istovremeno pokrenula postupke po službenoj dužnosti protiv ovih kompanija zbog sumnje da su kao učesnici na tržištu usaglašavali svoju praksu u pogledu formiranja cena svojih proizvoda, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sprovođenjem nenajavljenog uviđaja, ovlašćena službena lica Komisije vršila su iznenadnu kontrolu prostorija, odnosno podataka, isprava i stvari, o čemu se obaveštava stranka, odnosno držalac prostora i stvari tek u trenutku izvođenja uviđaja na licu mesta.

“Ovaj instrument je izuzetno efikasan za otkrivanje kartelskog dogovaranja i drugih oblika povreda konkurencije”, piše u saopštenju.

Tokom sprovođenja nenajavljenih uviđaja, Komisija je imala punu saradnju učesnika u postupku, dodaje se.

Komisija navodi da u ovom trenutku nije u mogućnosti da pruži više informacija, u interesu daljeg vođenja postupka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: