Srbija

Petak, 27.11.2015.

17:48

Srbija u pet prvih po uvećanju broja avio-putnika

Godišnji broj putnika u vazdušnom saobraćaju globalno bi do 2034. mogao da dostigne sedam milijardi. Srbija u prvih pet tržišta s najbržim rastom.

Izvor: Tangosix

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

To pokazuje izveštaj IATA-e (International Air Transport Association), a prenosi portal o vazduhoplovstvu Tangosix.

Ranije je predviđano da bi ovaj broj mogao da iznosi i 7,4 milijarde, ali su negativni trendovi u svetskoj ekonomiji uticali na to da se, umesto prosečnog godišnjeg rasta od 4,1%, za relevantan uzme niži rast od 3,8%.

Srbija se nalazi u prvih pet tržišta sa najbržim rastom. Ispred nje se nalaze afričke države: Malavi, Ruanda, Sijera Leone, Centralnoafrička Republika. Na šestom mestu je Tanzanija, a slede je Uganda, Papua Nova Gvineja, Etiopija i Vijetnam.

Prema IATA izveštaju, Srbija (uz pomenute zemlje) u narednih 20 godina može da očekuje prosečni godišnji rast putnika od sedam-osam odsto.

Najviše putnika, međutim, očekuje se u Kini, SAD, Indiji, Indoneziji i Brazilu.

Očekuje se da će Kina do 2029. godine prestići Ameriku koja je trenutno vodeća na tržištu. Prognozira se da će 2034. godine Kina brojati 1,19 milijardi putnika, a SAD 1,16. milijardi.

Slično će se dogoditi i Ujedinjenom Kraljevstvu, koje se na tržištu trenutno nalazi na trećem mestu. IATA predviđa da će Indija zauzeti njihovu poziciju.

Na petom mestu će se naći Indonezija, a slediće je Japan, Brazil, Španija, Namačka, Francuska, Italija.

Rute ka azijsko-pacifičkoj regiji brojaće najviše putnika 2034. godine – 2,9 milijardi. Ovo će činiti 42 odsto ukupnog broja putnika u svetu te godine i predstavljaće prosečni godišnji rast od skoro pet odsto.

Severna Amerika nalazi se na dugom mestu sa 1,4 milijarde putnika što predstavlja prosečni godišnji rast od 3,3 odsto.

Isti broj putnika biće zabeležen i u Evropi (1,4 milijarde), ali će to predstavljati nešto manji rast u odnosu na Severu Ameriku (2,7%).

Bliski istok zabeležiće rast od 4,9%, ali prevedeno u broj putnika to bi iznosilo 383 miliona, što ga postavlja na četvrto mesto.

Afrika će, takođe, zabeležiti visok procenat rasta (4,7%), ali će se zbog broja od 177 miliona prevezenih putnika naći na petom mestu, procenjuje IATA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: