Nemci odložili gradnju fabrike u Ćupriji

Nemačka kompanija "Trak lajt Jurop", za proizvodnju auto delova, odgodila izgradnju fabrike u Ćupriji za narednu godinu, zbog promene vlasničke strukture.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2015.

15:36

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Izgradnja fabrike, koja treba da zaposli 500 radnika, jedna od najvećih investicija u Ćupriji poslednjih godina i pokretač razvoja opštine, umesto ove godine gradiće se iduće", rekao je predsednik opštine Ninoslav Erić u petak na sastanku sa ambasadorom Portugala Augusto Saraiva Peixoto.

Investicija je vredna 11 miliona evra.

Fabrika će se graditi u Industrijskoj zoni, koja je veličine 15 hektara, čija je izgradnja stajala oko 95 miliona dinara, a 60 odsto su sredstva države, objasnio je Erić.

Vlada Srbije je odobrila ugovor o "individualnoj državnoj pomoći" investitoru "Trak lajtu Jurop" za zapošljavanje radnika u fabrici u Ćupriji.

Erić je potsetio da je "Trajk lajt Jurop" jedna od vodećih svetskih kompanija u poroizvbodnji opreme za osvteljenje za automotive industriju.

Najavažniji kupci njihovih proizvoda su Folksvagen, Daimler, Škoda, BMV.

Kompanija je član Nemačke privredne komore kao i Nemačko srpskog privrednog udruženja.

"Trak lajt Jurop" je počela sa školovanjem kadrova koji će raditi u Fabrici u Ćupriji na Visokoj školi strukovnih studija - bećelor u Nemačkoj u trajanju tri do tri i po godine, a organizovala je i radionicu za pripravnike iz Ćuprije i intenzivno učenje nemačkog jezika na Gete institutu u Beogradu.

Memorandum o razumevanju o izgradnju fabrike "Trak lajt Jurop", potpisan je u Chupriji, početkom marta 2013. godine a potpisali su ga tadašnji prvi potpredsednik Vlade, sada premijer Aleksndara Vučic, direktor "Trak lajta" u Srbiji Sven Milhauzen i Erić.

Kompanija "Trak lajt" ima osam fabrika u svetu, zapošljava 3.500 radnika, i ima godišnji promet od oko pola milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: